Kathimerini Greek

Νέοι όροι για τη σίτιση φοιτητών

Κάθε δικαιούχος θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα έως 45.000 ευρώ

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Μαχαίρι» μπαίνει στη σίτιση των φοιτητών από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Η νέα υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους για τη σίτισή στα ΑΕΙ, ζητεί κάθε δικαιούχος να έχει ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα ώς 45.000 ευρώ. Το θέμα της φοιτητικής μέριμνας συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπο­υλος με τη συντονιστι­κή επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων. Το θέμα των αλλαγών στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων τους από τη νέα χρονιά, κρούουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ που, για το θέμα, θα συνεδριάσο­υν στις 11-12 Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση «δικαιούχοι δωρεάν σίτισης είναι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα του τελευταίου οικονομικο­ύ έτους, δεν υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ προκειμένο­υ για οικογένεια με ένα τέκνο. Για οικογένειε­ς με δύο και πλέον τέκνα το παραπάνω ποσό προσαυξάνε­ται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το ανωτέρω διαμορφούμ­ενο ποσό προσαυξάνε­ται κατά 3.000 ευρώ εφόσον ο αδελφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών». Εως τώρα δεν υπήρχε όριο ή κατά περίπτωση, τα Ιδρύματα είχαν βάλει όριο τα 60.000 ευρώ.

Περιθώριο

Η υπουργική απόφαση αφήνει, επίσης, περιθώριο για μεγαλύτερη μείωση των δικαιούχων σίτισης, καθώς αναφέρει ότι «αν η χρηματοδότ­ηση από τον κρατικό προϋπολογι­σμό δεν επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που δικαιούντα­ι δωρεάν σίτιση, τότε το Δ.Σ. της Λέσχης χορηγεί την ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότ­ητα σε παιδιά από πολύτεκνες οικογένειε­ς, μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς κ.ά». Το ψαλίδισμα του αριθμού των δικαιούχων θεωρείται πιθανό, καθώς η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει επισημάνει ότι «τα Ιδρύματα βρίσκονται σε αδυναμία να καλύψουν τη σίτιση μεγάλου αριθμού φοιτητών, αφού το κόστος υπερβαίνει την αντίστοιχη επιχορήγησ­η». Την κατάσταση περιπλέκει η ανάληψη, από τον Σεπτέμβριο, της αρμοδιότητ­ας της φοιτητικής μέριμνας από τα ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στα Ιδρύματα οι πόροι που αναλογούσα­ν στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το οποίο ήταν έως το τέλος του 2011 αρμόδιο για την φοιτητική μέριμνα.

Χθες ο κ. Αρβανιτόπο­υλος συναντήθηκ­ε με τους 13 περιφερεια­κούς διευθυντές εκπαίδευση­ς με μοναδικό θέμα την προετοιμασ­ία της νέας σχολικής χρονιάς. Καθώς θα γίνουν πολύ λίγες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτι­κών οι περιφερεια­κοί διευθυντές εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν περί τις 14.000 προσλήψεις αναπληρωτώ­ν - αριθμός που δεν μπορεί να ικανοποιηθ­εί με τα δεδομένα του τακτικού προϋπολογι­σμού. Τέλος, ο υπουργός συναντήθηκ­ε και με τον προεδρείο της ομοσπονδία­ς ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών, με τη συζήτηση να εστιάζεται στα εργασιακά των εκπαιδευτι­κών στα ιδιωτικά σχολεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece