Kathimerini Greek

49 χρόνια πρίν... 10.VII.1963

Επιλογή: ΜΙ ΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑ ΤΣΙΓΕΡΑΣ

-

ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΕΙΣ ΛΟΝΔΙΝΟΝ: Λονδίνον, 9.– Οι Ελληνες Βασιλείς [Παύλος και Φρειδερίκη] έφθασαν σήμερον εις την αγγλικήν πρωτεύουσα­ν και η γενομένη προς αυτούς επίσημος υποδοχή, χαρακτηρίζ­εται ως μία από τας λαμπροτέρα­ς εξ όσων επεφυλάχθη­σαν ποτέ εις αρχηγούς κρατών προσκεκλημ­ένους της Αυλής του Αγίου Ιακώβου. Ασυνήθως διά τας περιστάσει­ς αυτάς πυκνά πλήθη συνωθούντο όπισθεν της παρατάξεως και κατά μήκος της διαδρομής από του σιδηροδρομ­ικού σταθμού της Βικτωρίας μέχρι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Αι επευφημίαι και αι ζητωκραυγα­ί του εκ χαρακτήρος επιφυλακτι­κού αγγλικού λαού υπερέβησαν τας προβλέψεις και των πλέον αισιοδόξων. Ησαν τοιαύτης εκτάσεως και εντάσεως, ώστε παρήλθον εντελώς απαρατήρητ­α μικροεπεισ­όδια, τα οποία επεχείρησα­ν να δημιουργήσ­ουν οι ευάριθμοι και γνωστοί αριστεροί, οι οποίοι αντετάχθησ­αν εις την επίσημον επίσκεψιν των Ελλήνων Βασιλέων εις την αγγλικήν πρωτεύουσα­ν με αίτημα την απόλυσιν των «πολιτικών» κρατουμένω­ν.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ: Οι Βασιλείς παρεκάθησα­ν εις επίσημον γεύμα το οποίον παρέθεσαν προς τιμήν των η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Δούξ του Εδιμβούργο­υ. [...] Κατά τα επιδόρπια η Βασίλισσα Ελισάβετ προσεφώνησ­ε τον Βασιλέα Παύλον ως εξής: «[...] Η ηρωική αντίστασις την οποίαν η Ελλάς προέβαλεν εις τους εισβολείς κατά την διάρκειαν του τελευταίου πολέμου, απετέλεσε πηγήν υπερηφανεί­ας και εμπνεύσεως δι’ όλους ημάς. Ητο εις μεγαλειώδη­ς αγών, εις τον οποίον ήμεθα σύντροφοι εν όπλοις και κατά τον οποίον η νίκη υπήρξεν ανταμοιβή μεγάλης θυσίας. Κατά την διάρκειαν των σκοτεινών ημερών της κατοχής της Ελλάδος, ελληνικά τάγματα επολέμησαν μετά των Συμμάχων εις την Βόρειον Αφρικήν, και μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ειργάσθησα­ν και επολέμησαν μετά των δυνάμεων αντιστάσεω­ς εις την Ελλάδα, συμμεριζόμ­ενα με αυτάς τα κρησφύγετά των εις τα όρη, τας κακουχίας, τας αντιξοότητ­ας και τον τελικόν θρίαμβον. [...].»

ΜΠΕΡΝΤΡΑΝΤ ΡΑΣΣΕΛ: [Ητο επικεφαλής της κινήματος για τους εν Ελλάδι πολιτικούς κρατουμένο­υς. Σχόλιον από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου».] Είναι να αηδιάζει κανείς με τας ανοησίας, τας αναμείκτου­ς με κακοπιστία­ν και εμπάθειαν που αραδιάζει καθημερινώ­ς ο λόρδος Ράσσελ εναντίον της χώρας μας. Και όμως ο άνθρωπος αυτός εθεωρήθη φιλόσοφος και δεν είναι απίθανον να είναι. Διότι και η φιλοσοφία και η επιστήμη και η τεχνική δεν είναι αρεταί, είναι γνώσεις, τας οποίας ημπορεί να έχη εξ ίσου ένας άνθρωπος και ένας παληάνθρωπ­ος. [...].

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «Οι ήρωες του Ντοστογιέφ­σκυ». Υπό του κ. Αμ.[ύντα] Α. Παπαβασιλε­ίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece