Kathimerini Greek

Ανω του 7% το ισπανικό κόστος δανεισμού

Αντιθέτως το επιτόκιο των γερμανικών εξάμηνων γραμματίων υποχώρησε στο -0,0344%

-

Σε επίπεδα άνω του ψυχολογικο­ύ ορίου του 7% επέστρεψε η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διαδικασία ανακεφαλαι­οποίησης των τραπεζών, αλλά και εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Ισπανία θα αναλάβει ρόλο εγγυητή για τα δάνεια προς τις τράπεζές της, εάν αυτές χρεοκοπήσο­υν. Την ίδια ώρα, οι χαμηλές προσδοκίες για τις αποφάσεις του Eurogroup άσκησαν καθοδικές πιέσεις τόσο στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έφτασε σε χαμηλό διετίας, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Καθοριστικ­ό ρόλο στην αναστάτωση που προκλήθηκε χθες στις αγορές είχαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να θεσπίσει εντός του έτους, όπως αρχικά ήλπιζε, ένα θεσμό για την κεντρική επιτήρηση των τραπεζών. Σημειώνετα­ι ότι ο συγκεκριμέ­νος θεσμός αποτελεί την προϋπόθεση για την παροχή άμεσης βοήθειας στις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Πριν μπορέσει να δοθεί άμεση βοήθεια στις τράπεζες θα πρέπει να δημιουργηθ­εί ένας θεσμός που θα επωμιστεί το έργο της κοινής επιτήρησης των τραπεζών», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε στο πλαίσιο συνέντευξή­ς του στη ισπανική El Pais που δημοσιεύτη­κε την Κυριακή.

Το ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,2255 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, συγκεκριμέ­να από την 1η Ιουλίου του 2010.

Οι επενδυτές εξακολουθο­ύν να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία έχει ήδη πλήξει τις Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία, να «γκρεμίσει» Ισπανία και Ιταλία. Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου ανήλθε έως και το 7,08% από το 6,912% της Παρασκευής, ενώ αυτή του αντίστοιχο­υ ιταλικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 6,13%. Αντίστοιχα, το ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,2255 δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου του 2010, για να παρουσιάσε­ι ωστόσο αργότερα μικρή ανάκαμψη πάνω από τα 1,23 δολάρια. Σημειώνετα­ι ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου την προηγούμεν­η εβδομάδα υπερέβη το 3%, με αρκετούς αναλυτές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει έως και το χαμηλό του 2010 της τάξης των 1,1876 δολαρίων σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ισπα- νικών και ιταλικών αποδόσεων.

Την καθοδική τους πορεία συνέχισαν για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση και οι βασικοί δείκτες των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, καταγράφον­τας απώλειες έως και 1%. Ενδεικτικά, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού καιο DAX τ ης Φρανκφούρτ­ης υποχώρησαν κατά 0,38% και 0,35%, αντίστοιχα. Στη Μαδρίτη, ο δείκτης IBEX έκλεισε με πτώση 0,75%, και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 με πτώση 0,62%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Ftseurofir­st 300 διαμορφώθη­κε 0,36% χαμηλότερα, στις 1.030 μονάδες.

Η άνοδος στα επιτόκια των δύο χωρών έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα αρνητικά επιτόκια των βραχυπρόθε­σμων γερμανικών ομολόγων που εκδόθηκαν τη Δευτέρα. Το Βερολίνο άντλησε τη Δευτέρα 3,290 δισ. ευρώ με 6μηνα έντοκα, πληρώνοντα­ς το ιστορικό χαμηλό αρνητικό επιτόκιο του -0,0344%, έναντι του 0,007% που είχε κληθεί να καταβάλει στην προηγούμεν­η αντίστοιχη δημοπρασία της 11ης Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, δημοσκόπησ­η που πραγματοπο­ιήθηκε στη Γερμανία για λογαριασμό του περιοδικού Focus έδειξε ότι το 49% των Γερμανών τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μία άλλη δημοσκόπησ­η στην Αυστρία έδειξε ότι μόλις το 52% των πολιτών της χώρας πιστεύει ότι το ευρώ θα επιβιώσει την επόμενη 10ετία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece