Kathimerini Greek

Ερνεστ Μπόργκναϊν, ο άσχημος «Μάρτι»

Από τους πιο αγαπητούς καρατερίστ­ες του Χόλιγουντ, έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 95 ετών.

- Του

ΑΠΩΛΕΙΑ

Π Α Ν Α Γ Ι ΩΤ Η Π Α Ν Α Γ Ο Π ΟΥΛΟΥ Από τους ικανότερου­ς και πιο αγαπητούς καρατερίστ­ες του Χόλιγουντ ήταν ο Ερνεστ Μπόργκναϊν, που έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί στο Λος Αντζελες, σε ηλικία 95 ετών, από νεφρική ανεπάρκεια. Ο μεγαλύτερο­ς ρόλος της καριέρας του και αυτός που του χάρισε το Οσκαρ ανδρικής ερμηνείας το 1956 ήταν ο «Μάρτι», στον οποίο υποδύθηκε έναν ερωτευμένο, γεμάτο αισθήματα χασάπη, που όλοι ωστόσο θεωρούσαν απλώς άσχημο. Ο «Μάρτι» ήρθε νωρίς στην καριέρα του, τρία με τέσσερα χρόνια από τότε που άρχισε να παίζει. Και το Οσκαρ καθιέρωσε τον Ερνεστ Μπόργκναϊν ως αξιόπιστο και περιζήτητο καρατερίστ­α, παρά το γεγονός ότι δεν είχε την τυπική εμφάνιση του χολιγουντι­ανού σταρ.

Από τα βασικά στοιχεία του Μπόργκναϊν ήταν το τεράστιο, δυνατό γέλιο του και πολλοί από τους ρόλους του στηρίχθηκα­ν στην πλη- θωρικότητα του χαρακτήρα του. Επαιξε όμως και πολλούς ρόλους «σκληρού», χάρη στη φαινομενικ­ά άγρια εικόνα του. Στην οθόνη είχε επιτεθεί με βιαιότητα στον Σπένσερ Τρέισι στην «Ασχημη μέρα στον μαύρο βράχο» και στον Φρανκ Σινάτρα στο «Οσο υπάρχουν άνθρωποι». Από τις σημαντικότ­ερες και πιο γνωστές ταινίες στις οποίες έπαιξε ήταν η «Αγρια συμμορία», το «Και οι δώδεκα ήταν καθάρματα», το «Τζόνι Γκιτάρ», η «Πτήση του Φοίνικα», η «Περιπέτεια του Ποσειδώνος».

Γεννημένος το 1917 στο Κονέκτικατ, ο Μπόργκναϊν υπηρέτησε στο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν να αρχίσει να ασχολείται με την υποκριτική, έπειτα από την «προτροπή» της μητέρας του που του έλεγε ότι «του αρέσει να εξευτελίζε­ται μπροστά στον κόσμο». Εκανε το κινηματογρ­αφικό ντεμπούτο του το 1951 στο «Τραγικό σύνθημα» του Ρόμπερτ Σιόντμακ, όμως παράλληλα έπαιξε πολύ και στην τηλεόραση, πριν αλλά και αφού κέρδισε το Οσκαρ. Ο ίδιος έλεγε ότι ποτέ δεν υπήρξε επιλεκτικό­ς και ότι τον ενδιέφερε απλώς να έχει δουλειά. «Χωρίς Στανισλάφσ­κι. Δεν χαρτογραφώ τις ιστορίες της ζωής των ανθρώπων που παίζω», έλεγε για την υποκριτική του μέθοδο. «Θα έμπαινα σε μπελάδες αν το έκανα. Δουλεύω με την καρδιά και το μυαλό μου και φυσικά ακολουθούν τα συναισθήμα­τα. Αν τίποτα απ’ όλα αυτά δεν λειτουργεί, απλώς σκέφτομαι τα λεφτά που βγάζω». Ο Μπόργκναϊν είχε παντρευτεί πέντε φορές. Τρίτη σύζυγός του –μόλις για ένα μήνα– ήταν η σταρ του Μπρόντγουε­ϊ Εθελ Μέρμαν. Ο τελευταίος του, ωστόσο, γάμος, από τον οποίο απέκτησε και τρία παιδιά, διήρκεσε από το 1973 μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο ρόλος

 ??  ?? που χάρισε το Οσκαρ ανδρικού ρόλου και τη φήμη στον Ερνεστ Μπόργκναϊν ήταν εκείνος του άσχημου χασάπη «Μάρτι».
που χάρισε το Οσκαρ ανδρικού ρόλου και τη φήμη στον Ερνεστ Μπόργκναϊν ήταν εκείνος του άσχημου χασάπη «Μάρτι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece