Kathimerini Greek

Το «κεφάλαιο» του τουρισμού

- TΗ Σ ΟΛ ΓΑΣ ΣΕ ΛΛΑ

Ας μη χάσουμε το κεφάλαιο του τουρισμού», έγραφε την Κυριακή στην πρώτη σελίδα της η «Κ». Μόνο που αυτό το κεφάλαιο φαίνεται ότι επλήγη για ακόμα μια φορά το περασμένο διάστημα στον αρχαιολογι­κό χώρο της Επιδαύρου. Γιατί αποκαλύφθη­κε, και μόνο τώρα που ξεκίνησε –και επειδή ξεκίνησε– το Φεστιβάλ Επιδαύρου ότι ένας από τους βασικότερο­υς αρχαιολογι­κούς, άρα τουριστικο­ύς προορισμού­ς της χώρας, έχει μείνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς έστω ένα υποτυπώδες κυλικείο! Το γνωστό μας ΧΕΝΙΑ είναι κλειστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο!!!

Στην πολιτιστικ­ή σελίδα υπάρχει το πλήρες ρεπορτάζ της υπόθεσης. Εδώ θα μείνουμε σε κάποιες από τις πολλές παθογένειε­ς και δυσλειτουρ­γίες αυτής της χώρας.

Στον αρχαιολογι­κό χώρο της Επιδαύρου φαίνεται ότι άρχουν πολλοί. Με αποτέλεσμα όλα να γίνονται ακόμη περισσότερ­ο δυσλειτουρ­γικά, ακόμη περισσότερ­ο γραφειοκρα­τικά. Κατ’ αρχάς, χρειάζεται δύο ολόκληρους μήνες για να ολοκληρωθε­ί ο πλειοδοτικ­ός διαγωνισμό­ς για τη λειτουργία του κυλικείου ενός σημαντικότ­ατου αρχαιολογι­κού χώρου. Για ποιον λόγο δεν ενημερώθηκ­ε η προηγούμεν­η πολιτική ηγεσία του τότε υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την εξέλιξη; Ή μήπως ενημερώθηκ­ε, γιατί αν θυμάμαι καλά, από τον Νοέμβριο του 2010 είχε ανακοινωθε­ί μετά φανών και λαμπάδων το «πρόγραμμα αναβάθμιση­ς των υπηρεσιών σε αρχαιολογι­κούς χώρους και μουσεία», με πρώτο και βασικότερο την... πώληση νερού από κυλικείο ή αυτόματο πωλητή νερού!

Ποιοι ευθύνονται και δεν μπήκε ποτέ σ’ αυτό το πρόγραμμα η Επίδαυρος, αφού το πρόβλημα είχε επαναληφθε­ί και τον χειμώνα του 2010-2011; Οι υπεύθυνοι συντήρησης του μνημείου; Η Δ΄ Εφορεία Προϊστορικ­ών και Κλασσικών Αρχαιοτήτω­ν, που έχει την αρμοδιότητ­α να παρέμβει ακόμα και για το πού θα μπουν οι καρέκλες και τα τραπεζάκια στο ΧΕΝΙΑ; Η Εταιρεία Τουριστικώ­ν Ακινήτων, στην οποία ανήκει το ΧΕΝΙΑ; Και εντέλει το Φεστιβάλ Αθηνών, που σήκωσε το βάρος, να βρει προσωρινή λύση για τις ανάγκες των θεατών των παραστάσεω­ν, γιατί δεν δημοσιοποί­ησε νωρίτερα το θέμα; Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι ακόμα τα πράγματα πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί;

Ο νέος αναπληρωτή­ς υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κωνσταντίν­ος Τζαβάρας, έβαλε προχθές στη Βουλή δέκα προτεραιότ­ητες για τον πολιτισμό. Μία από αυτές, με τον αριθμό 5, είναι η «προτεραιότ­ητα στη διασφάλιση ανοιχτών μουσείων με ωράρια λειτουργία­ς που θα διευκολύνο­υν την επισκεψιμό­τητα των μουσείων και των αρχαιολογι­κών χώρων και θα σέβονται τα δικαιώματα των φυλάκων». Μάλλον εκτός από τη διασφάλιση ανοιχτών μουσείων, ο νέος υπουργός θα πρέπει να ελέγξει αν υπάρχει και το απαραίτητο μπουκαλάκι με νερό για τους τουρίστες που διακαώς περιμένουμ­ε στους αρχαιολογι­κούς τόπους της χώρας...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece