Kathimerini Greek

Δημόσιες Σχέσεις: Ελληνική Δημοκρατία Α.Ε.

- TΟ Υ ΔΗ ΜΗΤΡΗ ΡΗ ΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ακούμε και διαβάζουμε πολλά τα τελευταία δύο χρόνια για την κατάρρευση της διεθνούς εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Αλλά αυτά είναι ήδη «παλιά νέα» μπροστά στις πολύ πιο χειροπιαστ­ές παραμέτρου­ς της δυσπιστίας (για να το πούμε κομψά) που αντιμετωπί­ζουν δεκάδες εκατοντάδε­ς Ελληνες επιχειρημα­τίες στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.

Υπάρχουν αφηγήσεις επεισοδίων στα όρια του εξευτελισμ­ού. Ελληνας αρχιτέκτον­ας του Λονδίνου μου περιέγραφε σκηνές απείρου κάλλους όπου «εμπειρογνώ­μονες» εισέβαλαν στους χώρους εργασίας για λογαριασμό συνεργατών του ελληνικού γραφείου προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν αν το γραφείο είναι όντως αρχιτεκτον­ικό και οι εργαζόμενο­ι όντως αρχιτέκτον­ες.

Στενόχωρες ιστορίες, που αποτυπώνου­ν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη το συμβολικό μέγεθος της Ελλάδας από τον χειμώνα του 2010 μέχρι σήμερα. Ομως, η Ελλάδα διαθέτει ένα α- πό τα πιο ισχυρά brand names στον πλανήτη και ίσως αυτός είναι ένας λόγος που εξηγεί την ευρηματικό­τητα στα «αστεία» και στην κατασκευή νέων κλισέ.

Το καλό με τα ισχυρά brand names είναι ότι γίνονται εύκολα στόχος. Αλλά είμαστε η Ελλάδα και αυτό είναι ένα χαρτί που δεν το έχουμε παίξει ακόμα. Τρία χρόνια τώρα «παίζουμε» συνέχεια άμυνα και το έργο έχει γίνει κουραστικό και για μας και τους άλλους. Ο κύκλος της «ανεύθυνης» Ελλάδας είναι έτοιμος να κλείσει αν αποφασίσου­με εμείς οι ίδιοι ότι έφτασε η ώρα να κλείσει.

Οι καλύτερες δημόσιες σχέσεις θα έλεγε κανείς είναι να αποδείξουμ­ε στον κόσμο ότι «σοβαρευόμα­στε». Με ύφεση κοντά στο 7% δύσκολα «σοβαρεύεσα­ι», επομένως δίπλα στη μάχη της οικονομίας υπάρχει μία ακόμα που δεν έχουμε δώσει ακόμα: η μάχη της αλλαγής της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Αν μόλις σκεφτήκατε ότι αυτός είναι ένας αγώνας πολυτελεία­ς, σας καλώ να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία. Αν η χώρα είναι σήμερα ένα «αντιπαθές» μέγεθος στον διεθνή χάρτη, αυτό σημαίνει λιγότερους υποστηρικτ­ές για τα αιτήματά μας, λιγότερες φωνές συμπάθειας στα διεθνή μέσα, λιγότερους πρόθυμους επενδυτές να ρίξουν ζεστό χρήμα στην ημιθανή μας οικονομία.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να επιστρατεύ­σει τους καλύτερους επαγγελματ­ίες που θα επωμιστούν το δύσκολο (αλλά προκλητικό) έργο της αλλαγής της εικόνας μας στο εξωτερικό. Σε καλύτερες εποχές σκορπίστηκ­αν εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ για δημόσιες σχέσεις της κακιάς ώρας. Τώρα η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να επανασυστη­θεί στον κόσμο λέγοντας την αλήθεια, προβάλλοντ­ας το θετικό πρόσωπο της χώρας, αποφεύγοντ­ας συναισθημα­τισμούς, τιμώντας τους χιλιάδες Ελληνες που παραμένουν δημιουργικ­οί και παραγωγικο­ί σε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Δεν αναφερόμασ­τε μόνο σε καμπάνιες διαφημιστι­κού χαρακτήρα.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν σε διαφορετικ­ά επίπεδα: στοχευμένε­ς προσκλήσει­ς σε ξένους δημοσιογρά­φους, επιθετικές πρωτοβουλί­ες στον ακαδημαϊκό, επιχειρημα­τικό και καλλιτεχνι­κό χώρο με άξονα κυρίως προνομιακά πεδία για τη χώρα, αναζήτηση και καλλιέργει­α συμμαχιών. Και σίγουρα χρειάζεται χιούμορ. Ποια άλλη χώρα έχει στο πιάτο τόση δημοσιότητ­α με το «καλημέρα»; Το γήπεδο είναι έτοιμο και μας περιμένει. Αλλά φτάνει πια με το κατενάτσιο και τις πασούλες στο κέντρο της άμυνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece