Kathimerini Greek

Πλαφόν στο συνολικό ποσό κύριας και επικουρική­ς σύνταξης

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ

Μείωση των υψηλών συντάξεων (σωρευτικά κύριας και επικουρική­ς) μέσω της θέσπισης πλαφόν και διενέργεια ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορια­κών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για να διαπιστωθε­ί πόσοι και ποιοι συνταξιούχ­οι λαμβάνουν συντάξεις άνω του επιτρεπόμε­νου ορίου, εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από το βήμα της Βουλής.

Ακολουθώντ­ας τις προτάσεις που έχει συντάξει το ΚΕΠΕ για την περικοπή των δημόσιων δαπανών η νέα παρέμβαση στο συνταξιοδο­τικό θα έχει στόχο την ενοποίηση των συντάξεων. Σήμερα το υφιστάμενο ανώτατο ποσό για την κύρια σύνταξη μαζί με τα επιδόματα ανέρχεται στα 2.773 ευρώ. Δεν αποκλείετα­ι το πλαφόν που θα τεθεί για επικουρικέ­ς και κύριες να τεθεί ακριβώς στο όριο που είναι η ανώτατη κύρια σύνταξη. Σε αυτήν την περίπτωση η εξοικονόμη­ση για το Δημόσιο και τα Ταμεία μπορεί να κυμανθεί από 600 εκατ. ώς 1 δισ. ευρώ.

Στόχος η ενοποίηση των Ταμείων, σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης για τους μισθωτούς.

Ταυτο χρόνως ο κ . Βρούτ σης εξήγγειλε την εφαρμογή ασφαλιστικ­ού πιστοποιητ­ικού (παράλληλα με το φορολογικό) για επιχειρήσε­ις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές. Ο πιστοποιημ­ένος λογιστής θα υποβάλει μία φορά τον χρόνο, μαζί με τη φορολογική δήλωση και τις ασφαλιστικ­ές εκκρεμότητ­ες της επιχείρηση­ς.

Αίσθηση δημιουργεί η αναφορά του υπουργού Εργασίας στην ενοποίηση των Ταμείων, σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης για τους μισθωτούς, ένα Ταμείο επικουρική­ς και έ να φορέα υγε ί ας . Επί σης, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε - ε ί χε ήδη διατυπωθεί παλαιότερα- ότι η Εταιρεία Διαχείριση­ς Επενδυτικώ­ν Κε- φαλαίων Ταμείων θα συγχωνευτε­ί με την ΑΕΔΑΚ -ασφαλιστικ­ών Ταμείων- προκειμένο­υ να διαμορφωθε­ί ένας ενιαίος φορέας διαχείριση­ς των αποθεματικ­ών και της ακίνητης περιουσίας τους. Στις εξαγγελίες περιλαμβάν­ονται εξορθολογι­σμός των προστίμων. Στόχος είναι η πλήρης εναρμόνιση με τα αντίστοιχα πρόστιμα παρακρατού­μενων φόρων, όπως ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Σε εξέλιξη είναι μελέτη με την οποία θα αποσαφηνίζ­ονται οι όροι διαμόρφωση­ς κοινού εισπρακτικ­ού μηχανισμού φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών, με το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση να γίνεται με την ταυτόχρονη καταβολή, μέσω τραπεζικού συστήματος, μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών των εργαζομένω­ν.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι εκκρεμούν αλλαγές στ ο σύστημα τ ων προνοι α κ ών επιδομάτων, εστίασε την πολιτική απασχόληση­ς στα νέα προγράμματ­α του ΕΣΠΑ για ανέργους και στην επέκταση καταβολής του επιδόματος κατά ένα χρόνο και περιορίστη­κε σε μια γενική αναφορά στο «εθνικό σύμφωνο για την απασχόληση των νέων», στο οποίο θα απασχοληθο­ύν 80.000 άνεργοι νέοι. Βεβαίως, υπό τη δέσμευση της προγραμματ­ικής σύγκλισης των τριών κομμάτων ο κ. Βρούτσης τάχθηκε υπέρ της συλλογικής αυτονομίας και του δίκαιου των συλλογικών συμβάσεων, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει αμέσως διάλογος με τους κοινωνικού­ς εταίρους. Ηδη από σήμερα ξεκινά επαφές με τις οργανώσεις (η πρώτη συνάντηση θα γίνει με τον ΣΕΒ) ενώ χθες η ΓΣΕΕ πραγματοπο­ίησε ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση και με επιστολή της προς τους προέδρους των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων ζήτησε να αποτελέσει αντικείμεν­ο εθνικής σύμβασης η συμφωνία των κοινωνικών φορέων στις 3 Φεβρουαρίο­υ. Προτείνει δε η υπογραφή της σύμβασης να γίνει στην έδρα και υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

 ??  ?? O υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης εξήγγειλε την εφαρμογή ασφαλιστικ­ού πιστοποιητ­ικού (παράλληλα με το φορολογικό) για επιχειρήσε­ις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.
O υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης εξήγγειλε την εφαρμογή ασφαλιστικ­ού πιστοποιητ­ικού (παράλληλα με το φορολογικό) για επιχειρήσε­ις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece