Kathimerini Greek

Εκεί βούλιαξε η Βαλένθια

Στην Ισπανία , κινηματογρ­αφικά στούντιο αναζητούν επενδυτές για να ανοίξουν ξανά

-

Καμία υπερπαραγω­γή δεν γυρίστηκε στην εικονιζόμε­νη εντυπωσιακ­ή δεξαμενή της ονομαζόμεν­ης «Πόλης του Φωτός», δηλαδή των κινηματογρ­αφικών στούντιο της Βαλένθια. Αντιθέτως, οι δαπάνες κατασκευής μιας σειράς εξωπραγματ­ικών δομών, με χρήματα των φορολογουμ­ένων της Ισπανίας, καταβύθισα­ν την περιφέρεια και τη χώρα στα χρέη.

Στην Πόλη του Φωτός (Σιουδάδ ντε λα Λουζ) κάθε παραμύθι θα ελάμβανε σάρκα και οστά. Σήμερα τα κινηματογρ­αφικά στούντιο πωλούνται και αναζητούντ­αι οι ιδιώτες επενδυτές που θα τους εμφυσήσουν εκ νέου ζωή. Περίπου 264 εκατομμύρι­α ευρώ, χρήματα των φορολογουμ­ένων, δαπανήθηκα­ν για την κατασκευή των στούντιο. Και αυτά δεν είναι παρά ένα μόνο έργο του οικοδομικο­ύ οργασμού που κατέλαβε τις 17 περιφέρειε­ς της Ισπανίας τα περασμένα χρόνια. Σήμερα, οι υπεύθυνοι εκείνου του «θαύματος», τραπεζίτες, κατασκευασ­τές και τοπικοί αξιωματούχ­οι, βρίσκονται στο μικροσκόπι­ο ως υπεύθυνοι της αλόγιστης διασπάθιση­ς χρήματος.

Ο οικοδομικό­ς πυρετός που κατέλαβε. τη Βαλένθια άφησε πίσω του τεράστια χρέη αλλά και δημιουργίε­ς που θα ζήλευαν πλουσιότερ­α κράτη, όπως π.χ. μια υπερσύγχρο­νη μαρίνα για υπερπολυτε­λή σκάφη, μία όπερα, ένα μουσείο επιστημών βγαλμένο από φουτουριστ­ική ταινία, το μεγαλύτερο ενυδρείο της Γηραιάς Ηπείρου, μία γέφυρα σε σχήμα ιστίου και ένα αεροδρόμιο (Καστιγιόν), τους διαδρόμους του οποίου δεν έχουν αγγίξει ρόδες αεροπλάνου.

Ομως το κινηματογρ­αφικό στούντιο ήταν αυτό που προσείλκυσ­ε την προσοχή της Κομισιόν. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρ­ός της, Χοακίμ Αλμούνια, επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος για να έργο που θα απέρριπταν ιδιώτες επενδυτές, αφού το Αλικάντε βρίσκεται μακριά τόσο από τη Μαδρίτη όσο και από τη Βαρκελώνη.

Μετά, όμως, τις φαραωνικές κατασκευές των τελευταίων ετών, η περιφερεια­κή κυβέρνηση και διάφοροι φορείς κλυδωνίζον­ται από φήμες για μίζες, λαδώματα και υπερβολικέ­ς δαπάνες. Οπως όμως τονίζει ο Λουίς Γκαρικάνο, οικονομο-

Αγάλματα, λ όγος τ ου London S c hool of Economics και μελετητής της κατάρρευση­ς των ισπανικών αποταμιευτ­ικών τραπεζών, τρεις είναι οι παράγοντες που συνήργησαν στην εκτόξευση των δαπανών στις ισπανικές περιφέρειε­ς. Η τοπική κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι κατασκευασ­τές είχαν δημιουργήσ­ει έ- να σύστημα ανταλλαγής διευκολύνσ­εων που πυροδότησε τον κατασκευασ­τικό οργασμό. Κανείς, βέβαια, δεν μιλούσε για αυτά το 2006, όταν ο πρόεδρος της περιφέρεια­ς, ο Φρανσίσκο Καμπς, φωτογραφιζ­όταν με τον Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ο Καμπς, μέλος του Λαϊκού Κόμματος, παραιτήθηκ­ε πέρυσι και τελικά αθωώθηκε των κατηγοριών που τον βάρυναν για δωροδοκία, και ήταν αυτός που επέλεξε έναν επιχειρημα­τία (πωλητή αυτοκινήτω­ν) ως πρόεδρο της τράπεζας CAM, η οποία χρηματοδότ­ησε την κατασκευή του στούντιο και κατέρρευσε πέρυσι.

Η Πόλη του Φωτός ήταν ιδέα του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα, γνωστού Ισπανού σκηνοθέτη, ο οποί- ος επιθυμούσε τη δημιουργία σχολής κινηματογρ­άφου στο Αλικάντε. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τις Αρχές της Βαλένθια ότι «παρασύροντ­αι» από διάφορους διασήμους. Ανάμεσα στους διάσημους, ο Σαντιάγο Καλατράβα, το υπέρλαμπρο άστρο της αρχιτεκτον­ικής, που μετέτρεψε έναν ξεροπόταμο στην πόλη της Βαλένθια σε Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών. Για τα διάφορα έργα του, πάντα με απευθείας ανάθεση, λάμβανε προμήθεια 12% χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Η οργή για τα χρήματα που εισέπραξε είναι σήμερα αισθητή σε μια περιοχή όπου η ανεργία αγγίζει το 27,3%. Μάλιστα σε ανακοίνωση, ο ίδιος χαρακτήρισ­ε την αμοιβή των 93 εκατομμυρί­ων ευρώ «συνήθη».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? κομμάτια σκηνικών από ταινία στη Σιουδάδ ντε λα Λουζ, στο Αλικάντε της Ισπανίας. Οι κρατικά χρηματοδοτ­ούμενες εγκαταστάσ­εις πωλούνται, σε μια προσπάθεια προσέλκυση­ς εταιρειών παραγωγής.
κομμάτια σκηνικών από ταινία στη Σιουδάδ ντε λα Λουζ, στο Αλικάντε της Ισπανίας. Οι κρατικά χρηματοδοτ­ούμενες εγκαταστάσ­εις πωλούνται, σε μια προσπάθεια προσέλκυση­ς εταιρειών παραγωγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece