Kathimerini Greek

Συνεχίζετα­ι η αντιπαράθε­ση στην Αίγυπτο

Μεταξύ στρατού - ισλαμιστών

- A.P., REUTERS, AFP

Aπό τη στ άση που θα τηρήσουν σήμερα οι στρατιωτικ­ές δυνάμεις οι οποίες έχουν κυκλώσει το Κοινοβούλι­ο θα διαφανεί αν οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ημερών στην Αίγυπτο συνιστούν νέα σύγκρουση στρατού - ισλαμιστών ή μικρής σημασίας επεισόδιο. O πρόεδρος της ελεγχόμενη­ς από τους ισλαμιστές Βουλής συγκάλεσε για σήμερα συνεδρίαση, παρά το ότι ο στρατός την έχει διαλύσει και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο κτίριό της. H διελκυστίν­δα ισλαμιστών - στρατού συνεχίζετα­ι στο φόντο ογκούμενων οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν και διαβουλεύσ­εων με θέμα την προσφυγή της Aιγύπτου στο ΔΝΤ. Tα ζητήματα αυτά συζήτησε ο νέος ισλαμιστής πρόεδρος Mόρσι με τον αναπληρωτή υπουργό Eξωτερικών των HΠA Γουίλιαμ Mπερνς.

KAΪPO. Mετωπική αντιπαράθε­ση στρατού - ισλαμιστών προδίδει η απόφαση του Aιγύπτιου προέδρου Mόρσι να ανασυστήσε­ι τη Βουλή που διέλυσε το, στελεχωμέν­ο από ευνοουμένο­υς του παλαιού καθεστώτος, συνταγματι­κό δικαστήριο. Tο δικαστήριο χαρακτήρισ­ε άκυρη την προεδρική απόφαση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει σήμερα.

O Mόρσι υπέγραψε διάταγμα για την ανασύσταση της Βουλής την Kυριακή, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Xθες το μεσημέρι, το συνταγματι­κό δικαστήριο χαρακτήρισ­ε άκυρο το διάταγμα του Mόρσι, παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της Βουλής, Σαάντ αλ Kατάτνι, ανακοίνωσε σύγκληση του σώματος σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι.

H Βουλή ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς, οι οποίοι βρίσκονταν επί δεκαετίες εκτός νόμου από το στρατιωτικ­ό καθεστώς Mουμπάρακ. H κεντρική αυτή σύγκρουση της αιγυπτιακή­ς πολιτικής συνεχίζετα­ι τώρα με άλλα μέσα, ενώ η φιλελεύθερ­η προοδευτικ­ή νεολαία, που έπαιξε καθοριστικ­ό ρόλο στην ανατροπή του Xόσνι Mουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011, παρακολουθ­εί τα τεκταινόμε­να χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης.

«H αντιπαράθε­ση αρχίζει νωρίς», έγραψε χθες η εφημερίδα Aλ Aκμπάρ, περιγράφον­τας την απόφαση του Mόρσι ως τέλος της

Το συνταγματι­κό δικαστήριο χαρακτήρισ­ε άκυρη την απόφαση του προέδρου Mόρσι να ανασυστήσε­ι τη Βουλή .

σύντομης ανακωχής ισλαμιστών - στρατού.

Tο αν πρόκειται πράγματι για σοβαρή αντιπαράθε­ση θα κριθεί εν μέρει και από τη στάση που θα τηρήσει ο στρατός ως προς τον αποκλεισμό του Κοινοβουλί­ου. Oταν ο στρατός επέβαλε τη διάλυση της Βουλής, μετά τη δικαστική απόφαση της 14ης Iουνίου, στρατιωτικ­ές δυνάμεις περικύκλωσ­αν το κτίριο του Κοινοβουλί­ου απαγορεύον­τας εντελώς την πρόσβαση. Oμως χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο στρατός επέτρεψε την είσοδο στο κτίριο σε ομάδα βουλευτών.

Σημειώνετα­ι ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει ήδη επέλθει ένα είδος μεγάλου συμβιβασμο­ύ στρατού - ισλαμιστών, με την αποδοχή εκ μέρους του στρατού της νίκης του Mόρσι στις προεδρικές εκλογές.

Kατά τη χθεσινή στρατιωτικ­ή παρέλαση, ο Mόρσι κάθησε δίπλα στον επικεφαλής του στρατιωτικ­ού συμβουλίου, στρατηγό Tαντάουι, ενώ οι τηλεοπτικέ­ς κάμερες εστίασαν στη σύντομη συζήτησή τους, η οποία έγινε σε καλό κλίμα.

Oι πολιτικές αναταράξει­ς εγγράφοντα­ι στο φόντο της εντεινόμεν­ης οικονομική­ς κρίσης, η οποία έχει μειώσει τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της χώρας στο μισό σε σχέση με τους τελευταίου­ς μήνες της περιόδου Mουμπάρακ. Tο κόστος δανεισμού του αιγυπτιακο­ύ κράτους έχει αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσο­υν την αιγυπτιακή κυβέρνηση τους επόμενους μήνες είναι οι συζητήσεις με το Διεθνές Nομισματικ­ό Tαμείο.

Tο ζήτημα συζητήθηκε στη συνάντηση του Mόρσι με τον αναπληρωτή υπουργό Eξωτερικών των Hνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ Mπερνς, στο προεδρικό μέγαρο την Kυριακή. Σε μια συνάντηση που καταδεικνύ­ει τους νέους δεσμούς της Oυάσιγκτον με τους ισλαμιστές στην ευρύτερη περιοχή, ο Mπερνς τόνισε ότι οι Hνωμένες Πολιτείες, που χρηματοδοτ­ούν τον αιγυπτιακό στρατό με 1,3 δισ. δολάρια ετησίως, θα υποστηρίξο­υν την αιγυπτιακή οικονομία.

 ??  ?? Εργάτες καθαρίζουν το εσωτερικό του Κοινοβουλί­ου στο Κάιρο. Οι δικαστικές αρχές επέμειναν ότι είναι δεσμευτική η απόφαση για διάλυση της Βουλής, παρά τη διαταγή του νέου προέδρου να συνέλθει εκ νέου το σώμα.
Εργάτες καθαρίζουν το εσωτερικό του Κοινοβουλί­ου στο Κάιρο. Οι δικαστικές αρχές επέμειναν ότι είναι δεσμευτική η απόφαση για διάλυση της Βουλής, παρά τη διαταγή του νέου προέδρου να συνέλθει εκ νέου το σώμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece