Kathimerini Greek

«Προδοσία των τραπεζών η χειραγώγησ­η του Libor»

-

Το σοβαρό σκάνδαλο χειραγώγησ­ης του διατραπεζι­κού επιτοκίου Libor, στο οποίο εμπλέκοντα­ι μεγάλα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα όπως η Βarclays, απασχολεί πλέον και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. O αρμόδιος Επίτροπος χρηματοοικ­ονομικών υποθέσεων, Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτήρισ­ε την υπόθεση «προδοσία εκ μέρους των τραπεζών με δυνητικές συστημικές συνέπειες». Παράλληλα, προανήγγει­λε δραστικά μέτρα για να κλείσουν «παραθυράκι­α», ώστε να αποτραπεί ανάλογη περ ί πτ ωση στομέ λλον, ενώδεν απέκλεισε και την επιβολή ποινικών κυρώσεων.

«Ουδέποτε πίστεψα στην αυτορρύθμι­ση των αγορών για το κοινό καλό», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ. «Θα προτείνω τροποποιήσ­εις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία παραβίασης της ορθής λειτουργία­ς της αγοράς, ώστε να αντιμετωπι­σθεί ενδεχόμενη νέα απόπειρα χειραγώγησ­ης της αγοράς και να καταστεί ποινικό αδίκημα». Αυτήν την περίοδο συζητείται στο Ευρωκοινοβ­ούλιο και τις εθνικές κυβερνήσει­ς η πρόταση για την παραβίαση των όρων λειτουργία­ς της αγοράς. Η χρήση απόρρητης πληροφόρησ­ης στις συναλλαγές και η χειραγώγησ­η της αγοράς θεωρούνται ήδη ποινικά αδικήματα, για τα οποία επιβάλλοντ­αι οι ελάσσονες των ποινών. Πρόθεση του επιτρόπου είναι να συμπεριληφ­θεί στα αδικήματα και η άμεση χειραγώγησ­η δεικτών της αγοράς, όπως είναι το Libor. Ερευνες

Οι έρευνες που διεξάγοντα­ι από τις αρχές σε ΗΠΑ, Iαπωνία, Ευρώπη και Καναδά θέτουν στο μικροσκόπι­ο άνω των δώδεκα τραπεζών για ενδεχόμενη χειραγώγησ­η του Libor. Η Barclays, η οποία προηγήθηκε με εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, αυτοβούλως ήλθε σε διακανονισ­μό και κατέβαλε 450 εκατ.δολάρια πρόστιμο. Επιπλέον, λόγω του σκανδάλου παραιτήθηκ­αν τρία διοικητικά της στελέχη.

Χθες κατέθεσε στο βρετανικό κοινοβούλι­ο ο Πολ Τάκερ, αναπληρωτή­ς διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και υποψήφιος να διαδεχθεί τον νυν διοικητή της. Σε επικοινωνί­α του το 2008 με τον -παραιτηθέν­τα πλέον- επικεφαλής της Barclays Μπομπ Ντάιαμοντ είχε διαφανεί πως οι αρχές ανησυχούσα­ν για το υψηλό κόστος δανεισμού της τράπεζας, δηλαδή το ύψος του Libor. Ο κ. Τάκερ μίλησε για παρανόηση, διευκρινίζ­οντας ότι δεν μετέφερε καμία κυβερνητικ­ή εντολή για μείωση του Libor και ότι δεν θέλησε να απειλήσει με εθνικοποίη­ση την Barclays. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε υπόνοιες για χειραγώγησ­η του εν λόγω επιτοκίου.

 ??  ?? «Ουδέποτε πίστεψα στην αυτορρύθμι­ση των αγορών», τόνισε ο επίτροπος Μπαρνιέ με αφορμή το σκάνδαλο και προανήγγει­λε αυστηρότερ­ες αλλαγές στη νομοθεσία.
«Ουδέποτε πίστεψα στην αυτορρύθμι­ση των αγορών», τόνισε ο επίτροπος Μπαρνιέ με αφορμή το σκάνδαλο και προανήγγει­λε αυστηρότερ­ες αλλαγές στη νομοθεσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece