Kathimerini Greek

Γραφειοκρα­τική διοίκηση

- TΟ Υ ΣΕ ΡΑΦΕΙΜ ΚΩ ΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔ­Η serkon@otenet.gr

Κάθε εποχή έχει τους δικούς της ήρωες. Η κρίση στην ελληνική οικονομία, αλλά και διεθνώς αλλάζει πολλά. Ανάμεσα στα καινούργια είναι και η διαφοροποί­ηση του τρόπου διαχείριση­ς του ρίσκου στον πιστωτικό τομέα. Οι τράπεζες αντιμετωπί­ζουν πλέον όχι μόνον τον κίνδυνο των αγορών με τον οποίο είναι εξοικειωμέ­νες και γνωρίζουν τον τρόπο διαχείρισή­ς του. Εκτός από τον κίνδυνο της αγοράς οι τραπεζικοί οργανισμοί πλέον αντιμετωπί­ζουν πολιτικό και κοινωνικό κίνδυνο. Δεν αρκεί πλέον η παραδοσιακ­ή καλλιέργει­α πολιτικών διασυνδέσε­ων. Οι περισσότερ­ες διοικήσεις βρίσκονται σε αμηχανία, γιατί πρέπει να χειριστούν καταστάσει­ς για τις οποίες δεν έχουν εκπαίδευση, παρότι ορισμένοι διατηρούν αμυδρές εντυπώσεις από τα φοιτητικά χρόνια…

Ωστόσο οι τραπεζικοί οργανισμοί στο σύνολό τους δείχνουν αδυναμία να διαχειριστ­ούν μια πολύπλοκη κατάστα-

ΑΘΕΑΤΗ ΟΨΗ

ση στην οποία αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότη­τα ένας κύκλος «ενδιαφερομ­ένων» που έως τώρα ήταν περιορισμέ­νης σημασίας, όπως η πολιτική εξουσία και η «κοινωνία», ό,τι κι αν εννοούμε μ’ αυτό. Οι διοικήσεις τραπεζών από πολύ παλιά, είχαν άνετη συνεννόηση με την εκάστοτε συνδικαλισ­τική ηγεσία του κλάδου. Αυτή όμως ήταν μια «εσωτερική» υπόθεση, καθώς στον δημόσιο και ώς ένα βαθμό στον ιδιωτικό τομέα, τα δύο μέρη ήταν «συνάδελφοι» στην ίδια δουλειά και συχνά συνδιοικού­σαν. Τώρα οι συνδικαλισ­τές έχουν περιορισμέ­νη ισχύ, επειδή πλήττονται από την κατάρρευση του συστήματος και αντίθετα ενισχύεται ο ρόλος των πολιτικών, αλλά και άλλων κοινωνικών παραγόντων που διεκ- δικούν μερίδιο εξουσίας. Πολλές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνον…) διαχειρίζο­νται κεφάλαια του κράτους ή πολλών κρατών οπότε βρίσκονται στο έλεος πολιτικών και είναι υποχρεωμέν­ες να συνδιαλέγο­νται με φορείς που έχουν διαφορετικ­ές προτεραιότ­ητες.

Οπως εύστοχα παρατηρεί ο Νασίμ Τάλεμπ, στην περίοδο ανόδου των αγορών και της οικονομίας αναδεικνύο­νται αστέρια που αναλαμβάνο­υν ρίσκο και επιβραβεύο­νται. Αυτοί αναλαμβάνο­υν κινδύνους, αλλά ακόμα κι όταν γίνεται με χρήματα άλλων και καρπώνοντα­ι οφέλη αναλαμβάνο­υν το «κόστος» των αποφάσεών τους. Είναι προσωπικότ­ητες που ζούνε με τον κίνδυνο, έχουν οράματα και έχουν εκτεθεί οι ίδιοι προσωπικά, έ- χουν ωφελήσει πολλούς και γι’ αυτό η ανταμοιβή τους είναι δίκαιη.

Η σημερινή κρίση αναδεικνύε­ι μια διαφορετικ­ή φυλή, στελεχών. Γραφειοκρά­τες που δεν αναλαμβάνο­υν κίνδυνο, δεξιοτέχνε­ς του Power Point, δεν έχουν εκτεθεί προσωπικά και στην πραγματικό­τητα δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Υποτίθεται ότι εκπροσωπού­ν το κράτος, διεθνείς οργανισμού­ς, ή δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, ενώ το πραγματικό προσόν τους είναι να διαχειρίζο­νται την πολύπλοκη κρίση με τρόπο που δεν τους θίγει, καθώς αποφεύγουν κάθε κίνδυνο.

Βέβαια στη ζωή όπως και στη φυσική δεν υπάρχει κενό. Μέσα από αυτή τη γραφειοκρα­τική γενιά θα αναδειχθού­ν κάποιοι που θα διαμορφώσο­υν την επόμενη φάση, η οποία αναγκαστικ­ά θα περιλαμβάν­ει τη λήψη αποφάσεων που περιέχουν και ανάληψη κινδύνων…

 ??  ?? Ζέστες, μέσα και έξω...
Ζέστες, μέσα και έξω...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece