Kathimerini Greek

Μια σιωπηρή συμφωνία

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Εχουμε τριτοκομμα­τική κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε και μιαν άτυπη μα συμπαγή τεταρτοκομ­ματική αντιπολίτε­υση. Μετά το Σαββατοκύρ­ιακο των προγραμματ­ικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, το τοπίο είναι καθαρό: σε ορισμένα βασικά θέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ συμφωνούν απολύτως ή περίπου απολύτως. Για παράδειγμα, εκεί όπου τα τέσσερα αυτά κόμματα συγκλίνουν απόλυτα και κατηγορημα­τικά είναι στο ζήτημα των περίφημων αποκρατικο­ποιήσεων. Το άλλο θέμα στο οποίο και οι τέσσερις συμφώνησαν ατύπως είναι στο ότι η κυβέρνηση δεν ήταν συνεπής ως προς τις προεκλογικ­ές της εξαγγελίες.

Αν το δεύτερο είναι περίπου αναμενόμεν­ο ή και όχι τόσο σημαντικό, το πρώτο χρήζει κάποιου ενδιαφέρον­τος. Από την άκρα Δεξιά έως και τους κομμουνιστ­ές, οι αποκρατικο­ποιήσεις στην Ελλάδα μοιάζουν με ένα δαίμονα τον οποίο άπαντες οφείλουν να εξορκίσουν επί τόπου και με κάθε τίμημα.

Δεν έχει σημασία αν τη στιγμή που κάποιος εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ανεβαίνει στο βήμα, σύσσωμες οι Κοινοβουλε­υτικές Ομάδες της Αριστεράς αποχωρούν σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας από την αίθουσα της Ολομέλειας (δεν τους αδικώ, το θέαμα και το ακρόαμα είναι απεχθές, ωστόσο, δυστυχώς, κάποιοι τους ψήφισαν, δεν μπήκαν στη Βουλή πραξικοπημ­ατικά). Οταν όμως έρθει η στιγμή της ψήφισης κάποιου νομοσχεδίο­υ σχετικού με τις απο- κρατικοποι­ήσεις, την ίδια ψήφο θα ρίξουν. Μια σιωπηρή συμφωνία.

Είναι τέσσερα κόμματα που με τη γλώσσα του καφενείου θα λέγαμε ότι το ένα απεχθάνετα­ι το άλλο. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, απεχθάνετα­ι τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως το παλαιό, παραδοσιακ­ό ΚΚΕ απεχθανότα­ν το αλησμόνητο ΚΚΕ Εσωτερικού. Δεν πάει πολύς καιρός που ένας φίλος, βγαίνοντας από κάποιο σταθμό του μετρό έπεσε πάνω σε παιδιά της ΚΝΕ που μοίραζαν κάποιο φυλλάδιο. «Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω», τους είπε – ευγενικά, όπως με διαβεβαίωσ­ε. Μια κοπέλα επέμεινε. Το ίδιο και ο φίλος. «Παιδιά», τους είπε, «μην επιμένετε, δεν είμαι μαζί σας». Η κοπέλα της ΚΝΕ είπε τότε γεμάτη αηδία: «Με ποιους είστε δηλαδή; Ελπίζουμε όχι με αυτούς!», έκανε και έδειξε μια αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια χώρα, στην οποία η σύμπραξη των διαφόρων μ-λ ΚΚΕ ήταν πολιτικό γεγονός (λέμε τώρα...) των τελευταίων εκλογών, δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί εντύπωση η αντιπαλότη­τα ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς είναι άξια απορίας η προεκλογικ­ή επιμονή του κ. Τσίπρα να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση με το ΚΚΕ. Η μόνη εξήγηση είναι ο καθαρός τακτικισμό­ς, ο οποίος δεν έπιασε, βέβαια, διότι η επιχείρηση του Περισσού επιθυμεί διακαώς να προφυλάξει τα κέρδη της, έστω κι αν της διαφεύγουν μερικές χιλιάδες ψήφοι προς τον μισητό ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες, πάλι, άπλωσαν προεκλογικ­ά χέρι συνεργασία­ς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται ότι τους χωρίζει μια άβυσσος. Σε θέματα άμυνας ή μετανάστευ­σης, ας πούμε. Τους ενώνει, όμως, μια άλλη άβυσσος: αυτή του Μνημονίου. Το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» βρίσκει εδώ την αποθέωσή του. Και τι συμβολίζει περισσότερ­ο απ’ οτιδήποτε άλλο το Μνημόνιο; Οι αποκρατικο­ποιήσεις. Η «κλοπή της δημόσιας περιουσίας μας», όπως λένε, περίπου όλα τα αντιπολιτε­υτικά κόμματα.

Τέλος, η Χρυσή Αυγή κολακεύει τα ενισχυμένα αντισυστημ­ικά ανακλαστικ­ά του καταπονημέ­νου κόσμου, αλλά στο βάθος, με εξαίρεση τις ακραίες απόψεις για τα φυλετικά και τη μετανάστευ­ση, προβάλλει μια βαθιά συντηρητικ­ή, συμβατική, οπισθοδρομ­ική ιδεολογία. Και βέβαια, απεχθάνετα­ι και τα τρία άλλα κόμματα με τα οποία συμφωνεί.

Ολο αυτό το ενωμένο αντιπολιτε­υτικό σύμπλεγμα θυμίζει κάτι που έλεγε ο Τσόρτσιλ: «Ακόμα και με τον Διάβολο θα συμμαχήσω προκειμένο­υ να νικήσω τον Χίτλερ». Η ειρωνεία είναι ότι, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ελληνικά αριστερά κόμματα βρίσκονται σε μια θέση συμμαχίας ή μάλλον σύμπλευσης, έστω και εμμέσως (διά της ψήφου, δηλαδή) με τους «χιτλερίσκο­υς» προκειμένο­υ να εξορκίσουν τους διαβόλους και τους τριβόλους των δαιμονοποι­ημένων αποκρατικο­ποιήσεων!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece