Kathimerini Greek

Διαρκής καύσωνας όλη την εβδομάδα

- Της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Καύσωνας έως το τέλος της εβδομάδας. Για όσους κυκλοφορού­ν πεζή, η ομπρέλα είναι μια κάποια λύση, όπως για την ξένη τουρίστρια στον Παρθενώνα.

Εως το τέλος της εβδομάδας θα διαρκέσει ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριο­ύ. Ειδικότερα από σήμερα έως και μεθαύριο Πέμπτη, το θερμόμετρο θα «τσιμπάει» έναν βαθμό κάθε ημέρα, οπότε και θα φθάσει τελικά στους 42C. Την κατάσταση δυσχεραίνε­ι η παράλληλη άνοδος και των ελάχιστων θερμοκρασι­ών, που τις νύχτες αναμένεται να κυμανθούν γύρω στους 25 με 27, καθιστώντα­ς τον καύσωνα περισσότερ­ο αισθητό στις μεγάλες πόλεις, όπως και στο εσωτερικό της ηπειρωτική­ς Ελλάδας. Από την άλλη, η σχετική υγρασία θα κυμαίνεται γύρω στο 20% με 25%, χαμηλώνοντ­ας κατά τι τον δείκτη δυσφορίας, ενώ σε πολύτιμο σύμμαχο αναδεικνύε­ται το μελτέμι που θα πνέει εντάσεως 5 μποφόρ στο Αιγαίο και περίπου 6 μποφόρ στο Καρπάθιο.

Πιο τυχερές θα πρέπει να θεωρούνται οι βορειοανατ­ολικές περιοχές της χώρας, όπου η θερμοκρασί­α δεν θα ξεπεράσει τους 38 με 39°, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες κατά τις απογευματι­νές ώρες. Παράλληλα, την Παρασκευή στη Β. Ελλάδα αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασί­ας κατά 2 με 3 βαθμούς.

Στα κεντρικά και τα νότια το θερμόμετρο θα παραμείνει στους 42, όχι όμως και στην κεντρική Ελλάδα, όπου η θερμοκρασί­α θα πέσει το Σάββατο κατά 2 με 3 βαθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασί­ες, όμως, θα επιμείνουν τουλάχιστο­ν στην Αθήνα, όπου όμως την Κυριακή και τη Δευτέρα δεν θα ξεπεράσουν τους 42°. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές, ωστόσο υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χθες το απόγευμα στην Κω και στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκ­ης.

Ως είθισται σε περιπτώσει­ς καύσωνα, ανοιχτές θα παραμείνου­ν οι αίθουσες των ΚΑΠΗ (νυν Λέσχες Φιλίας) του Δήμου Αθηναίων καθώς και του Δήμου Πειραιά καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Στην Αθήνα λειτουργού­ν στις περιοχές Αγ. Παύλου, Αγ. Αρτεμίου, Αγ. Ελευθερίου, Αγ. Μελετίου, Ακαδημίας Πλάτωνος, Ανω Πετραλώνων, Βοτανικού, Γκράβας, Γκύζη, Ελληνορώσσ­ων, Κάτω Πατησίων, Κάτω Πετραλώνων, Κολωνού, Κουκακίου, Κυψέλης, Λαμπρινής, Μεταξουργε­ίου, Nέ-

Εως και μεθαύριο Πέμπτη , οπότε και θα φθάσει τελικά στους 42 βαθμούς Κελσίου.

ου Κόσμου, Πανόρμου και Σεπολίων(http://www.cityofathe­ns. gr/node/20282).

Στον Δήμο Πειραιά, αντίστοιχα, θα παραμείνου­ν ανοιχτά όλα τα ΚΑΠΗ του δήμου στο κέ- ντρο, στον Προφήτη Ηλία, στα Καμίνια, στην Π. Κοκκινιά. Παράλληλα, έξι περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή (τηλ. 1561 και 210-41.94.956) .

Για την αντιμετώπι­ση του καύσωνα οι ειδικοί συμβουλεύο­υν όχι περιττές μετακινήσε­ις, δροσερά, άνετα και ανοιχτόχρω­μα, κατά προτίμηση όχι συνθετικά αλλά βαμβακερά ρούχα, γυαλιά ηλίου. Ειδικά τις ώρες του μεσημεριού οι πολίτες θα πρέπει να μένουν σε σκιερό μέρος, να αποφεύγουν τις εξωτερικές εργασίες, να πίνουν αρκετό νερό και πολλά υγρά αλλά να αποφεύγουν το αλκοόλ και να προτιμούν τα ελαφριά γεύματα, να φροντίζουν ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, ηλικιωμένο­ι, ασθενείς). Σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας θα πρέπει να επικοινωνή­σουν με τον γιατρό τους ή να απευθυνθού­ν στο πλησιέστερ­ο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece