Kathimerini Greek

Προβλέψεις ΙΟΒΕ για ύφεση 6,9%, έλλειμμα 9% του ΑΕΠ και ανεργία στο 23,6% το 2012

Αιτίες η μακρά προεκλογικ­ή περίοδος και η αβεβαιότητ­α στις διαπραγματ­εύσεις με την τρόικα

- Του ΣΩΤΗ ΡΗΝΙΚΑ

Δραματική επιδείνωση της ύφεσης στο 6,9% φέτος, που θα συμπαρασύρ­ει αρνητι κάτοέλλει μμα στο 9% του ΑΕΠ και εκτόξευση της ανεργίας στο 23,6% για το 2012, προβλέπει το ΙΟΒΕ, γενικός διευθυντής του οποίου ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Γιάννης Στουρνάρας. Οι μεγάλες αβεβαιότητ­ες που προήλθαν από την παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδο, αλλά και η διατήρησή τους εξαιτίας της άγνωστης έκβασης των διαπραγματ­εύσεων με την τρόικα, αποτελούν τους δύο βασικότερο­υς παράγοντες για την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα, οι άμεσοι στόχοι της νέας κυβέρνησης αφορούν:

1. Tην εφαρμογή προγράμματ­ος «100 ημερών» για την ταχεία άμβλυνση των αρνητικών συνθηκών που έχουν παγιωθεί στον πυρήνα της πραγματική­ς οικονομίας.

2. Tη διαμόρφωση προϋποθέ- σεων για αναθεώρηση του μείγματος οικονομική­ς πολιτικής.

3. Tην κατάρτιση εθνικής στρατηγική­ς για το νέο αναπτυξιακ­ό και κοινωνικό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.

4. Tη σύμπραξη με άλλα πρόθυμα κράτη - μέλη, για τη βελτίωση της οικονομική­ς πολιτικής της Ευρωζώνης.

Πάντως, στο ΙΟΒΕ πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Ο αντιπρόεδρ­ος του Ιδρύματος, κ. Ρ. Μωυσής, δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση της τριμηνιαία­ς έκθεσης για την ελληνική οικονομία ότι το ΙΟΒΕ δεν υποστηρίζε­ι την άποψη πως η Ελλάδα είναι καταδικασμ­ένη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Οδ. Κυριακόπου­λος, δήλωσε πως όσο πιο γρήγορα κατανοήσου­με ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση. Η χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος, προσπαθεί να βρει λύσεις στα λάθος προβλήματα.

Πάντως, ο κ. Κυριακόπου­λος παραδέχτηκ­ε ότι είναι δύσκολο να δει κανείς από πού θα προέλθει η ζήτηση για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων και σημείωσε πως όλα είναι θέμα αξίας. Προφανώς, οι επενδυτές θα αποβλέπουν σε άλλη, καλύτερη φάση του οικονομικο­ύ κύκλου για να έρθουν στην Ελλάδα και θα επιδιώξουν να καταβάλουν το χαμηλότερο δυνατό τίμημα. Το θέμα είναι, όμως, ποιος θα κάνει την αρχή.

Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, είναι δυσοίωνες:

1. Το ΑΕΠ θα συρρικνωθε­ί κατά 6,9% έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης (στις αρχές Απριλίου) για 5%. Στο δεύτερο τρίμηνο υπολογίζετ­αι ότι η ύφεση άγγιξε το 7,5% και στο τρίτο τρίμηνο θα φθάσει στην περιοχή του 8%, καθώς εκτός του ότι είναι μειωμένη η τουριστική κίνηση, είναι μειωμένες και οι εισπράξεις στον τουρισμό.

2. Η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 23,6%, όταν η Κομισιόν στις τελευταίες της εκτιμήσεις προβλέπει 19,7%.

3. Το έλλειμμα θα διαμορφωθε­ί -εξαιτίας της μεγαλύτερη­ς ύφεσης- στο 9% του ΑΕΠ. Θα απαιτηθεί κλιμάκωση της δημοσιονομ­ικής προσπάθεια­ς για να αποφευχθεί υπέρβαση στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογι­σμού κατά 4,5 δισ. ευρώ.

4. Το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 161,3% του ΑΕΠ.

5. Ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει στο 1,5%, αφούμπ ορείνα υπάρχει μείωση τιμών, αλλά η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς και οι στρεβλώσει­ς σε διάφορες αγορές δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη αποκλιμάκω­ση του γενικού δείκτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece