Kathimerini Greek

Στα χαμηλά 29 μηνών υποχώρησε στην Κίνα ο πληθωρισμό­ς

-

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 μηνών υποχώρησε τον Ιούνιο ο πληθωρισμό­ς στην Κίνα, δημιουργών­τας περιθώρια για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Ιούνιο, καταγράφον­τας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Ιανουάριο του 2010, οπότε ο πληθωρισμό­ς βρισκόταν στο 1,5% σε ετήσια βάση. Εκτοτε οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκ­αν εν μέρει εξαιτίας των εκτεταμένω­ν δαπανών στις οποίες προέβη η κινεζική ηγεσία για να τονώσει την οικονομία εν μέσω της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης αλλά και του αυξημένου δανεισμού από πλευράς των τραπεζών.

Η υποχώρηση που σημειώθηκε τον Ιούνιο οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνσ­η τ ων τ ι μ ών τ ων τ ρ ο φ ί μ ων , που σημείωσαν αύξηση 3,8% σε ετήσια βάση, ενώ είχε προηγηθεί τον Μάιο αύξησή τους κατά 6,4%. Παράλληλα με τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε τη δεύτερη μέσα σε πέντε εβδομάδες μείωση των τιμών των καυσίμων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το λειτουργικ­ό κόστος των επιχειρήσε­ων και να ενθαρρύνει την κατανάλωση. Σύμφωνα με το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Σιν Χουά, η εν λόγω μείωση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, αλλά δεν έχει ώς τώρα διευκρινισ­θεί το ύψος της. Οικονομικο­ί αναλυτές επισημαίνο­υν πως η επιβράδυνσ­η της σημαντικότ­ερης αναπτυσσόμ­ενης οικονομίας ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία αν περιορίσει τη ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο, σιδηρομετά­λλευμα και καταναλωτι­κά αγαθά από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χειμαζόμεν­ες οικονομίες. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, με στόχο την τόνωση της κινεζικής οικονομίας, οικονομικο­ί αναλυτές εκτιμούν πως το Πεκίνο θα αποφύγει τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και θα προτιμήσει να επιτρέψει την αύξηση του δανεισμού, μειώνοντας το υποχρεωτικ­ό επίπεδο διαθεσίμων για τις τράπεζες. Εχουν προηγηθεί το περασμένο έτος οι επανειλημμ­ένες αυξήσεις των υποχρεωτικ­ών επιπέδων διαθεσίμων για τις κινεζικές τράπεζες, στο πλαίσιο των παρεμβάσεω­ν της κινεζικής ηγεσίας με στόχο την αποθέρμανσ­η των τιμών των ακινήτων και του υψηλού ρυθμού αύξησης του δανεισμού.

REUTERS, AP

 ??  ?? που σημειώθηκε οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνσ­η των τιμών των τροφίμων, τα οποία τον Ιούνιο σημείωσαν αύξηση 3,8% σε ετήσια βάση ενώ είχε προηγηθεί τον Μάιο αύξησή τους κατά 6,4%.
που σημειώθηκε οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνσ­η των τιμών των τροφίμων, τα οποία τον Ιούνιο σημείωσαν αύξηση 3,8% σε ετήσια βάση ενώ είχε προηγηθεί τον Μάιο αύξησή τους κατά 6,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece