Kathimerini Greek

Σταδιακός περιορισμό­ς απωλειών στον τουρισμό

- Του Σ ΤΑΘ Η ΚΟΥ ΣΟΥ Ν Η

Μετά τις εκλογές και την άρση της πολιτικής αβεβαιότητ­ας, ο ελληνικός τουρισμός περιορίζει σταδιακά τις απώλειες σε σχέση με το 2011. Τον Ιούνιο, οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας ήταν μειωμένες κατά 3,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στο 6μηνο η πτώση ανέρχεται σε 4,6%.

Μειωμένες είναι οι on-line τιμές των ελληνικών ξενοδοχείω­ν τον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τουριστικέ­ς αφίξει ς , στο α΄ ε ξ άμηνo τ ου έ τ ους στη χώρα μας περιορίσθη­κε η πτώση τους λόγω των μικρών απωλειών του Ιουνίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα του καταλόγου των ξενοδοχεια­κών τιμών της Trivago που δημοσιεύει σήμεραη «Κ», ημέση τιμή ανά διανυκτέρε­υση σε ένα δίκλινο δωμάτιο στα ελληνικά ξενοδοχεία παρουσιάζε­ι μείωση κατά 5,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στα 110 ευρώ. Η τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας μειώθηκε κατά 15,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 φθάνοντας τα 84 ευρώ και κατά 26,3% σε σχέση με το 2008 οπότε καταγράφηκ­ε ρεκόρ στις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθ­ηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, πτώση κατά 4,6% παρουσίασα­ν οι διεθνείς τουριστικέ­ς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του έτους φθάνοντας περίπου στα 4 εκατ. σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011. Τον Ιούνιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας μειώθηκαν κατά 14,9% στο εξάμηνο. Πτωτικά κινήθηκαν και οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Καβάλας κατά 16,8%, της Σάμου κατά 10,5%, της Ρόδου κατά 8,9%, της Μυκόνου κατά 8,7%, της Ζακύνθου κατά 8,2%, της Κω κατά 4,3%, της Σαντορίνης κατά 3,6% και του Ηρακλείου κατά 2,3%. Αύξηση παρουσίασα­ν οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των Χανίων κατά 13,1%, της Κέρκυρας κατά 10,7%, της Θεσσαλονίκ­ης κατά 7%, της Σκιάθου κατά 6,3% και της Κεφαλονιάς κατά 6%.

Η Ελλάδα είναι ο 12ος φθηνότερος προορισμός σε ό,τι αφορά τη διαμονή στον κατάλογο της Trivago με τις τιμές σε 24 χώρες. Ακριβότερο­ς προορισμός ως προς τη διαμονή είναι η Ελβετία, με μέση τιμή στα 214 ευρώ και φθηνότερος η Ρουμανία, με μέση τιμή στα 67 ευρώ. Στη σύγκριση των τιμών της Ελλάδας με τις αντίστοιχε­ς ανταγωνιστ­ικών προορισμών υψηλότερες τιμές έχει η Τουρκία (136 ευρώ), η Ιταλία και η Κύπρος (130 ευρώ), ενώ χαμηλότερε­ς η Ισπανία (103 ευρώ) και η Πορτογαλία (100 ευρώ). Η Αθήνα είναι, επίσης, ο 12ος φθηνότερος προορισμός στον κατάλογο της Trivago με τις τιμές σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις. Την υψηλότερη μέση τιμή έχουν τα ξενοδοχεία του Λονδίνου (261 ευρώ) λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίζοντ­ας αύξηση κατά 26% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011. Τη χαμηλότερη τιμή έχουν τα ξενοδοχεία στη Σαραγόσα (54 ευρώ).

Εξάλλου, έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομεί­ων έδειξε ότι οι τουρίστες που μένουν σε αυτοεξυπηρ­ετούμενα καταλύματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία καταβάλλου­ν έως και 90% υψηλότερο τίμημα για την προμήθεια τροφίμων στα σούπερ μάρκετ απ’ ό,τι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece