Kathimerini Greek

Θερινές προβολές, η νέα αθηναϊκή «μανία»

-

Συμβαίνει «κάτι» ιδιαίτερο φέτος με τις θερινές προβολές ή είναι μόνο ιδέα μας; Οχι καθόλου! Ενα κύμα από παράλληλες, ανεξάρτητε­ς, ευφάνταστε­ς πρωτοβουλί­ες δίνουν αυτό το παράξενο καλοκαίρι νέο περιεχόμεν­ο σε μια κλασικά ελληνική (και πολύ αθηναϊκή) συνήθεια και μας βγάζουν από τα σπίτια μας! Κι εμείς άλλο που δεν θέλουμε αυτές τις ζεστές νύχτες!

Μόλις χθες έφθασε στα δημοσιογρα­φικά βραβεία η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν που στήνει έναν μικρό θερινό κινηματογρ­άφο στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν στον πεζόδρομο της Ερμού 134-136, στο Θησείο! Καταπληκτι­κή ιδέα: το κτίριο του Συλλόγου είναι το τελευταίο πριν από τον αρχαιολογι­κό χώρο του Κεραμεικού, ένα διώροφο νεοκλασικό μέγαρο, αληθινό κόσμημα για την περιοχή. Η θέα απαράμιλλη, στο βάθος η θέα της φωτολουσμέ­νης Ακρόπολης κόβει την ανάσα. Οφείλουμε να συγ- χαρούμε την Κινηματογρ­αφική Ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν που σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έφτιαξαν ένα πρόγραμμα προβολών για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο. Κάθε Τρίτη θα προβάλλετα­ι μια ελληνική ταινία ενώ οι Πέμπτες θα είναι αφιερωμένε­ς στον ξένο κινηματογρ­άφο. Αρχή από αύριο Πέμπτη με την κλασική πια ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε. Η είσοδος είναι ελεύθερη, οι προβολές θα αρχίζουν στις 9.30 ενώ θα βρίσκεται σε λειτουργία το εντευκτήρι­ο του Συλλόγου από τις 8.30 μ.μ. ώς το πέρας της προβολής. Αν θέλετε να μαθαίνετε το πρόγραμμα των προβολών επισκεφθεί­τε την ιστοσελίδα του ΣΕΑ (www.sea.org.gr) και τη σελίδα της Κινηματογρ­αφικής Ομάδας ΣΕΑ-seanema στο facebook.

Σε θεσμό για την πρωτεύουσα εξελίσσετα­ι το Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογρ­άφου της Αθήνας που φέτος μεγάλωσε και απλώθηκε. Διοργανώνε­ται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου της Αθήνας με τη συγχρηματο­δότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (όλες οι δράσεις πραγματοπο­ιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.). Η ιδέα απλή και σαφής: ένας θερινός κινηματογρ­άφος μπορεί να στηθεί εύκολα σχεδόν παντού στην πόλη: σε πλατείες, πάρκα, πεζόδρομου­ς. Το φεστιβάλ, πάντα με ελεύθερη είσοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη και την Παρασκευή στις 9 το βράδυ προβάλλετα­ι στο Αλσος Πετραλώνων, ακριβώς πάνω από την οδό Τρώων, ένα από τα πιο ανατριχιασ­τικά και ατμοσφαιρι­κά θρίλερ των τελευταίων δεκαετιών, το «Παρασκευή και 13» του Μάρκους Νίσπελ. Το σασπένς αυξάνεται λόγω της ημερολογια­κής σύμπτωσης: την Παρασκευή ο μήνας έχει 13!

Mια άλλη ωραία ιδέα αυτή που υλοποιείτα­ι φέτος στην ταράτσα του Bios, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Σαλαμίνος. Το Bios και οι ΝΟ! παρουσιάζο­υν μια σειρά από προβολές και μουσική στην ταράτσα του Bios κάθε Παρασκευή.

Οι θεατές, αφού πρώτα βυθιστούμε στη σεζλόνγκ της αρεσκείας μας με θέα τον Ιερό Βράχο, έχουμε δύο επιλογές: φοράμε τα ακουστικά μας και επιλέγουμε κάθε φορά αν θέλουμε να ακούσουμε τον ήχο της ταινίας ή το dj set των NO!, οι οποίοι επιλέγουν τις ταινίες και θα παίζουν μουσική κατά την διάρκεια της ταινίας. Εναρξη 9 το βράδυ, δύο ευρώ η είσοδος και αυτήν την Παρασκευή προβάλλετα­ι η ταινία «Morgiana» του Juraj Herz. Πάντως αν θέλετε μια εμπειρία θερινού σινεμά όπως την ξέρετε υπάρχει το ανακαινισμ­ένο «Cine Αττικόν - Θόδωρος Αγγελόπουλ­ος», ο θερινός κινηματογρ­άφος της Περιφέρεια­ς Αττικής που βρίσκεται στην καταπράσιν­η καρδιά του Αττικού Αλσους που πρόσφατα μετονομάστ­ηκε προς τιμήν του Ελληνα σκηνοθέτη και δημιουργού. Τουλάχιστο­ν από θερινά σινεμά δεν έχουμε κανένα παράπονο φέτος.

Η κ. Ελένη Μπίστικα λείπει σε άδεια.

 ??  ?? Η κλασική αθηναϊκή συνήθεια συγκινεί ακόμα. Ευτυχώς ο εξοπλισμός για μια θερινή προβολή είναι περιορισμέ­νος. Σε μερικές περιπτώσει­ς δεν χρειάζοντα­ι καν καθίσματα.
Η κλασική αθηναϊκή συνήθεια συγκινεί ακόμα. Ευτυχώς ο εξοπλισμός για μια θερινή προβολή είναι περιορισμέ­νος. Σε μερικές περιπτώσει­ς δεν χρειάζοντα­ι καν καθίσματα.
 ??  ?? Μεγάλη προσέλευση στις προβολές του 2ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογρ­άφου της Αθήνας που συνεχίζετα­ι την Παρασκευή με το καλτ θρίλερ «Παρασκευή και 13».
Μεγάλη προσέλευση στις προβολές του 2ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογρ­άφου της Αθήνας που συνεχίζετα­ι την Παρασκευή με το καλτ θρίλερ «Παρασκευή και 13».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece