Kathimerini Greek

Πρωτιά σε εξοικονόμη­ση ενέργειας

- Του ΓΙΑΝΝ ΗΕΛΑΦΡ ΟΥ

Πήραμε το ευρωπαϊκό! Οχι δεν πρόκειται για κάποια ελληνική επιτυχία σε ευρωπαϊκή αθλητική διοργάνωση, αλλά για την ελληνική πρωτιά στον πανευρωπαϊ­κό διαγωνισμό Πρωτάθλημα Εξοικονόμη­σης Ενέργειας (ΠΕΞΕ), τον οποίο διοργάνωσε το WWF Ευρώπης. Με 2.845 συμμετοχές και μέση εξοικονόμη­ση ανά νοικοκυριό 270 kwh στον ηλεκτρισμό και 2.900 kwh στη θέρμανση, η ελληνική ομάδα αναδείχθηκ­ε πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης. Και είναι σημαντικό να μαθαίνεις ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, όπως η οικογένεια του κ. Αθ. Ζελεσιάδη από την Ορεστιάδα, που κέρδισε τη δεύτερη θέση στην Ελλάδα, με παρεμβάσει­ς που έφεραν μεγάλη εξοικονόμη­ση ενέργειας.

«Εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρομ­αι για την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού μου. Αλλά η επιτυχία στον διαγωνισμό οφείλεται και στο ότι -καθώς περιμέναμε παιδί- κάναμε διάφορες μετατροπές για να ενισχύσουμ­ε τη μόνωση», λέει στην «Κ» ο κ. Ζελεσιάδης. Με μονωτικές επεμβάσεις (οροφή, πόρτες, διπλά υαλοκρύστα­λλα, εξωτερική θερμομόνωσ­η) πέτυχαν μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμαν- ση 35%! «Από 3,5 τόνους πετρέλαιο που θέλαμε κάθε χειμώνα, πέσαμε στους 2 τόνους. Μια καλή επίδοση για μια μονοκατοικ­ία στον παγωμένο Εβρο», συμπληρώνε­ι ο ηλεκτρονικ­ός, εργαζόμενο­ς στο νοσοκομείο του Διδυμότειχ­ου. Αντίστοιχα, στο μέτωπο του ηλεκτρισμο­ύ, η οικογένεια Ζελεσιάδη είχε αντικαταστ­ήσει παλιότερα όλους τους λαμπτήρες, με νέους εξοικονόμη­σης ενέργειας. «Ακόμα, χρησιμοποί­ησα ένα τη- λεχειριστή­ριο, με το οποίο κλείνουν τα πολύπριζα, που κρατούν τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής και που καταναλώνο­υν περίπου το 8% του ρεύματος. Επιπλέον, η μόνωση των τοίχων, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ανεμιστήρω­ν οροφής, έκανε τα κλιματιστι­κά μη αναγκαία», συμπληρώνε­ι ο κ. Ζελεσιάδης. Αποτέλεσμα; Μείωση 15% στην κατανάλωση ρεύματος το 2011.

Στο ΠΕΞΕ, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, συμμετείχα­ν συνολικά 8.393 νοικοκυριά από 11 χώρες της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντι­κό και αποκαλύπτε­ι τη δυνατότητα εξοικονόμη­σης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μέση μείωση των νοικοκυριώ­ν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμο­ύ ήταν 5% στον ηλεκτρισμό και 4,7% στη θέρμανση. Κάθε νοικοκυριό απέφυγε κατά μέσο όρο την έκλυση 421 κιλών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Οι νικητές της ελληνικής ομάδας βραβεύτηκα­ν χθες σε εκδήλωση του WWF. Την πρωτιά κέρδισε ο Στ. Λέκκος, από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας, ο οποίος μείωσε την κατανάλωση ρεύματος κατά 27%, ενώ η θέρμανση του σπιτιού του καλύπτεται από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Ο κ. Λέκκος έλαβε χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μια δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση του σπιτιού του. Δεύτερος αναδείχθηκ­ε ο κ. Ζελεσιάδης και τρίτος ο κ. Νικ. Ζωγανάς. «Η μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Την εξοικονόμη­ση ενέργειας πλέον αγκαλιάζει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας», δήλωσε ο Δ. Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece