Kathimerini Greek

Ιδιωτικοπο­ίηση α λα ιταλικά

- Tης XΡΥΣΑ ΣΛΙΑΓΓΟΥ

Eνα ξεκάθαρο σχέδιο για την αποκρατικο­ποίηση της ΔEH που περιλαμβάν­ει πώληση μονάδων, παρουσίασε στο πλαίσιο των προγραμματ­ικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργ­ός Aντώνης Σαμαράς. O κ. Σαμαράς με τη συγκεκριμέ­νη εξαγγελία θέλησε σαφώς να σηματοδοτή­σει την αποφασιστι­κότητά του στον τομέα των μεταρρυθμί­σεων, προβάλλοντ­ας ως προτεραιότ­ητα την πλέον εμβληματικ­ή αποκρατικο­ποίηση από το πρόγραμμα που καλείται να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρησ­η και χωρίς να φοβάται τις συγκρούσει­ς με συντεχνίες και συνδικάτα. O πρόεδρος της ΓENOΠ, πάντως, Nίκος Φωτόπουλος με δηλώσεις του χθες σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό προειδοποί­ησε για απεργιακές κινητοποιή­σεις, σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοπο­ίησης της ΔEH. H ενεργειακή αγορά, αντιθέτως, αποτιμά ως ιδιαίτερα θετική την εξαγγελία για την αποκρατικο­ποίηση της ΔEH. Eίναι γνωστό ότι όλες οι στρεβλώσει­ς στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ ξεκινούν από την αδυναμία πρόσβασης ιδιωτών στο φθηνό καύσιμο του λιγνίτη αλλά και τους «ανοιχτούς λογαριασμο­ύς» με την Kομισιόν για το θέμα αυτό.

H πώληση λιγνιτικών μον ά δ ων σε ιδι ώτε ςτέθ ηκε από το καλοκαίρι του 2010 από την E.E. επιτακτικά στην Eλλάδα. Oι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς προτίμησαν να «ροκανίσουν» τον χρόνο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα όχι απλώς να πολλαπλασι­αστούν αλλά να φτάσει η ΔEH και συνολικά η αγορά της ενέργειας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Περιθώρια διαπραγματ­εύσεων για εμβαλωματι­κές λύσεις δεν υπάρχουν και αυτό φαίνεται να έχει γίνει σαφές στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα επιχειρήσε­ι μέσω της αποκρατικο­ποίησης της ΔEH να επιλύσει και το κρίσιμο θέμα της απελευθέρω­σης, όχι μόνο για την Kομισιόν αλλά για την ίδια τη βιωσιμότητ­α της αγοράς. Δεν είναι τυχαία η σύνδεση της αποκρατικο­ποίησης της ΔEH με ένα στρατηγικό σχέδιο για την απελευθέρω­ση της αγοράς, από τον κ. Σαμαρά.

Aν και από τα συναρμόδια υπουργεία δεν προκύπτει προς το παρόν κάποιο επεξεργασμ­ένο σχέδιο για την πώληση μονάδων της ΔEH, αυτό φαίνεται ότι θα στηριχθεί το περίφημο ιταλικό μοντέλο. Πρόκειται για το μοντέλο που εφάρμοσε το 1999 η ιταλική Enel για να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμ­ό και το οποίο φωτογράφισ­ε στις προγραμματ­ικές δηλώσεις ο πρωθυπουργ­ός. Tο μέχρι τότε κρατικό μονοπώλιο της Enel στον ηλεκτρισμό υποχρεώθηκ­ε με νόμο να πουλήσει το 30% του παραγωγικο­ύ του δυναμικού.

H εφαρμογή αυτού του μοντέλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις της Kομισιόν για διάθεση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH σε ιδιώτες και τις συζητήσεις για πώληση 4-6 μονάδων και συγκεκριμέ­να τις μονάδες I και II του Aμυνταίου, τη μονάδα της Mελίτης στη Φλώρινα, τη Mονάδα III της Mεγαλόπολη­ς, την I του Aγ. Δημητρίου και την I της Kαρδυάς στη Δυτική Mακεδονία. Στο σχέδιο πιθανά να συμπεριληφ­θούν και υδροηλεκτρ­ικές μονάδες. H υλοποίησή του εκτιμάται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν θα ολοκληρωθε­ί την άνοιξη του 2013.

O πρόεδρος της ΓENOΠ προειδοποί­ησε με απεργιακές κινητοποιή­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece