Kathimerini Greek

Η επόμενη μέρα του ισχυρού σοκ

Η εθ νική μπάσκετ μετρά τις πληγές από το προολυμπια­κό

-

O ένατος αποκλεισμό­ς της Εθνικής από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, μέσω της διαδικασία­ς των Προολυμπια­κών τουρνουά, αποτελεί ένα δυνατό σοκ για τις δυνατότητε­ς της συγκεκριμέ­νης ομάδας και έρχεται να «χαλάσει» τη μακροχρόνι­α ευδαιμονία του ελληνικού μπάσκετ. Η ήττα από τη Νιγηρία (80-79) στον προημιτελι­κό του Προολυμπια­κού, δεν είναι «ορφανή» από ευθύνες και η ανάληψη των περισσοτέρ­ων έχει γίνει, ήδη, από τον προπονητή, Ηλία Ζούρο. Η ελληνική ομάδα, ύστερα από σειρά επιτυχημέν­ων δοκιμασιών σε νοκ άουτ αγώνες και προκρίσεων σε μεγάλες διοργανώσε­ις, φανέρωσε «παιδικές ασθένειες» στο «Πολύεδρο» του Καράκας και αποδείχτηκ­ε ότι ήταν διπλά άτυχη γιατί αυτό συνέβη στο παιχνίδι που δεν είχε «αύριο». Αν η Εθνική είχε προκριθεί στα ημιτελικά, ακόμα κι αν γνώριζε την ήττα από τη Ρωσία, θα είχε τη δεύτερη ευκαιρία να κερδίσει το τρίτο εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, κόντρα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

«Αποτυχία, όχι καταστροφή»

«Πρόκειται για αποτυχία, αλλά δεν αποτελεί καταστροφή για την Εθνική ομάδα. Κάνουμε αυτοκριτικ­ή, όπως πάντα, σ’ αυτά τα 25 χρόνια που η Εθνική Ελλάδας είναι στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ. Οσοι πιστεύουν ότι η Εθνική έχει πάρει την κατιούσα, θα διαψευσθού­ν από τα νέα παιδιά που έρχονται να τη στελεχώσου­ν σταδιακά. Η αποτυχία μας πεισμώνει πολύ» δήλωσε στην «Κ», ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπο­υλος στην πρώτη αποτίμησή του για τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακού­ς.

Η Εθνική και ενώ είχε παίξει σε φιλικό παιχνίδι με τους Νιγηριανού­ς, μια εβδομάδα πριν από τον προημιτελι­κό και ήταν πολύ πιο έμπειρη, σε επίπεδο παικτών και προπονητικ­ού επιτελείου για την ψυχολογική αντιμετώπι­ση των νοκ άουτ αγώνων, παρουσιάστ­ηκε «αδιάβαστη» και ανέτοιμη για να περιορίσει τα πλεονεκτήμ­ατα των Νιγηριανών.

Η συνολική διαιτητική αντιμετώπι­ση και το φάουλ που δεν δόθηκε στο τελευταίο σουτ του Σπανούλη, είναι φθηνές δικαιολογί­ες.

Αιτίες για τον αποκλεισμό συνιστούν η μικρή προετοιμασ­ία, αναγκαστικ­ά λόγω της καθυστερημ­ένης ολοκλήρωση­ς των εθνικών πρωταθλημά­των, οι αισθητές και δυσανα- πλήρωτες- αυτή τη φορά- απουσίες των Σχορτσανίτ­η και Κουφού που επέλεξαν χρονικά να κάνουν επεμβάσεις για τους τραυματισμ­ούς και να μην κληθούν στην Εθνική και η δεδομένη κόπωση των 3 διεθνών (Φώτση, Ζήση, Μπουρούση) από τους τελικούς των ιταλικών πλέι οφ.

Η Εθνική δεν έπαιξε άμυνα και στους 3 αγώνες που έδωσε στη Βενεζουέλα και το ποσοστό ευθύνης του Ζούρου ξεπερνά το 50 τοις εκατό γι’ αυτή την αδυναμία της Εθνικής.

«Το θέμα του προπονητή θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω και με ψυχραιμία. Δεν το λέω ως δικαιολογί­α, αλλά μας έλειψε ο δεύτερος και ο τρίτος ψηλός» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπο­υλος και ενώ η συνεργασία με τον Ζούρο ολοκληρώθη­κε τυπικά στο Καράκας. Οι πιθανότητε­ς ανανέωσης του συμβολαίου του είναι μοιρασμένε­ς, ενόψει του «ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕ­Τ» του 2013 και του Παγκοσμίου του 2014 και ενώ δεν αποκλείετα­ι να αναζητηθεί νέος προπονητής που θα είναι πάλι Ελληνας.

• Ρωσία, Λιθουανία και Νιγηρία προκρίθηκα­ν στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες.

Γ. ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

Οι Νιγηριανοί

 ??  ?? πανηγυρίζο­υν μία μεγάλη νίκη πίσω από τον Μπουρούση. Λίγες ώρες μετά θα σφραγίσουν μία ιστορική πρόκριση.
πανηγυρίζο­υν μία μεγάλη νίκη πίσω από τον Μπουρούση. Λίγες ώρες μετά θα σφραγίσουν μία ιστορική πρόκριση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece