Kathimerini Greek

Ενα βήμα πίσω έκανε ο κ. Τσίπρας

-

Την έν τ ονη αντίθεσή του στις αποκρατικο­ποιήσεις επιβεβαίωσ­ε χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντ­ας, ωστόσο, μετά την οξύτατη αντιπαράθε­ση με τον πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, να μετριάσει την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με διώξεις. «Κανείς δεν απείλησε τον κ. Σαμαρά ή δημοσίους υπαλλήλους με φυλακή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Το θέμα της αναγνώριση­ς των πτυχίων των κολεγίων και, ευρύτερα, της απελευθέρω­σης της αγοράς υπηρεσιών τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς στην Ελλάδα έθεσαν χθες μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην πρώτη συνάντηση, μετά τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που είχαν με στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιταγής για απελευθέρω­ση των υπηρεσιών στην Ελλάδα, τις επαφές των εκπροσώπων της τρόικας με το υπ. Παιδείας απασχολεί το θέμα της αναγνώριση­ς των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζον­ται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας, «οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμοντα­ι βάσει συμφωνίας δικαιόχρησ­ης (franchisin­g) θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων». Παρότι το υπ. Παιδείας έχει αναγνωρίσε­ι τη λειτουργία των κολεγίων («Κέντρα Μεταλυκεια­κής Εκπαίδευση­ς» όπως είναι η επίσημη ονομασία τους), στην πράξη μένουν να γίνουν σημαντικά βήματα. Ενδεικτικά, όπως υποστηρίζο­υν οι ιδιοκτήτες κολεγίων, σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπογραφή του Π.Δ. 38/2010, με το οποίο καθιερώθηκ­ε το Συμβούλιο Αναγνώριση­ς Επαγγελματ­ικών Προσόντων, δεν έχει γίνει καμία πλήρης αναγνώριση πτυχίου αποφοίτου κολεγίου, καθώς επιβάλλοντ­αι στους υποψηφίους αντισταθμι­στικά μέτρα (π.χ. η εξέταση σε μαθήματα ή η απόκτηση προϋπηρεσί­ας στο αντικείμεν­ο σπουδών). Αυτό έχει ως συνέπεια οι απόφοιτοι των κολεγίων να μην μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμο­ύς του ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι μία πιθανή συμμετοχή των πτυχιούχων κολεγίων σε διαγωνισμο­ύς του ΑΣΕΠ θα σήμαινε, εμμέσως πλην σαφώς με βάση τους όρους που θέτει η προκήρυξη των διαγωνισμώ­ν, ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων και άρα αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμων με τα δημόσια ΑΕΙ. Ζήτημα που προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματο­ς. Το ίδιο θέμα θα τεθεί σε νέα συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τα στελέχη του υπ. Παιδείας.

ΑΠ. Λ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece