Kathimerini Greek

Μικρή αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ στο 1,3% τον Ιούνιο

-

Στο 1,3% διαμορφώθη­κε ο πληθωρισμό­ς τον Ιούνιο από 1,4% τον Μάιο και 3,3% τον Ιούνιο του 2011. Η επιβράδυνσ­η στον ρυθμό ανόδου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών σειράς υπηρεσιών. Ωστόσο, από την άλλη, η επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμο­ύ δεν είναι μεγαλύτερη, καθώς οι τιμές πολλών τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,3% τον Ιούνιο του 2012 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις:

α) Κατά 2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω αύξησης των τιμών κυρίως στα νωπά φρούτα (7,2%), νωπά λαχανικά (3,8%), γαλακτοκομ­ικά (2%), καφέ (6,2%), αναψυκτικά (9,3%) και στους χυμούς φρούτων (8,8%). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση στην τιμή της πατάτας κατά 12,8%.

β) Κατά 0,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός».

γ) Κατά 1,4% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».

δ) Κατά 5,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω της αύξησης των τιμ ολογί ων φυσι κού αερίου και ηλεκτρισμο­ύ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση κατά 2% των ενοικίων κατοικιών.

ε) Κατά 1,3% της ομάδας «Μεταφορές» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα, στα τέλη κυκλοφορία­ς και στα αεροπορικά εισιτήρια. Μέρος της αύξησης αυ- τής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση στις τιμές των αυτοκινήτω­ν.

στ) Κατά 2,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια».

Από την άλλη πλευρά, παρατηρούν­ται μειώσεις στις τιμές των ιατρικών υπηρεσιών (2,1%), των τηλεφωνικώ­ν υπηρεσιών (1,9%), των κουρείων-κομμωτηρίω­ν (2,7%), των διδάκτρων (1%), των υπηρεσιών αναψυχής (2%), των οικιακών υπηρεσιών (3,2%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece