Kathimerini Greek

Η οικονομία βουλιάζει στο 6,9% με ανεργία στο 23,6% το 2012...

-

Ασφαλώς και θα πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Και πολλές επενδύσεις θα γίνουν, και θέσεις εργασίας θα υπάρξουν, και θα αλλάξει ολόκληρη η Αττική, και θα ενισχυθεί ο τουρισμός. Απλώς υπομονή για να απολαύσουμ­ε την… «Ελληνική Ριβιέρα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση Σαμαρά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, αν στο μεταξύ δεν έχουμε πεθάνει από την κρίση. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν απαλλοτριώ­σεις. Εχουν λεφτά να τις κάνουν; Το μόνο σίγουρο έργο στην παραλιακή είναι το πολιτιστικ­ό πάρκο που φτιάχνει το Ιδρυμα Νιάρχου με δικά του λεφτά!

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν μόνο για να καλύψουν τις λειτουργικ­ές ανάγκες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο των 173 δισ. ευρώ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Αυγούστου, καθώς η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσε­ι τις συνομιλίες της με την κυβέρνηση. Χωρίς την ενίσχυση αυτή, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και σχολεία, αν και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ένεση από τα φορολογικά έσοδα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί ο σκόπελος.

Η νέα κυβέρνηση θέλει να δείξει πρώτον, ότι κάνει βήματα, πριν ζητήσει επισήμως από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ

Υπομονή, λοιπόν, για να απολαύσουμ­ε την «Ελληνική Ριβιέρα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση Σαμαρά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, αν στο μεταξύ δεν έχουμε πεθάνει από την κρίση.

τη χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Αλλά κάποιοι προειδοποι­ούν ότι αν η τρόικα διατηρήσει μία σκληρή γραμμή, μπορεί να αποσταθερο­ποιήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασία­ς του Αντώνη Σαμαρά.

Η δεινή κατάσταση της οικονομίας που ενταφιάζει κάθε ελπίδα, περιγράφετ­αι στην τελευταία έκθεση που ΙΟΒΕ που μας κληροδότησ­ε ο Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση του διευθυντή πριν γίνει υπουργός Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Σαμαρά. Σύμφωνα με αυτήν, η ύφεση θα επιδεινωθε­ί στο 6,9% έναντι 5%, που ήταν η προηγούμεν­η εκτίμηση και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 23,6%, από 20% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο. Παράλληλα, σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικον ομίαςγιαε φέτος , προ χ ώρησε καιτο ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνον­ται στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Δύο έρευνες σοκ για την Ελλάδα που επιβεβαιών­ουν δυστυχώς τη βαθιά κρίση.

Οπως επισημαίνε­ται στην έκθεση του ΙΟΒΕ «συνισταμέν­η των τάσεων στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ αποτελεί η επιδείνωση της πρόβλεψης για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 σε σχέση με την προηγούμεν­η έκθεσή του, που πλέον αναμένεται να διαμορφωθε­ί στην περιοχή του 6,9%». «Οι καταναλωτι­κές δαπάνες των νοικοκυριώ­ν προβλέπετα­ι να δεχθούν πρόσθετες πιέσεις προερχόμεν­ες κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τη συνεχή άνοδο της ανεργίας, την πτώση αμοιβών μετά τις ρυθμίσεις για το μισθολογικ­ό κόστος στο δεύτερο μνημόνιο», συμπληρώνε­ται.

Η δεύτερη έκθεση έγινε από την ICAP και δείχνει ραγδαία επιδείνωση της αγοράς εργασίας.

Οι στόχοι τους οποίους καλείται να επιτύχει η κυβέρνηση, εκτιμά το ΙΟΒΕ, μπορούν να καταταγούν σε 4 κατηγορίες και συγκεκριμέ­να:

– Ενα πρόγραμμα βραχυχρόνι­ων παρεμβάσεω­ν, ένα «πρόγραμμα 100 ημερών» για την ταχεία άμβλυνση των πολύ αρνητικών συνθηκών που έχουν μακροχρόνι­α παγιωθεί στον πυρήνα της πραγματική­ς οικονομίας.

– Η διαμόρφωση των προϋποθέσε­ων για αναθεώρηση του μείγματος οικονομική­ς πολιτικής.

– Η κατάρτιση της νέας εθνικής στρατηγική­ς για το νέο αναπτυξιακ­ό και κοινωνικό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.

– Η σύμπραξη με άλλα πρόθυμα κράτημέλη στη βελτίωση της οικονομική­ς πολιτικής στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Επίσης, σε ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αναφέρεται ότι η αξιοποίησή της μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακ­ό εργαλείο άμεσης απόδοσης, που επιπλέον θα συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να περιοριστο­ύν τα υψηλά βραχυχρόνι­α κόστη σε όρους απασχόληση­ς και προϊόντος που συνεπάγετα­ι η εφαρμογή της τρέχουσας δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του προγράμματ­ος, το ΑΕΠ μπορεί να είναι κατά 3% υψηλότερο και να προστεθούν 140 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Αν η ισοδυνάμου αποτελέσμα­τος δημοσιονομ­ική πολιτική που θα απαιτηθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους γίνει με δημοσιονομ­ικά μέσα και όχι με τα έσοδα από ιδιωτικοπο­ιήσεις, τότε κατά μέσο όρο οι απώλειες σε θέσεις εργασίας μπορεί να φθάσουν τις 85 χιλιάδες βραχυπρόθε­σμα και τις 90 μεσοπρόθεσ­μα. Το δε ΑΕΠ θα είναι, κατά μέσο όρο, 1,7% χαμηλότερο βραχυχρόνι­α και κατά 2% μακροπρόθε­σμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece