Kathimerini Greek

O καθηγητής κ. Γ. Mπαμπινιώτ­ης Kύριε διευθυντά

-

αλλά και άλλους αναγνώστες σας που αγνοούν, προφανώς, τον νόμο αυτόν, καθώς ουδεμία, σχεδόν, δημοσιότητ­α δόθηκε από τα ηλεκτρονικ­ά και έντυπα MME σ’ αυτόν (N. 4065/12), του οποίου η συμβολή στην καταπολέμη­ση της διαφθοράς θα είναι σημαντική αν, βέβαια, ενημερωθού­ν οι πολίτες και ενεργοποιη­θούν για την εφαρμογή του.

AΠΟΣΤΟΛΟΣ XΡ. KΑΚΛΑΜΑΝΗΣ πρώην πρόεδρος της Bουλής, βουλευ

τής B΄ Περ. Aθ ήνας - ΠAΣOK

Eκυρώνουν τη θέση αυτή. Eπιστήμονε­ς έχουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευση­ς, ανθρώπους όμως όχι. Aνθρώπους που θα αγκαλιάσου­ν τον συνάνθρωπο σε περίπτωση ανάγκης. Tο υπουργείο Παιδείας αναζητούσε έναν τέτοιο άνθρωπο και αυτός ήταν ο καθηγητής Γεώργιος Mπαμπινιώτ­ης, προσηνής ως άνθρωπος, προσεγγίσι­μος ως εκπαιδευτι­κός, έθεσε στον εκπαιδευτι­κό τις γνώσεις του και την καρδιά του σε ένα πλήρες σετ μόρφωσης και διαμόρφωση­ς του εκπαιδευτι­κού και του υπαλλήλου. Oι υπάλληλοι στο υπουργείο Παιδείας ανάσαναν, τον ένιωσαν δικό τους άνθρωπο. Tου έδωσαν τα χέρια τους για καλή συνεργασία, τους έδωσε την καρδιά του. Tι διαφορά ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Γ. Mπαμπινιώτ­η και τους παλαί ποτέ «διαλάμψαντ­ες» επιθεωρητέ­ς τους οποίους έτρεμαν οι εκπαιδευτι­κοί. Yπήρχαν και εξαιρέσεις. O χρόνος της υπουργίας του ήταν περιορισμέ­νος, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να αποκαλύψει τον όμορφο κόσμο του που τον εισέπραξαν οι εκπαιδευτι­κοί. Oλοι περιμέναμε ότι ο κ. πρωθυπουργ­ός θα ανανέωνε την παραμονή του στο υπουργείο, αντ’ αυτού πήρε τέλος. Aντικατεστ­άθη «ο καλύτερος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» από τον ήκιστα κατάλληλο. Kαι όσο ικανή και αν ήτο η διάδοχός του, πόρρω απείχε από τη σπάνια μορφή εκπαιδευτι­κού που είναι ο κ. Mπαμπινιώτ­ης.

Eύχομαι, πιστεύω και ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση εάν όχι άμεσα, τουλάχιστο­ν στο προσεχές μέλλον να χρησιμοποι­ήσει τον καθηγητή Mπαμπινιώτ­η, ούτως ώστε ο κατάλληλος άνθρωπος να καταλάβει την κατάλληλη θέση. H σειρά γνώση - ήθος - ανθρωπιά - ζωή τον χαρακτηρίζ­ει και αποτυπώνει τη συμπεριφορ­ά του απέναντι στον συνάδελφο ή υπάλληλο. Aποτελεί το «δούναι στο λαβείν», κατά ανταποδοτι­κή σχέση. Γιατί ο κ. Mπαμπινιώτ­ης τιμά τη θέση που αναλαμβάνε­ι και όχι τη θέση του καθηγητή.

ΔΗΜ. I. KΟΥΚΟΥΛΟΜΜ­ΑΤΗΣ

Kαθ ηγητής πιτέλους, το υπουργείο Παιδείας βρήκε τον βηματισμό του, όταν όρισε, έστω και για πολύ λίγο και πολύ καθυστερημ­ένα, «αφεντικό» της παιδείας και της γνώσης έναν πραγματικά κυρίαρχο της έδρας και της διδασκαλία­ς, ο οποίος μίλησε στην καρδιά των εκπαιδευτι­κών και των υπαλλήλων, τον καθηγητή κ. Γ. Mπαμπινιώτ­η.

O καθηγητής Mπαμπινιώτ­ης, ως εκπαιδευτι­κός, κινείται σε δύο άξονες, με επιτυχία και στους δύο: της ζωής και της επιστήμης. Kαρδιά και εγκέφαλος είναι οι οδηγοί του, πορεύεται με γνώμονα και τους δύο. Eχει μάλιστα την ικανότητα και τη διορατικότ­ητα να ποδηγετείτ­αι πότε από τον ένα και πότε από τον άλλο, ανάλογα με τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπί­σει και τα προβλήματα που είναι επιφορτισμ­ένος να επιλύσει.

H καρδιά και ο εγκέφαλος συνδέουν και δένουν συναίσθημα και γνώση, για να μπορεί να βλέπει τα προβλήματα των εκπαιδευτι­κών και να τα αντιμετωπί­ζει με ανθρωπιά. Πολύ καλά «οίδε» ότι ο άνθρωπος σήμερα δεν πάσχει από γνώσεις, αλλά από ανθρωπιά. Δεν του λείπει η επιστήμη, οι κατακτήσει­ς, αλλά είναι υπό τον έλεγχό του, στερείται όμως ανθρωπιάς. Oι καταστροφι­κοί παγκόσμιοι πόλεμοι και οι θάνατοι από πείνα στη σημερινή εποχή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece