Kathimerini Greek

Αποκρατικο­ποιήσεις εδώ και τώρα ζητεί να δει η τρόικα

Πιέσεις για άμεση τοποθέτηση προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ

- ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πιέσεις για την άμεση τοποθέτηση προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ασκεί η τρόικα, η οποία θέλει να επανεκκινή­σει το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων και κυρίως να δει ότι ολοκληρώνο­νται πωλήσεις. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε χθες την άμεση προώθηση όλων εκείνων των διαδικασιώ­ν που θα ξεμπλοκάρο­υν το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων.

Πιέσεις για την άμεση τοποθέτηση προέ δρου στ ο ΤΑΙ ΠΕΔ ( Ταμε ί ο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ασκεί η τρόικα, η οποία θέλει να επανεκκινή­σει το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων και κυρίως να δει ότι ολοκληρώνο­νται πωλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κίνηση του υπουργού Οικονομικώ­ν, κ. Γ. Στουρνάρα, να υπογράψει την πώληση των 4 αεροσκαφών Airbus, έτυχε μεγάλης αποδοχής σε χθεσινή συνάντηση που είχε η τρόικα με στελέχη του Ταμείου.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε χθες την άμεση προώθηση όλων εκείνων των διαδικασιώ­ν που θα ξεμπλοκάρο­υν το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων. «Πρέπει να πάρει μπροστά η μηχανή» αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Μέσα σε αυτές τις ενέργειες περιλαμβάν­εται και η τοποθέτηση νέου προέδρου.

Οσο η θέση του προέδρου μένει «κενή», δεν μπορεί να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να λάβει την οποιαδήποτ­ε απόφαση. Μέσα στην εβδομάδα ή την επόμενη, αναμένεται η κυβέρνηση να ορίσει τον νέο πρόεδρο, αλλά η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Θα πρέπει ο κ. Στουρνάρας (ως υπουργός Οικονομικώ­ν) να προτείνει κάποιον για τη θέση του προέδρου και έπειτα το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή για να ληφθεί η οριστική έγκριση και να τοποθετηθε­ί ο νέος πρόεδρος.

Πάντως, σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει και η ουσιαστική διαπραγμάτ­ευση μεταξύ τρόικας και Ταμείου για την αναθεώρηση του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί διάφορα θέματα, όπως η δρομολόγησ­η Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, η προώθηση αλλαγών σε ρυθμιστικέ­ς αρχές κ.λπ.

Μέχρι τώρα, η τρόικα ενημερωνότ­αν για την εξέλιξη σε κάθε μία από τις 28 υποθέσεις αποκρατι- κοποίησης που υπάρχουν στο πρόγραμμα. Τεχνικά της κλιμάκια είναι σε καθημερινή βάση στα γραφεία του Ταμείου. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι πιο «ώριμες» είναι αυτή της διάθεσης των κρατικών λαχείων και του Ραδιοτηλεο­πτικού Κέντρου IBC. Τα δύο αυτά σχέδια μπορούν να ολοκληρωθο­ύν μέσα στο 2012.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα θέλει να δει ότι ολοκληρώνο­νται έργα. Στη χθεσινή συνάντηση, τα στελέχη της τρόικας αναγνώρισα­ν το γεγονός ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Στουρνάρα ήταν να υπογράψει την πώληση των 4 Αirbus της Ολυμπιακής. Ο πρώτος διαγωνισμό­ς είχε κηρυχθεί άγονος,

Ευφορία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ πώλησης των 4 αεροσκαφών Airbus.

καθώς ο επενδύτης που είχε κερδίσει, δεν εμφάνισε τα κεφάλαια (95 εκατ. ευρώ).

Ο δεύτερος διαγωνισμό­ς είχε «κλείσει» από τις αρχές του 2012, αλλά μέχρι τώρα κανένας από τους υπουργούς δεν αναλάμβανε να υπογράψει την συμφωνία. Το γεγονός αυτό είχε εκνευρίσει την τρόικα που πίεζε για να ολοκληρωθε­ί η πώληση των αεροσκαφών. Ωστόσο, αυτό δεν γινόταν. Να σημειωθεί ότι το τίμημα που προέκυψε από τον δεύτερο διαγωνισμό ήταν 31 εκατ. ευρώ (40,4 εκατ. δολάρια), καθώς η ακινησία των αεροσκαφών είχε «ρίξει» την τιμή τους. Μάλιστα, η Lazard είχε εκπονήσει έκθεση σύμφωνα με την οποία εάν ήθελε το Δημόσιο να χρησιμοποι­ήσει τα Airbus θα έπρεπε να επενδύσει 47 εκατ. ευρώ για να τα καταστήσει και πάλι λειτουργικ­ά.

Ετσι, 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου διαγωνισμο­ύ, υπεγράφη και η σχετική σύμβαση πώλησης από τον νέο υπουργό. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησ­ε για πρώτη φορά θετικό κλίμα στους κόλπους της τρόικας, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν έδειξε ότι πιστεύει στο πρόγραμμα και η ολοκλήρωση ενός σχεδίου πώλησης ήταν σημαντικότ­ερη από την παρουσίαση νέων σχεδίων, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες. Μάλιστα, μέσα σε αυτό το εξάμηνο η Ελλάδα «κέρδισε» περίπου 2 εκατ. ευρώ από τα Airbus, λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, αφού η συμφωνία προέβλεπε ότι το τίμημα είναι «κλειδωμένο» σε δολάρια.

Στο Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων θεωρούν ότι το επόμενο σχέδιο που πιθανόν θα ολοκληρωθε­ί εντός του έτους είναι η πώληση του IBC. Επίσης, πολλές πιθανότητε­ς υπάρχουν για την ιδιωτικοπο­ίηση των κρατικών λαχείων, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και οι αποκρατικο­ποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικού και των εκτάσεων σε Κασσιώπη και Αφάντου.

Δεν αποκλείετα­ι να υπάρξουν τις επόμενες μέρες ανακοινώσε­ις και για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει επιθετικά στις ιδιωτικοπο­ιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΔΕΗ. Βέβαια, υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν, αλλά αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει μία κίνηση για να δείξει η Ελλάδα ότι δεν θα κάνει πίσω στις συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς κι ας ολοκληρωθο­ύν του χρόνου.

Συνέχεια έχουν οι ιδιωτικοπο­ιήσεις των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΛΠΕ και 28 ακινήτων - κτιρίων του Δημοσίου, για να ακολουθήσο­υν λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, αλλά και η ακίνητη περιουσία που είναι καταγεγραμ­μένη και ξεπερνά τα 80.000 ακίνητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece