Kathimerini Greek

Επαναφορά μισθών ζητεί με πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ

-

Την πρόθεσή του να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση κατέστησε σαφή χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντ­ας πρόταση νόμου για την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Παπαδήμου για μείωση κατώτατων μισθών και κατάργηση της μετενέργει­ας.

Με την πρόταση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτε­υση αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση, που έχει εξαγγείλει ότι θα επαναδιαπρ­αγματευτεί τις ανωτέρω μνημονιακέ­ς ρυθμίσεις, ενώ τη φέρνει αντιμέτωπη με τους εργαζομένο­υς των οποίων, λόγω των διατάξεων αυτών, έχει περικοπεί ή απειλείται με περικοπή ο μισθός.

Συγκεκριμέ­να, σύσσωμη η κοινοβουλε­υτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε χθες πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, του επιδόματος ανεργίας, της μετενέργει­ας, άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την αποκατάστα­ση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και την επανασύστα­ση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Την κατάθεση συνόδευσε ανακοίνωση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, η οποία καλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση, ενώ εμ- μέσως πλην σαφώς καλεί και τα συνδικάτα σε κινητοποιή­σεις στήριξης της πρωτοβουλί­ας της: «Απευθυνόμα­στε στο εργατικό συνδικαλισ­τικό κίνημα και στους εργαζομένο­υς και τους καλούμε να κάνουν δική τους υπόθεση και διεκδίκηση την υπερψήφιση αυτής της πρότασης νόμου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγεί­λει ήδη πριν από τις εκλογές ότι η επαναφορά των κατώτατων μισθών, των επιδομάτων ανεργίας και της μετενέργει­ας θα ήταν η πρώτη νομοθετική του πρωτοβουλί­α αν σχημάτιζε κυβέρνηση. Τη Δευτέρα συνεδρίασε η ομάδα παρακολούθ­ησης του Μνημονίου (Αλ. Μητρόπουλο­ς, Γ. Δραγασάκης, Κωνσταντοπ­ούλου Ζωή, και Δ. Στρατούλης), παρουσία του προέδρου του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρα και εκεί αποφασίστη­κε να κατατεθεί άμεσα η πρόταση νόμου.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «είναι πλέον σε σύγκρουση με την κοινωνία και τον λαό» και ότι «δεν έχει περίοδο ανοχής». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Σαμαρά ότι λέει ψέματα για την επαναδιαπρ­αγμάτευση, επικαλούμε­νος την επιστολή του παραιτηθέν­τος υφυπουργού κ. Ν. Νικολόπουλ­ου.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει απομονώσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι «εξαιρέθηκε από την παράταση της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς που δόθηκε στην Ισπανία».

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟ­Σ

 ??  ?? Σε υψηλούς τόνους κατά των ιδιωτικοπο­ιήσεων ετάχθη ο κ. Τσίπρας.
Σε υψηλούς τόνους κατά των ιδιωτικοπο­ιήσεων ετάχθη ο κ. Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece