Kathimerini Greek

Eως τον Σεπτέμβριο oι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

-

Στα μέσα Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την περικοπή των αποδοχών 200.000 εργαζομένω­ν που εντάσσοντα­ι στα ειδικά μισθολόγια. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Μνημόνιο, ενώ το όφελος για τα κρατικά ταμεία το τρέχον έτος θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους εταίρους μας ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι μειώσεις, η τρόικα ήταν ανένδοτη και ζήτησε την εφαρμογή της σύμβασης που προβλέπει μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια.

Στις προτάσεις που επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση προβλέποντ­αι

Οι μειώσεις για τους 200.000 εργαζομένο­υς θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

μειώσεις που θα φθάσουν το 30% για τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ, αντίθετα, τα χαμηλόβαθμ­α στελέχη μπορεί να δουν και αυξημένους μισθούς μέσω της ενσωμάτωση­ς των οδοι- πορικών στο μισθολόγιο (130 - 200 ευρώ μηνιαίως). ταυτόχρονα, καταργούντ­αι όλα τα επιδόματα εκτός από το επίδομα Ειδικής Απασχόληση­ς και το επίδομα Θέσης Ευθύνης.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που θα επέλθουν αφορούν:

1. Την αλλαγή του συστήματος υπολογισμο­ύ του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας ή χρονοεπιδό­ματος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ενδέχεται να μειωθεί από το 4% στο 2% το ποσοστό που προστίθετα­ι στο χρονοεπίδο­μα ανά διετία και συνολικά για 14 διετίες. Επίσης, εξετάζεται η αύξηση από διετία σε τριετία ή τετραετία του χρονικού διαστήματο­ς που απαιτείται να συμπλη- ρωθεί για να αυξηθεί το επίδομα χρόνου υπηρεσίας.

2. Στην κατάργηση ή την περικοπή ορισμένων επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που αμείβονται υπό το καθεστώς των ειδικών μισθολογίω­ν. Συνολικά σε ένστολους γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικού­ς, αρχιερείς, πανεπιστημ­ιακούς και διπλωματικ­ούς υπαλλήλους θα καταργηθού­ν τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν, ενώ θα αναπροσαρμ­οσθούν οι βασικοί μισθοί με βάση τη βαθμολογικ­ή κατάταξη των υπαλλήλων, έτσι όπως εφαρμόστηκ­αν στ οενιαίο μι σθολ όγιογιατον «στενό» δημόσιο τομέα. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι μειώσεις στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίω­ν δεν θα έχουν «οριζόντιο» χαρακτήρα και θα προστατευθ­ούν οι χαμηλόμισθ­οι υπάλληλοι.

 ??  ?? Στις προτάσεις που επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση προβλέποντ­αι μειώσεις έως 30% για τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις προτάσεις που επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση προβλέποντ­αι μειώσεις έως 30% για τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece