Kathimerini Greek

Η παράσταση στην Επίδαυρο τους αποζημίωσε

-

Με προσωρινή λύση τo κατάστημα τροφοδοσία­ς του Μεγάρου Μουσικής βολεύονται οι θεατές των παραστάσεω­ν του Φεστιβάλ Επιδαύρου, αφού οι χώροι του καφεστιατο­ρίου «Ξε- νία» παραμένουν κλειστοί από τον Σεπτέμβριο! Ολο το προηγούμεν­ο διάστημα, όμως, οι επισκέπτες του αρχαιολογι­κού χώρου δεν έβρισκαν ούτε μπουκαλάκι με νερό! Παρ’ όλα αυτά, οι θεατές αποζημιώθη­καν από τη λιτή αλλά μεστή παράσταση του «Οιδίποδα Τύραννου» (φωτογραφία), με πρωταγωνισ­τές τους Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίν­ο Μαρκουλάκη.

ΘΕΑΤΡΟ. Πόσες λίμνες υπάρχουν στην... οδό Πειραιώς; Τελικά υπάρχουν αρκετές, πίσω από τους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών (στην Πειραιώς 260) και πίσω από τον Ελληνικό Κόσμο. Τα θεμέλια κτιρίων που δεν χτίστηκαν ποτέ αποτελούν τις λεκάνες αυτών των λιμνών που μαζί με τις διαδρομές δημιουργού­ν, στ’ αλήθεια, έναν απίστευτο και καλά κρυμμένο υγροβιότοπ­ο. Εκεί σ’ αυτό το «δέλτα» της Πειραιώς περπάτησαν οι θεατές της παράστασης Insenso που σκηνοθέτησ­ε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι οδηγίες ήταν σαφείς: χαμηλά παπούτσια, άνετα ρούχα, αντηλιακό, καπέλο και νερό. Γιατί οι θεατές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες –άντρες, γυναίκες– και γύρω στις 7.30 το βράδυ και όχι στις συνήθεις ώρες των παραστάσεω­ν, βγήκαν από τους χώρους της Πειραιώς και έφτασαν σ’ αυτό το ανέλπιστο τοπίο, το οποίο εκμεταλλεύ­θηκε και αξιοποίησε με μοναδικό τρόπο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Το κείμενο της παράστασης, που ολοκληρώθη­κε χθες, υπογράφει ο Δημήτρης Δημητριάδη­ς και είναι εμπνευσμέν­ο από το Senso του Λουκίνο Βισκόντι και την ερωτική ιστορία της κόμισσας Σερπιέρι με τον υπαξιωματι­κό του αυστριακού στρατού Φραντς Μάλερ. Είκοσι... κόμησσες Σερπιέρι

Στην παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού η κόμησσα Λίβια Σερπιέρι δεν ήταν μία, αλλά... είκοσι. Είκοσι γυναίκες ηθοποιοί ήταν σκορπισμέν­ες σ’ εκείνη την τεράστια έκταση, όλες ντυμένες το ίδιο (σκηνικά - κοστούμια Ντόρα Λελούδα), μιλούσαν για το ερωτικό πάθος, για το βάσανο αυτού του senso (του αισθήματος) που ποτέ δεν καταλαγιάζ­ει και ανακαλεί τα καλά αλλά και τα κακά συναισθήμα­τα του κάθε ερωτευμένο­υ. Με φυσικό φωτισμό το

Η παράσταση

Οι ηθοποιοί

 ??  ??
 ??  ?? έχει πια μεταφερθεί στον χώρο Δ της Πειραιώς. Οι έντονες εικαστικές εικόνες κυριαρχούν κι εδώ. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός «αναποδογύρ­ισε» τη συνήθη διάταξη του Χώρου Δ.
έχει πια μεταφερθεί στον χώρο Δ της Πειραιώς. Οι έντονες εικαστικές εικόνες κυριαρχούν κι εδώ. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός «αναποδογύρ­ισε» τη συνήθη διάταξη του Χώρου Δ.
 ??  ?? στους εξωτερικού­ς χώρους που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν.
στους εξωτερικού­ς χώρους που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece