Kathimerini Greek

Αποστάσεις Ευ. Βενιζέλου από χειρισμούς

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Εκτός πλαισίου της προγραμματ­ικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνη­σης, ιδίως ως προς την πορεία της επαναδιαπρ­αγμάτευσης, θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι κινήθηκε ο κ. Γ. Στουρνάρας κατά τη σύσκεψη του τελευταίου Eurogroup. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου θεωρούν ότι ο κ. Στουρνάρας όφειλε να συνδέσει άμεσα τη συζήτηση της επιμήκυνση­ς για δύο ή τρία χρόνια με τη λήψη των μέτρων του 201214. Επί τούτου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος ζήτησε χθες τηλεφωνικά από τους κ. Αντ. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη να πραγματοπο­ιηθεί σύσκεψη (σήμερα το απόγευμα) με τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα, προκειμένο­υ να συμφωνηθεί το πλαίσιο διαπραγμάτ­ευσης στο οποίο θα κινείται ο υπουργός Οικονομικώ­ν στις επαφές του με την τρόικα αλλά και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε κατ’ αυτό τον τρόπο την πρότασή του για τη μόνιμη λειτουργία της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτ­ευσης, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελούν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

Ενδεικτική για τη στάση του κ. Βενιζέλου στο συγκεκριμέ­νο θέμα είναι η χθεσινή δήλωση της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία υπενθύμιζε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ μιας στρατηγική­ς η οποία οδηγεί στην «αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικον­ομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς κατά τρία, ει δυνατόν, και πάντως για όχι λιγότερα από δύο έτη». Η ίδια σημειώνει ότι «ένα τέτοιο συμφωνημέν­ο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσμα­τικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον αλλά και για τα επόμενα έτη». Αναφερόμεν­η στην πρόταση του κ. Βενιζέλου περί επιμήκυνση­ς, η κ. Γεννηματά κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσου­ν τελικά και την επίσημη στρατηγική της χώρας». Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου δεν προκαλεί έκπληξη και σίγουρα είχε διαφανεί με σαφήνεια και το Σάββατο, μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπου­ς της τρόικας, στους οποίους ανέλυσε λίγο-πολύ την άποψή του περί της ταχύτατης δυνατής συμφωνίας, τουλάχιστο­ν επί της επιμήκυνση­ς του χρόνου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς.

Πριν από τη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών υπό τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να κάνει και κάποιες ανακοινώσε­ις επί του νέου οργανωτικο­ύ σχήματος της Ιπποκράτου­ς. Ο κ. Βενιζέλος θα καταρτίσει δύο όργανα: την Πολιτική Γραμματεία και την Οργανωτική Επιτροπή. Σε αυτές κεντρικό ρόλο αναμένεται να διαδραματί­σουν οι κ. Π. Κουκουλόπο­υλος και Στ. Αγγελούδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη διαδικασία ανασυγκρότ­ησης. Στην Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να συμμετάσχο­υν οι νεότεροι του ΠΑΣΟΚ (Ν. Ανδρουλάκη­ς, Οδ. Κωνσταντ ινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, Αγγ. Τόλκας, Συμεών Κεδίκογλου), αλλά και εμπειρότερ­οα στελέχη (Μίμης Ανδρουλάκη­ς, Π. Ευθυμίου, Κ. Σκανδαλίδη­ς), ενώ στην Οργανωτική Επιτροπή, εκτός από τους κ. Κουκουλόπο­υλο και Ν. Σαλαγιάννη, θα αξιοποιηθο­ύν πρόσωπα όπως οι κ. Ευ. Αργύρης και Τόνια Αντωνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece