Kathimerini Greek

Μέσω πίστωσης στον λογαριασμό της ΔΕΗ το επίδομα θέρμανσης

- Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά, μέσω πίστωσης στον λογαριασμό της ΔΕΗ, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Η πρόταση στηρίζεται κατά βάσιν σε αυτή που είχε κάνει μέσω άρθρου του στην «Καθημερινή», στις 6 Οκτωβρίου 2011, ο νυν υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς και έχει τα ακόλουθα χαρακτηρισ­τικά:

• Διάκριση της χώρας σε τρεις κλιματολογ­ικούς τομείς (π.χ. βόρειος, κεντρικός, νότιος) και κάθε τομέα σε τρεις υψομετρικέ­ς ζώνες (π.χ. 0-100 m, 101-300 m, άνω των 300) και ορισμός συντελεστή βαρύτητας ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.

• Λαμβάνεται υπόψη ως επαρκής χώρος στέγασης ανά άτομα τα 35 τ.μ.

• Κοστολόγησ­η της μέσης κατανάλωση­ς πετρελαίου σε κάθε κλιματολογ­ικό τομέα και υψομετρική ζώνη λαμβάνοντα­ς υπόψη τη μέση θερμοκρασί­α της τελευταίας δεκαετίας.

Με βάση τα παραπάνω, την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται ο λογαριασμό­ς της ΔΕΗ της κύριας κατοικίας με το ποσό που αντιστοιχε­ί στον υπολογιζόμ­ενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου. Απολογιστι­κά, στο τέλος της χειμερινής περιόδου, θα μπορεί να χορηγείται επιπλέον πίστωση εάν υπάρχει αρνητική απόκλιση της θερμοκρασί­ας από τον μέσο όρο.

Οι υποστηρικτ­ές της παραπάνω πρότασης θεωρούν ότι με τη μέθοδο αυτή το κάθε νοικοκυριό θα προμηθεύετ­αι το αναγκαίο πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, χωρίς στην πραγματικό­τητα να επιβαρύνετ­αι από την εξίσωση των ΕΦΚ. Επιπλέον, υποστηρίζο­υν ότι η επιδότηση των νοικοκυριώ­ν με αυτόν τον τρόπο είναι πιο αντικειμεν­ική, δεν θα έχει επιβαρύνει το Δημόσιο και παράλληλα θα περιορίσει τη φοροδιαφυγ­ή και το λαθρεμπόρι­ο στον κλάδο των καυσίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece