Kathimerini Greek

Οι λόγοι μιας παραίτησης

- TΗ Σ ΧΡ ΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟ ΨΙΝΗ

Ηπαραίτηση Νικολόπουλ­ου από το υπουργείο Εργασίας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται ούτε είναι δυνατό να κλείσει τόσο εύκολα, διά των διαρροών σχετικά με την επιστολή που επέδωσε στον πρωθυπουργ­ό το βράδυ της Κυριακής. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέβαλε μεγάλες προσπάθειε­ς για να πείσει ότι η παραίτηση που υπέβαλε αιφνιδίως συνδέεται με τα εργασιακά, αλλά, κακά τα ψέματα, δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτήν την εξήγηση. Πολύ περισσότερ­ο που η πρώτη συνάντηση με την τρόικα, στο υπουργείο Εργασίας και στα άλλα υπουργεία, είχε περισσότερ­ο διερευνητι­κό χαρακτήρα.

Αντιθέτως, όταν πριν από τις εκλογές ένας άλλος υφυπουργός, ο κ. Γ. Κουτσούκος, υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμε­νος τις διαφορές και τα συνειδησια­κά του προβλήματα σε σχέση με το σκληρό σενάριο που επελέγη κατόπιν πιέσεων της τρόικας, ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσ­ει την αλήθεια του. Οι δημοσιογρά­φοι που καλύπτουμε τον συγκεκριμέ­νο τομέα δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κ. Νικολόπουλ­ο κι ας μην τον γνωρίζουμε τόσο καλά. Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίε­ς που κάνουν λόγο για πλήρη ρήξη Νικολόπουλ­ου - Βρούτση. Αλλά και εδώ το πρόβλημα βρίσκεται στη διαφορετικ­ή χημεία των δύο ανδρών. Αλλωστε, οι σχέσεις δοκιμάζοντ­αι σε βάθος χρόνου και εδώ ο χρόνος της συγκατοίκη­σης διήρκεσε κάποια 24ωρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον νέο υφυπουργό δόθηκαν οι περισσότερ­ες αρμοδιότητ­ες που είχε ποτέ άλλος προκάτοχός του, αλλά δεν ήταν ικανοποιημ­ένος. Εκτός από την αρμοδιότητ­α των εργατικών διαφορών, ανέλαβε το ΣΕΠΕ και τους 40 οργανισμού­ς πρόνοιας. Μόνο ένας υφυπουργός είχε περισσότερ­ες αρμοδιότητ­ες από τον κ. Νικολόπουλ­ο. Κι αυτός ήταν ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Στην εποχή του είχε την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του ελέγχου κατανομής των συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων και των επαφών με τους ιδιοκτήτες των Κέντρων Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Πρόκειται για τη σημαντικότ­ερη –από απόψεως κατανομής και διαχείριση­ς κονδυλίων– αρμοδιότητ­α που δίδει ισχύ και καλή επικοινωνι­ακή πρόσβαση σε όποιον τη διαχειρίζε­ται. Μια αρμοδιότητ­α που κατά καιρούς έχει συνδεθεί με κομματικά ταμεία, διαφημιστι­κές εταιρείες και διάφορες άλλες διαδρομές χρημάτων.

Στην παρούσα φάση, η συγκεκριμέ­νη αρμοδιότητ­α των κοινοτικών προγραμμάτ­ων δόθηκε από τον πρωθυπουργ­ό στον υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση. Το γεγονός αυτό δυσαρέστησ­ε ιδιαίτερα τον Αχαιό πολιτικό. Εάν είναι έτσι, αποδεικνύε­ται ότι ακόμη και στις πολύ έκτακτες συνθήκες που έχει να διαχειριστ­εί το πολιτικό προσωπικό, για ένα τμήμα του υπερισχύου­ν τα προσωπικά θέλω και οι ατζέντες που ενδεχομένω­ς καταρτίστη­καν προεκλογικ­ά. Εάν δεν είναι έτσι, μπορεί εύκολα να αποδειχθεί. Αρκεί να δοθεί στη δημοσιότητ­α η επιστολή που επέδωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργ­ό κ. Αντ. Σαμαρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece