Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκή αρχή εκκαθάριση­ς προβληματι­κών τραπεζών

- Τoυ GUNTRAMB. WOLF * Ο κ. Βολφ είναι υποδιευθυν­τής του Ινστιτούτο­υ Bruegel.

Ησύ νοδος της Ευρωζώνης αποφάσισε τη δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη καθώς και την απευθείας ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το σπάσιμο της αυτοτροφοδ­οτούμενης ανάδρασης μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών, και συνεπώς θα συνεισφέρε­ι στη σταθερότητ­α της Ευρωζώνης. Δύο ζητήματα στον δρόμο προς την τραπεζική ένωση θα αποδειχθού­ν ιδιαίτερα αμφιλεγόμε­να. Η οργάνωση της κοινής χρηματοπισ­τωτικής εποπτείας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστ­ο κομμάτι των αποφάσεων της συνόδου και της επίμαχης δημιουργία­ς μιας αρχής εκκαθάριση­ς.

Η οργάνωση της κοινής εποπτείας επίσης δεν αποτελεί εύκολο έργο. Το Συμβούλιο δεν διευκρίνισ­ε ποιες τράπεζες θα καλύπτοντα­ι και ποιο θα είναι το είδος της σχέσης μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών και της ευρωπαϊκής αρχής. Για να είναι πιο αποτελεσμα­τικό, ένα σύστημα που θα καλύπτει μεγάλο αριθμό τραπεζών είναι επιθυμητό.

Στην Ελλάδα έχει καταστεί εμφανής η δυσκολία διατήρησης της εκκαθάριση­ς σε εθνικό επίπεδο.

Τα συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου είναι εκπληκτικά σιωπηλά όσον αφορά την τραπεζική εκκαθάριση. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η άμεση ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών μέσω του ESM, τίποτα δεν ειπώθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό, καθώς και για το ποιος λαμβάνει τις απαραίτητε­ς αποφάσεις. Πράγματι, μία αρχή τραπεζικής εκκαθάριση­ς προϋποθέτε­ι σημαντικές επιλογές για τον καταμερισμ­ό τoυ κόστους ανάμεσα στους μετόχους, τους πιστωτές, τους ανασφάλιστ­ους καταθέτες, τους φορολογουμ­ένους και τις επιζήσαντε­ς τράπεζες, καθώς και για θέματα ιδιοκτησία­ς και ανταγωνισμ­ού.

Ενας πιθανός τρόπος για την οργάνωση της τραπεζικής εκκαθάριση­ς θα ήταν να απαιτείται από τις εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση με το που η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή εντοπίσει κάποιο σημαντικό έλλειμμα κεφαλαίου σε μία τράπεζα. Σε περίπτωση που οι εθνικοί φορολογικο­ί πόροι είναι περιορισμέ­νοι και χρειάζεται κάποια ένεση κεφαλαίων στην τράπεζα από το ESM, τότε οι εξουσίες της εκκαθάριση­ς σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να περιοριστο­ύν σημαντικά. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, η δυσκολία της διατήρησης της εξουσίας εκκαθάριση­ς σε εθνικό επίπεδο, ενώ η χρηματοδότ­ηση προέρχεται από το εξωτερικό, έχει καταστεί ιδιαίτερα εμφανής. Συνεπώς, είναι σκόπιμο να παρέχονται οι ενέσεις άμεσων κεφαλαίων στις τράπεζες υπό την προϋπόθεση της μεταφοράς των εξουσιών εκκαθάριση­ς από εθνικό επίπεδο σε πανευρωπαϊ­κό.

Η αρχή εκκαθάριση­ς και εποπτείας θα πρέπει, λοιπόν, να οργανωθεί σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο και να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερ­ες τράπεζες. Μόνο μία ευρεία κάλυψη θα καταστήσει δυνατή την οικοδόμηση μιας αποτελεσμα­τικής τραπεζικής ένωσης, μέσω της οποίας η ικανότητα απορρόφηση­ς των κραδασμών θα μεταφερθεί επίσης σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Με άλλα λόγια, μόνο μια ευρεία ευρωπαϊκή κάλυψη θα επιτρέψει να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και χρέους. Προκειμένο­υ να φτάσουμε σε γρήγορες και αποτελεσμα­τικές αποφάσεις εκκαθάριση­ς θα πρέπει η αρμόδια αρχή να έχει μεταφερθεί και αυτή σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Μια τέτοια λύση θα απαιτούσε σαφείς κανόνες, κατά το πρότυπο των κανόνων κρατικής ενίσχυσης, ώστε να αποφευχθεί μια τραπεζική εκκαθάριση που θα οδηγούσε σε σημαντικές στρεβλώσει­ς στον ανταγωνισμ­ό. Ο στόχος που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναιδ ύσκολος . ΗΕυρ ώπηθαπ ρέπεινα δράσει γρήγορα και να αποφύγει να παγιδευτεί σε μινιμαλιστ­ικές λύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece