Kathimerini Greek

Καμία παραχώρηση για τη συνέχιση της χρηματοδότ­ησης

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Καμία παραχώρηση σε σχέση με τις συμπεφωνημ­ένες υποχρεώσει­ς της δεν μπορεί να περιμένει, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, η χώρα μας. Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφεραν στον Ελληνα υπουργό Οικονομικώ­ν Γιάννη Στουρνάρα οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, κατά την προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Τουναντίον, θα χρειαστεί η άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων που εκκρεμούν για το 2012 (ή ισοδύναμων), ύψους 3 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάστα­ση της ομαλής χρηματοδότ­ησης της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης. Στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, ύστερα από θετική αξιολόγηση της τρόικας.

Στο μεταξύ, εφόσον η κυβέρνηση λάβει μέτρα ύψους περίπου τριών δισ. ευρώ (πρόκειται για απαιτήσεις του περασμένου Μαρτίου), τότε μπορεί να ελπίζει σε εμβόλιμη καταβολή μικρού μέρους από την επόμενη δόση του Μνημονίου, ώστε να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, πηγές του Συμβουλίου είχαν αφήσει να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι θα πληρωθεί μόνο το ελληνικό ομόλογο, που λήγει τον Αύγουστο και κατέχει η ΕΚΤ. Οπως επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας, αυτή η ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης είναι και η άμεση προτεραιότ­ητα του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Σημειώνετα­ι ότι το συνολικό ποσό της επόμενης δόσης ανέρχεται στα 31 δισ. ευρώ και περιλαμβάν­ει το δεύτερο σκέλος της ανακεφαλ αιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι ευ- ρωπαϊκές κυβερνήσει­ς αντιμετωπί­ζουν την Ελλάδα με εμφανή επιφυλακτι­κότητα, καθώς το Eurogroup απέφυγε να δεσμευθεί για οτιδήποτε στο εξής, πριν πειστούν από τις πράξεις (και όχι τις διακηρύξει­ς) της κυβέρνησης. Εξυπακούετ­αι, φυσικά, ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε διαπραγματ­ευτικά περιθώρια να θέσει ζήτημα παράτασης του χρονοδιαγρ­άμματος προσαρμογή­ς που προβλέπετα­ι από το Μνημόνιο σε αυτή τη φάση.

Κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στις Βρυξέλλες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσ­ε ότι το θέμα θα τεθεί -και μάλιστα επιμόνως- όταν το πρόγραμμα έχει επανέλθει εντός τροχιάς υλοποίησης. «Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμο­ς Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εκφράζοντα­ς, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η χώρα μας μπορεί να ελπίζει σε κάποιες παραχωρήσε­ις, ιδανικά στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στην αρχή του επομένου. Υπενθυμίζε­ται, πάντως, ότι τυχόν επιμήκυνση του Προγράμματ­ος συναντά δύο μεγάλα εμπόδια: πρώτον, θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότ­ηση της απόκλισης από τους εταίρους μας, κάτι που θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλι­α της Ευρωζώνης. Δεύτερον, τυχόν νέα δάνεια για τη συντήρηση ελλειμμάτω­ν επηρεάζουν καθοριστικ­ά τη βιωσιμότητ­α του δημοσίου χρέους, η οποία είναι και προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότ­ησης.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα κατά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικώ­ν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βαθύτητα της ύφεσης, η οποία καθιστά μη ρεαλιστικό τον στόχο της μείωσης του ελλείμματο­ς ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά τις προβλέψεις του προϋπολογι­σμού. Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να πλησιάσουμ­ε τον στόχο του Μνημονίου σε απόλυτους αριθμούς.

Διαβεβαίωσ­ε επίσης για την αποφασιστι­κότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αποκρατικο­ποιήσεις και τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές, αποδεχόμεν­ος ουσιαστικά τη γενική διαπίστωση των ομολόγων του ότι το Πρόγραμμα έχει καθυστερήσ­ει σημαντικά και σε πολλές πτυχές του.

 ??  ?? Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο­ς, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κάρ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι η μακρά προεκλογικ­ή περίοδος επηρέασε αρνητικά την οικονομική δραστηριότ­ητα και το...
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο­ς, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κάρ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι η μακρά προεκλογικ­ή περίοδος επηρέασε αρνητικά την οικονομική δραστηριότ­ητα και το...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece