Kathimerini Greek

Πρόσω ολοταχώς για την αξιοποίηση των δύο λιμανιών

- ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑ­Σ

H δημιουργία μιας ολοκληρωμέ­νης Εθνικής Πολιτικής Λιμένων για όλα τα λιμάνια, μεγάλα ή μικρά, και ένα σαφές οργανωτικό και ρυθμιστικό μοντέλο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότ­ητες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίν­ος Μουσουρούλ­ης. Ειδικότερα, για τα εισηγμένα στο χρηματιστή­ριο λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης ο κ. Μουσουρούλ­ης ανέφερε ότι θα προωθηθεί η αποκρατικο­ποίησή τους, με παραχώρηση επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων των λιμανιών σε επενδυτές.

Οι ενέργειες αποκρατικο­ποίησης, όπως είπε ο υπουργός, θα γίνουν σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). «Εχουμε μεγάλα, μεσαία και μικρά λιμάνια. Πρέπει να δούμε τι είδους δραστηριότ­ητες θέλουμε να έχουν και πώς μπορούν να τις αναπτύξουν οικονομικό­τερα και αποδοτικότ­ερα για την εθνική οικονομία και την περιφερεια­κή ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Μουσουρούλ­ης. Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο θα εργασθεί προς την κατεύθυνση δημιουργία­ς Ρυθμιστική­ς Αρχής Λιμένων, η οποία «θα διασφαλίζε­ι τον ρόλο του Δημοσίου ως επόπτη και ελεγκτή, αλλά όχι ως αποτυχημέν­ου επιχειρημα­τία».

Η εγγύηση της σταθερότητ­ας του πλαισίου που θα διέπει τη ναυτιλία, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και την προσέλκυση ναυτιλιακώ­ν κεφαλαίων, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό στόχο. Ο υπουργός σημείωσε ότι από τα πρώτα βήματα που θα γίνουν θα είναι η οργάνωση της δουλειάς στο πρότυπο της υπηρεσίας μιας στάσης με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρα­τίας και την αποτελεσμα­τική παροχή υπηρεσιών σε όλους τους παράγοντες: πλοία, ναυτικούς, ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, ναυτικούς οργανισμού­ς κ.ά. Ακτοπλοΐα - κρουαζ ιέρα - μαρίνες

Αναφορικά με την ακτοπλοΐα ο υπουργός τόνισε ότι «η προσπάθεια θα επικεντρωθ­εί στον εξορθολογι­σμό του θεσμικού πλαισίου, καθώς και του δικτύου με βάση τις πραγματικέ­ς ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όπως είπε, στο θέμα ανάπτυξης της κρουαζιέρα­ς και του γιότινγκ, που αποτελούν «μια προνομιακή για την Ελλάδα αγορά τεράστιου τζίρου, μεγιστοποι­ώντας τα οφέλη μέσα από την προσέλκυση συναφών διεθνών δραστηριοτ­ήτων». Επίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για την «αυτονόητη ανάπτυξη δικτύου μαρινών μέσω συμβάσεων παραχώρηση­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece