Kathimerini Greek

«Τρικυμία» αναμένεται να φέρει η χρεοκοπία της ιαπωνικής Sanko Steamship

- Του Ν ΙΚΟΥ ΜΠΑ ΡΔΟΥ ΝΙΑ

Για «καταιγίδα» με άγνωστες συνέπειες ετοιμάζετα­ι ο εφοπλιστικ­ός κόσμος, διεθνώς, ύστερα από την είδηση ότι η ιαπωνική εταιρεία Sanko Steamship έχει υποβάλει αίτηση χρεοκοπίας καθώς κατέστη αδύνατον να βρεθεί ικανοποιητ­ική λύση για την αναδιάρθρω­ση των δανείων της ύψους 1 περίπου δισ. δολαρίων. Η ιαπωνική εταιρεία που διαχειρίζε­ται στόλο από 185 πλοία, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν και σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντω­ν, έχει προειδοποι­ήσει ότι θα «παγώσει», πλέον, τις πληρωμές στους πλοιοκτήτε­ς 140 περίπ ουπλοί ων πουέχει ναυλώσει. Τα πλοία της, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από ναυλομεσιτ­ικούς κύκλους, σε ποσοστό άνω του 80% είναι χρονοναυλω­μένα από τρίτα μέρη, ενώ μεγάλο μέρος των ναύλων βρισκότανσ­ευ ψηλ ά επίπεδα καθώς είχαν κλειστεί πριν από τη διεθνή ναυτιλιακή κρίση που ξεκίνησε από την άνοιξη του 2008.

Παρά την «καταιγίδα» που αναμένεται να ξεσπάσει με την αίτηση χρεοκοπίας της ιαπωνικής Sanko, οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό «παρών» στις δραστηριότ­ητες της διεθνούς ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Golden Destiny οι Ελληνες εφοπλιστές κατά τη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του 2012 επένδυσαν περί τα 5,3 δισ. δολάρια για την παραγγελία νέων πλοίων αλλά και την αγορά μεταχειρισ­μένων. Ειδικότερα, επένδυσαν 3,6 δισ. δολάρια για την παραγγελία 70 πλοίων, ενώ επένδυσαν και 1,7 δισ. ευρώ για την αγορά 83 μεταχειρισ­μένων πλοίων. Να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους επενδύθηκα­ν περί τα 54,5 δισ. δολάρια για την παραγγελία 729 πλοίων. Οι Κινέζοι, από τους βασικούς ανταγωνιστ­ές των Ελλήνων εφοπλιστών, το ίδιο χρονικό διάστημα επένδυσαν συνολικά 1,75 δισ. δολάρια για την παραγγελία νέων πλοίων αλλά και την αγορά μεταχειρισ­μένων. Εκτιμάται, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, ότι «η επενδυτική διάθεση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων εφοπλιστών φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, με τις τιμές των μεταχειρισ­μένων πλοίων να παραμένουν σε ελκυστικά χαμηλά επίπεδα και τους επενδυτές να εμφανίζοντ­αι συντηρητικ­οί στην τοποθέτηση νέων παραγγελιώ­ν και ενεργοί στον αριθμό διαλύσεων των υπερήλικων πλοίων».

Οι Ελληνες εφοπλιστές το α΄ εξάμηνο επένδυσαν περί τα 5,3 δισ. δολ. για παραγγελία νέων πλοίων και αγορά μεταχειρισ­μένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece