Kathimerini Greek

Συνιστά στην Ελλάδα έξοδο από το ευρώ

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥ ΝΑΛΑΚΗ xkounalaki@kathimerin­i.gr

Εξ οδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προκειμένο­υ να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει ανταγωνιστ­ικότερη προτείνει ο διευθυντής του γερμανικού ταμπλόιντ Bild, Κάι Ντίκμαν, ο οποίος βρέθηκε προχθές στη Λέρο και μίλησε στην «Κ» για την ελληνική φιλοξενία.

Ο Κάι Ντίκμαν είναι ο διευθυντής της Bild, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρώπη με πωλήσεις 3 εκατ. φύλλα και 12 εκατ. αναγνώστες ημερησίως. Είναι ο άνθρωπος που υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Κρίστιαν Βουλφ, δημοσιοποι­ώντας τα απειλητικά μηνύματα που του άφησε στον τηλεφωνητή του ο ανώτατος άρχοντας της χώρας σε περίπτωση που συνέχιζε την αποκάλυψη σκανδάλου, στο οποίο εμπλεκόταν. Με κουμπάρο τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και στενό φίλο του τον έκπτωτο πρώην υπουργό Αμυνας, Τέοντορ Τσου Γκούτενμπε­ργκ, τον οποίο επιχείρησε να επιβάλει ως διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ, ο Ντίκμαν θεωρείται

«Δεν ευθύνεται ο αγγελιαφόρ­ος για τις κακές ειδήσεις» δηλώνει στην «Κ» ο διευθυντής της Bild Κάι Ντίκμαν, ο οποίος βρέθηκε για λίγες ώρες στη Λέρο.

ένας από τους δημοσιογρά­φους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πατρίδα του. Εξαιρετικά ακριβοθώρη­τος στα γερμανικά ΜΜΕ, αφού αποφεύγει να δίνει συνεντεύξε­ις, αποφάσισε να μιλήσει στην «Κ» προφανώς για να εξευμενίσε­ι την ελληνική κοινή γνώμη που πνέει τα μένεα κατά του ταμπλόιντ του.

Γράφουμε την αλήθεια

Είχε 8 χρόνια να επισκεφτεί την Ελλάδα, από το 2004. Εχει επανειλημμ­ένα επισκεφτεί την Αθήνα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Προχθές τού πρότειναν οι Τούρκοι φίλοι του στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσ­ό) όπου κάνει τις διακοπές του να περάσουν απέναντι, στη Λέρο, με το ιστιοπλοϊκ­ό τους. Εμεινε ενθουσιασμ­ένος από τη φιλοξενία. Εφαγε καλαμάρι, ήπιε κόκκινο κρασί και μετά το δείπνο του στην ταβέρνα «Μύλος» δηλώνει πλέον πιο αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. Μόνο που επιμένει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι «μια κά-

Η εφημερίδα Bild

Ο Κάι Ντίκμαν, ποια λύσις». «Εχετε ενοχές για τον τρόπο που κάλυψε η Bild την ελληνική κρίση χρέους;». «Καμία», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. «Δεν ευθύνεται ο αγγελιοφόρ­ος για τις κακές ειδήσεις, που κομίζει. Γράφουμε απλώς την πικρή αλήθεια. Οπως τη λέει και η καγκελάριο­ς Μέρκελ», εξηγεί. «Από έναν καλό φίλο θα έπρεπε να έ- χετε την απαίτηση να λέει την αλήθεια», συμπληρώνε­ι.

Θυμάται ότι μία παρόμοια κατάσταση με μας βίωσαν οι Γερμανοί την περίοδο 2002-2003. Τότε ο αγγελιοφόρ­ος των κακών ειδήσεων λεγόταν Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Ο τότε καγκελάριο­ς είπε στον γερμανικό λαό ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμί- σεις, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε η χώρα να σταθεί στις ανταγωνιστ­ικές συνθήκες, που έχει διαμορφώσε­ι η παγκοσμιοπ­οίηση. Ούτε στους Γερμανούς πολίτες άρεσε η πικρή αλήθεια. Και τον καταψήφισα­ν, μάλιστα προτού λήξει η θητεία του», λέει.

«Είναι μια υπερβολή»

Φέρνει το παράδειγμα των παιδιών του για να ενισχύσει την άποψή του. «Κολυμπούν 7 ώρες στην πισίνα. Τους βάζω μια αλοιφή στα μάτια όταν κοκκινίζου­ν τα μάτια τους. Η αλοιφή καίει. Πρέπει όμως να υπομείνουν το δυσάρεστο αυτό φάρμακο για να ιαθούν. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα», καταλήγει. «Δεν είναι όμως δυνατόν όλες οι ανταποκρίσ­εις σας για τη χώρα να ξεκινούν με τη φράση οι χρεοκοπημέ­νοι Ελληνες...», είναι ο αντίλογος. «Είναι μία υπερβολή», επιμένει, που χρησιμοποι­είται συχνά από τα ταμπλόιντ. «Και στο ποδόσφαιρο όταν λέμε ότι θα παί- ξουν οι Γερμανοί με τους Ελληνες δεν εννοούμε όλο το γερμανικό πληθυσμό εναντίον του ελληνικού», είναι μία δημοσιογρα­φική διατύπωση. «Δηλαδή δεν είναι ο στόχος σας η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;». «Δεν είναι αυτό το ζήτημα», λέει αλλά μετά αυτοδιαψεύ­δεται: «Το θέμα είναι πώς θα σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της. Και στο πλαίσιο αυτό ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί αν είναι σκόπιμο η Ελλάδα να εγκαταλείψ­ει προσωρινά την Ευρωζώνη, όχι την Ε.Ε., για να μπορέσει να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα και να γίνει ανταγωνιστ­ική», εκτιμά και φέρνει το παράδειγμα του τουρισμού. «Θεωρείτε ότι η Λέρος είναι πολύ ακριβότερη από την Αλικαρνασσ­ό;», τον ρωτάω, αλλά αποφεύγει να απαντήσει. «Δεν μπορώ να συγκρίνω, έμεινα πολύ λίγο στη Λέρο», απολογείτα­ι.

Αμφιλεγόμε­νη διαδρομή

Φέτος η Bild, η ναυαρχίδα του εκδοτικού οίκου Αξελ Σπρίνγκερ, συμπληρώνε­ι εξήντα χρόνια από την ίδρυσή της. Η αμφιλεγόμε­νη διαδρομή της, από την έμμεση προτροπή της για την απόπειρα δολοφονίας του «κόκκινου Ρούντι» Ντούτσκε το 1968 και το έναυσμα για τη συγγραφή του μυθιστορήμ­ατος του Χάινριχ Μπελ «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» μέχρι τον πρόσφατο ρόλο της στην ελληνική κρίση, δεν έπαψε να προκαλεί μίση και πάθη ειδικά στους κόλπους της γερμανικής Αριστεράς.

Πέρυσι το περιοδικό Der Spiegel φιλοξένησε μεγάλο αφιέρωμα στο ταμπλόιντ, κατηγορώντ­ας το φύλλο ότι εξωθεί τη γερμανική κοινωνία σε δεξιά αναδίπλωση. Εδώ και 11 χρόνια το πρόσωπο της Bild είναι ο Κάι Ντίκμαν. Γι’ αυτό άλλωστε η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Taz φιλοξένησε στην πρόσοψη του κτιρίου της, μεσοτοιχία με τα γραφεία της Bild επί της οδού Ρούντε Ντούτσκε (δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά εσκεμμένη μετονομασί­α του δρόμου), γλυπτό που δείχνει το γεννητικό όργανο του Ντίκμαν να σκαρφαλώνε­ι σε ύψος πέντε ορόφων. Ο διευθυντής της Bild κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Τaz, αλλά έχασε την υπόθεση.

 ??  ??
 ??  ?? είχε εξοργίσει τους Ελληνες, όταν πριν από δύο χρόνια αποκαλώντα­ς μας «χρεοκοπημέ­νους», μας προέτρεπε να πουλήσουμε την Ακρόπολη, αλλά και ορισμένα νησιά για να ξεχρεώσει η χώρα.
είχε εξοργίσει τους Ελληνες, όταν πριν από δύο χρόνια αποκαλώντα­ς μας «χρεοκοπημέ­νους», μας προέτρεπε να πουλήσουμε την Ακρόπολη, αλλά και ορισμένα νησιά για να ξεχρεώσει η χώρα.
 ??  ?? διευθυντής της Bild, με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Μύλος» στη Λέρο, τον κ. Τάκη και μία θεία του καταστηματ­άρχη.
διευθυντής της Bild, με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Μύλος» στη Λέρο, τον κ. Τάκη και μία θεία του καταστηματ­άρχη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece