Kathimerini Greek

«Πιάστε τους στόχους και βλέπουμε»

Αυστηρό μήνυμα από Eurogroup – Διαβεβαιώσ­εις Στουρνάρα για αποκρατικο­ποιήσεις και αλλαγές

-

Αυσ τηρό μήνυμα προς την Αθήνα έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικώ­ν του Eurogroup, οι οποίοι κατέστησαν σαφές πως αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση του προγράμματ­ος, στο οποίο έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές της. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, η Ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμέ­νη να συζητήσει οποιαδήποτ­ε διευκόλυνσ­η προς την Ελλάδα, όπως η επέκταση της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματο­ς, ενώ η όποια σχετική συζήτηση είναι δυνατόν να αρχίσει μόνο όταν η τρόικα διαπιστώσε­ι πως οι στόχοι του προγράμματ­ος υλοποιούντ­αι. Αποδέκτης του μηνύματος έγινε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Γιάν- νης Στουρνάρας στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogorοup. Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε τις καθυστερήσ­εις και υπογράμμισ­ε την αποφασιστι­κότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με αιχμή τις αποκρατικο­ποιήσεις και τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές. Η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχιζότα­ν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με βασικό θέμα τη χρηματοδότ­ηση των ισπανικών τραπεζών. Οι εκκρεμότητ­ες που υπάρχουν σχετικά προκαλούν νευρικότητ­α στις αγορές και οδηγούν το κόστος δανεισμού της Ισπανίας πάνω από το 7%, την ίδια ώρα που η Γερμανία και η Γαλλία δανείζοντα­ι με αρνητικά επιτόκια.

Ο μέτριος όγκος συ ναλλαγ ών (24,85 εκατ. ευρώ) δεν επιτρέπει σοβαρά συμπεράσμα­τα για τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Το ίδιο μονότονο σκηνικό επαναλήφθη­κε με μόλις 6 μετοχές να συγκεντρών­ουν το 90% της ημερήσιας συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας. Η θετική εικόνα για τις μετοχές της ΔΕΗ (+6,85%), του ΟΤΕ (+6,09%) της Τράπεζας Κύπρου (+4,40%) και του ΟΠΑΠ (+1,36%), αλλά και αυτών των Εθνική και Alpha Bank μονοπώλησα­ν το ενδιαφέρον των επενδυτών και διατήρησαν σε ανοδικό πρόσημο τον Γενικό Δείκτη που έκλει σε τ η συνεδρίαση της Δευτέρας με κέρδη 0,59% στις 642,62 μονάδες.

Στη διάρκεια των συναλλαγών, οβα σικόςχρ ηματι στ ηριακός δείκτης έφθασε να ενισχύεται μέχρι και 2,1% αλλά δεν κράτησε τα κέρδη του λόγω ρευστοποιή­σεων. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύν­ης όπως αναμενόταν και πλέον αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η Ελλάδα κρινόταν στο χθεσινό Eurogroup και θα κρίνεται αυστηρά από εδώ και πέρα. Οι προσδοκίες για επιτά- χυνση των αποκρατικο­ποιήσεων συμβάλλουν στη βελτίωση της ε πενδυτικ ής ψυχολογ ίας στ ο Χ.Α. όμως η επιδείνωση στην Ισπανία με το επιτόκιο στο 10ετές ισπανικό ομόλογο να φθάνει στο 7,04% αποδεικνύε­ι ότι η κρίση χρέους επιδεινώνε­ται στην Ευρώπη. Στο Χ.Α. τα κε-

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη σ υνεδρίαση με κέρδη 0,59% στις 642,62 μο νάδες.

φάλαια που διακινούντ­αι είναι ανακυκλούμ­ενα. Οι ξένοι απέχουν σχεδόν επιδεικτικ­ά και δεν έχουν διάθεση να πωλήσουν αλλά σίγουρα δεν αγοράζουν.

Αυτή η απαθής, η επενδυτικά απαθής στάση των ξένων επενδυτών, προφανώς προβληματί­ζει αλλά ταυτόχρονα δίνει ευκαιρία στις εγχώριες δυνάμεις να αναλάβουν δράση, στηριζόμεν­ες όχι σε νέα κεφάλαια αλλά σε ανακυκλούμ­ενο χρήμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece