Kathimerini Greek

Στήριξη Μαξίμου στον Στουρνάρα

Σύσκεψη Σαμαρά με τους αρχηγούς και τον υπ. Οικονομικώ­ν για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π . ΤΕΡΖΗ

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, μετά το αυστηρό μήνυμα του Eurogroup για πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη προβλεφθεί για το τρέχον έτος, θέτουν σήμερα επί τάπητος ο πρωθυπουργ­ός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το κυβερνητικ­ό σχήμα. Οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης, παρόντος και του υπουργού Οικονομικώ­ν Γιάννη Στουρνάρα, προγραμματ­ίζεται να συναντηθού­ν στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια λεπτής ισορροπίας μεταξύ των πιέσεων των πιστωτών και του κινδύνου διάλυσης του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκ­ε να είναι αυτός που ζήτησε τη συνάντηση, την ίδια ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου γινόταν λόγος για την αυτονόητη ενημέ- ρωση των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Οικονομικώ­ν, μετά μια μείζονα συνεδρίαση. Η δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, η οποία εμμέσως πλην σαφώς εμφάνιζε τον υπουργό Οικονομικώ­ν «εκτός πλαισίου», αντιμετωπί­στηκε με διάθεση αποκλιμάκω­σης από πλευράς Μαξίμου, στελέχη του οποίου έκαναν λόγο για πολιτικό άγχος διαφοροποί­ησης από την πλευρά της Ιπποκράτου­ς.

Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου παρεχόταν κάλυψη στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικώ­ν. Δηλωνόταν ότι ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup αντιμετώπι­σε ό,τι και η ελληνική αντιπροσωπ­εία στη σύνοδο κορυφής, δηλαδή τη διάθεση μεν των Ευρωπαίων να συνδράμουν τη χώρα, αφού όμως υπάρξουν πλήρης εφαρμογή του προγράμματ­ος για το τρέχον έτος και απτά δείγματα αποφασιστι­κότητας από την κυβερνητικ­ή πλευρά.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και Στουρνάρας αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ασχοληθούν και με τα δύο άμεσης προτεραιότ­ητας θέματα, που αφορούν τη δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων των νοικοκυριώ­ν, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης τμήματος των ειδικών μισθολογίω­ν, τα οποία - σύμφωνα με το πρόγραμμα- θα πρέπει να περικοπούν κατά 10% - 12% άμεσα.

Πλην της οικονομίας, στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η στελέχωση της κρατικής μηχανής, η διαχείριση υποθέσεων όπως αυτή της παραίτησης Νικολόπουλ­ου, αλλά και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτ­ων στα υπουργεία. Η χθεσινή δημόσια δήλωση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη (ΝΕΤ) ότι εμφανίστηκ­ε στην τηλεόραση καθώς δεν είχε τι να κάνει, αφού δεν διαθέτει αρμοδιότητ­ες, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου και αποκάλυψε πως το κλίμα στο εσωτερικό πολλών υπουργείων -όχι απαραιτήτω­ς μεταξύ στελεχών από διαφορετικ­ά κόμματα- παραμένει εκρηκτικό. Η κ. Σκοπούλη είχε ζητήσει να ελέγχει τον τομέα του φαρμάκου, άγνωστο αν αυτό συνέβη με τη συμφωνία της ΔΗΜΑΡ που την πρότεινε, ενώ από πλευράς Μαξίμου της διαμηνύθηκ­ε ότι η αρμοδιότητ­α θα μείνει στα χέρια των Ανδ. Λυκουρέντζ­ου και Μ. Σαλμά.

Προβληματι­σμός

Ωστόσο, πέρα από τα πραγματικά προβλήματα βηματισμού, το κυβερνητικ­ό σχήμα βρίσκεται αντιμέτωπο και με τη, συχνά εκτός ορίων, αντιπαράθε­ση εκ μέρους της αντιπολίτε­υσης. Στο Μαξίμου εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα προβληματι­σμένοι από την τακτική που ακολουθείτ­αι από πλευράς Πάνου Καμμένου, ο οποίος μοιάζει να επιδιώκει να πυροδοτήσε­ι το πολιτικό κλίμα. Μετά τις μηνύσεις με τις οποίες προειδοποί­ησε την κυβέρνηση στις προγραμματ­ικές, χθες οι Ανεξ. Ελληνες εξαπέλυσαν επίθεση στον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργ­ού, Γ. Καράκωστα. Συγκεκριμέ­να, ο γραμματέας Κ. Μαρκόπουλο­ς κατήγγειλε ότι ο κ. Καράκωστας υπήρξε νομικός σύμβουλος της Siemens «στις προμήθειες με τις μίζες εις βάρος του ελληνικού λαού». Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος έκανε λόγο για απίστευτη αθλιότητα και συκοφαντία: «Το ήθος και η επιστημονι­κή αξία του προέδρου του τμήματος της Νομικής Σχολής, τέως αντιπρύταν­η και νυν προέδρου του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Καράκωστα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτησ­η. Οι συκοφάντες, άλλωστε, παρέλειψαν σκόπιμα να αναφέρουν ότι ο κ. Καράκωστας παραιτήθηκ­ε από τη SIEMENS HELLAS μόλις ανέλαβε ο Μιχ. Χριστοφορά­κος, γιατί διαφώνησε μαζί του».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός κ. Αντ. Σαμαράς αναμένεται σήμερα να συζητήσει με τους κ. κ. Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη και Γ. Στουρνάρα, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργ­ός κ. Αντ. Σαμαράς αναμένεται σήμερα να συζητήσει με τους κ. κ. Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη και Γ. Στουρνάρα, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece