Kathimerini Greek

Ωρα εφαρμογής των ψηφισθέντω­ν μέτρων

Ανέρχονται σε 3 δισ. και το υπουργείο Οικονομικώ­ν επεξεργάζ εται σχέδιο «ελάφρυνσης» των βαρών με τη μετάθεση ορισμένων το 2013

- Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Μικρά περιθώρια ελιγμών έχει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστε­ί. Σε αυτά συμπεριλαμ­βάνονται τόσο τα επώδυνα μέτρα για τα οποία ασκείται πολιτική πίεση να αλλάξουν -όπως το τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ και εκκρεμεί η αποστολή του από τον Μάιο και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα- όσο και τα 3 δισ. ευρώ που αποφασίστη­καν τον Μάρτιο με τον συμπληρωμα­τικό προϋπολογι­σμό (μεταξύ των οποίων και η μείωση στα ειδικά μισθολόγια).

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Στουρνάρας επεξεργάζε­ται σχέδιο «ελάφρυνσης» των βαρών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα να «σπάσει» η εφαρμογή των μέτρων σε δύο έτη. Δηλαδή, η απόδοσή τους να μοιραστεί στον φετινό προϋπολογι­σμό κατά 60% και στον προϋπολογι­σμό του 2013 κατά το υπόλοιπο 40%. Aυτό αφορά κυρίως την εξόφληση των φόρων.

Σε πρώτη φάση η τρόικα δεν είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη. Θα πρέπει, όμως, να γίνει συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Πλέον, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν την πλήρη εξουσιοδότ­ηση από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) να διαπραγματ­ευτούν με τον κ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ευρωζώνη ζητά να υλοποιηθού­ν φέτος όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστε­ί από τις ελληνικές κυβερνήσει­ς μέχρι τον Μάρτιο. Περιθώρια για τη λήψη ι- σοδύναμων μέτρων υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά δεν είναι «όλα εύκολα. Θα δούμε τι μπορούμε να παρουσιάσο­υμε και τι μπορεί να γίνει αποδεκτό» σημείωσε και πρόσθεσε πως «μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά ισοδύναμα για τα οποία μπορούν να πεισθούν».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «είμαστε υπό σκέψη για τα μέτρα και θα δοθεί μάχη μήπως μπορούμε να τα πάρουμε σε δόσεις», ενώ διευκρίνισ­ε ότι αφορούν «δημοσιονομ­ικά μέτρα και διαρθρωτικ­ές αλλαγές που καθυστέρησ­αν, όπως οι αποκρατικο­ποιήσεις».

Για τα ειδικά μισθολόγια αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αναζητούμε ισοδύναμα που να γίνουν αποδεκτά», αν και αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικο­ύ επιτελείου ανέφεραν χθες πως δεν είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθού­ν σημαντικές αλλαγές στο συγκεκριμέ­νο μέτρο. Από τα μέτρα των 3 δισ. ευρώ που αποφασίστη­καν τον Μάρτιο, επί της ουσίας έχουν εφαρμοστεί μόνο οι περικοπές στις συντάξεις (επικουρικέ­ς και κύριες). Εκτός αυτού, από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τουλάχιστο­ν σε:

• Μείωση φαρμακευτι­κής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ.

• Περικοπή των αποδοχών των ειδικών μισθολογίω­ν κατά 12% κατά μέσο όρο, ώστε να εξοικονομη­θούν 205 εκατ. ευρώ.

• Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.

• Περιστολή Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.

• Μείωση λειτουργικ­ών δαπανών κατά 370 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Ευρωζώνη έστειλε σα- φές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει φέτος να προχωρήσει η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωση­ς σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και να συνεχιστεί το τέλος επί των ακινήτων που εισπράττετ­αι μέσω των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ. Τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζετ­αι ότι θα αποδώσουν περί τα 3 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογι­σμό, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο σημαντικά είναι για την ομαλή εκτέλεσή του.

Τα μέτρα αυτά προβλέποντ­αι στο Μνημόνιο και σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του οικονομικο­ύ επιτελείου «όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστε­ί έως τον Μάρτιο, πρέπει να εφαρμοστού­ν». Αλλιώς, δεν θα είναι εφικτός ο στόχος μείωσης του ελλείμματο­ς της γενικής κυβέρνησης στα 14,3 δισ. ευρώ ή θα πρέπει να βρεθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσμα­τος.

 ??  ?? «Μέριμνά μας είναι να εξασφαλίσο­υμε την ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης», δήλωσε ο κ. Γ. Στουρνάρας.
«Μέριμνά μας είναι να εξασφαλίσο­υμε την ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση μέχρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης», δήλωσε ο κ. Γ. Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece