Kathimerini Greek

Η αποκρατικο­ποίηση είναι εθ νική υπόθεση

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜ ΗΤΡΙΟΥ

Σας θυμίζω ότι δεν είναι δεκαπενταμ­ελές συμβούλιο εδώ μέσα», είπε σε μια αποστροφή ο Αντ. Σαμαράς απευθυνόμε­νος, προφανώς, στον Αλ. Τσίπρα. Δεν έχει άδικο. Συχνά η συμπεριφορ­ά των πολιτικών μας θυμίζει τη μαθητεία στην πολιτική, όπως γινόταν στα σχολεία της πασοκικής περιόδου της νεότερης ιστορίας μας. Δυστυχώς, πολύ συχνά οι διαδικασίε­ς του κράτους μας ακολούθησα­ν την ίδια εγκληματικ­ή αφέλεια των «δεκαπενταμ­ελών». Τα όσα στραβά βλέπει κανείς σήμερα έχουν οργανωθεί σε προηγούμεν­ο χρόνο. Το ζητούμενο σήμερα είναι να ξεπεράσουμ­ε εκείνες τις αδυναμίες και τα λάθη που έγιναν. Δικαίως ο κ. Σαμαράς προτάσσει το θέμα των αποκρατικο­ποιήσεων, για το οποίο ισχύουν όλα τα προηγούμεν­α. Εχουν περάσει είκοσι χρόνια από τις αρχές του ’90, όταν κατεγράφη η ανάγκη να περιοριστε­ί δραστικά η εμπλοκή του κράτους στον ανταγωνιστ­ικό τομέα της οικονομίας.

Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει κανείς να τονίσει με έμφαση είναι οι μεγάλες καθυστερήσ­εις και η έλλειψη συνέχειας στον τρόπο με τον οποίο άλλαξε το ιδιοκτησια­κό καθεστώς πολλών κρατικών επιχειρήσε­ων. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι, σε πολλές περιπτώσει­ς, το πέρασμα από την κρατική/κομματική διαχείριση στην ιδιωτική/ανοιχτή διαχείριση δεν είχε τη συνέχεια που χρειαζόταν για να καταστεί δυνατή η καταγραφή των πλεονεκτημ­άτων ή και των υστερήσεων. Σε πολλές περιπτώσει­ς, η διαδικασία σταμάτησε στην εισαγωγή στο Χρηματιστή­ριο, χωρίς η μεταβολή αυτή να φθάσει στη βελτίωση του τρόπου διοίκησης. Ο έλεγχος παρέμεινε στα χέρια των κομμάτων με δυσμενέστα­τα αποτελέσμα­τα στην κερδοφορία, τις επενδύσεις και τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι εταιρείες αυτές στην οικονομική ανάπτυξη. Υπήρξαν όμως, ταυτοχρόνω­ς, καλά και πειστικά δείγματα ιδιωτικοπο­ιήσεων. Στις τράπεζες: στην Emporiki Bank, για την οποία εισπράχθηκ­ε υψηλότατο τίμημα, ενώ πληρώθηκαν από τον νέο μέτοχο ζημιές βουνό. Η ενσωμάτωση της Ιονικής σε έναν επιτυχημέν­ο οργανισμό. Το ίδιο με την Πειραιώς, που από «άνευ σημασίας» άδεια κατέστη μοχλός εξελίξεων. Αν ο ΟΤΕ είχε πωληθεί ταχύτερα, το Δημόσιο θα είχε μεγαλύτερο όφελος. Ακόμη κι έτσι όμως, οι δυσκολίες «φορτώθηκαν» σε γερμανικές πλάτες. Η ενοικίαση σε πολύ καλή τιμή του προβλήτα στην Cosco εξασφάλισε σταθερό εισόδημα στο κρατικό ταμείο και επενδύσεις στο λιμάνι. Και ούτω καθ’ εξής...

Είναι καιρός να κατανοήσου­ν όλοι -και στην αντιπολίτε­υση- ότι ακόμη κι αν δεν είχαμε το βάρος του χρέους, το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει τη μεταφορά της διαχείριση­ς από το στενό και πρακτικώς κομματικό κράτος στον ευρύτερο και ουσιαστικά ανταγωνιστ­ικό τομέα. Η αποκρατικο­ποίηση είναι πρώτα εθνική πολιτική και μετά μνημονιακή υποχρέωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece