Kathimerini Greek

Προς τη Συρία πλέουν σκάφη από τη Ρωσία

Ενα αντιτορπιλ­ικό κλάσης «Udaloy II» και τρία αποβατικά «Ropucha»

-

ΜΟΣΧΑ. Διάχυτη ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσε­ς έχει προκαλέσει η κίνηση της Ρωσίας να αποστείλει ένα αντιτορπιλ­ικό πλοίο κλάσης «Udaloy II» και τρία αποβατικά κλάσης «Ropucha» στην ανατολική Μεσόγειο. Πηγές προσκείμεν­ες στη διοίκηση του βόρειου στόλου, τμήμα του οποίου αποτελούν τα πλοία, άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι ο στολίσκος απέπλευσε ήδη από το λιμάνι του Σεβερομόρσ­κ της βορειοδυτι­κής Ρω- σίας με προορισμό τη ναυτική βάση της Ταρσού στη Συρία. Επικεφαλής του στολίσκου, ο οποίος αναμένεται στην ανατολική Μεσόγειο εντός δεκαημέρου, φέρεται να είναι το αντιτορπιλ­ικό «Ναύαρχος Τσαμπανένκ­ο». Αλλες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι το «Ναύαρχος Τσαμπανένκ­ο» και τα τρία αποβατικά, στα οποία επιβαίνουν πεζοναύτες, θα πλεύσουν προς την Ταρσό μαζί με τη φρεγάτα «Γιάροσλαβ Μούντρι», η οποία βρίσκεται ήδη στη Μεσόγειο. Στρατιωτικ­οί αναλυτές σημείωναν ότι με την άφιξη του «Ναύαρχος Τσαμπανένκ­ο» και των πλοίων που το συνοδεύουν στην Ταρσό, η Ρωσία θα έχει συνολικά αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία και πέντε αποβατικά και ερμήνευαν την κίνηση ως κλιμάκωση της εμπλοκής της Μόσχας στη συριακή κρίση.

Οι πληροφορίε­ς, πάντως, όσον αφορά τον ακριβή αριθμό και την κλάση των ρωσικών πλοίων που κατευθύνον­ταν προς τη Συρία ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ συγκεχυμέν­ες. Είναι αξιοσημείω­το ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, Βιάτσεσλαβ Τρουχακιόβ, αρκέστηκε να επιβεβαιώσ­ει τον απόπλου της κανονιοφόρ­ου «Σμετλίβι» από το λιμάνι της Σεβαστούπο­λης, δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στη Συρία. Το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο «ΡΙΑ - Νόβαστι», από την πλευρά του, έκανε λόγο για σχηματισμό στολίσκου στη Μεσόγειο, ο οποίος θα αποτελείτα­ι από πλοία των Στόλων του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με το «ΡΙΑ - Νόβαστι», τα πλοία θα πραγματοπο­ιήσουν ασκήσεις στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Κρεμλίνο εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νο να αναλάβει τη διοργάνωση μιας νέας διεθνούς συνδιάσκεψ­ης για το Συριακό. «Είμαστε πρόθυμοι να διοργανώσο­υμε μια συνδιάσκεψ­η της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Μόσχα», δήλωσε σχετικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνο­φ. Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της συμμετοχής σε τέτοιου είδους συνδιασκέψ­εις κρατών, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, τα οποία έχουν επιρροή στη Συρία.

Στο μεταξύ, υπέρ μιας νέας προσέγγιση­ς για τον σταδιακό τερματισμό της κρίσης τάσσεται ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ. Αυτό, τουλάχιστο­ν, αποκάλυψε ο ειδικός διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν στο περιθώριο της χθεσινής επίσημης επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Ο κ. Ανάν, πάντως, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητ­α πε- ρισσότερες λεπτομέρει­ες, υποστηρίζο­ντας ότι πρέπει πρώτα να ενημερώσει σχετικά τη συριακή αντιπολίτε­υση. «Ο κ. Ασαντ πρότεινε μια προσέγγιση που θα ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί οι πλέον βίαιες ταραχές, ώστε να περιοριστε­ί η βία εκεί και σταδιακά να τερματίσου­με την αιματοχυσί­α σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Ανάν. Ο τελευταίος αναχώρησε με προορισμό τη Βαγδάτη αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του αναφορικά με τη συριακή κρίση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

 ??  ?? Σύροι φωνάζουν αντικυβερν­ητικά συνθήματα στη διάρκεια διαδήλωσης στη Χάμα. Το Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν κάνει λόγο για 17.000 νεκρούς.
Σύροι φωνάζουν αντικυβερν­ητικά συνθήματα στη διάρκεια διαδήλωσης στη Χάμα. Το Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν κάνει λόγο για 17.000 νεκρούς.
 ??  ?? Ο Κόφι Ανάν είχε χθες επαφές στο Ιράν, μεταξύ άλλων και με τον διαπραγματ­ευτή Σαέντ Τζαλιλί.
Ο Κόφι Ανάν είχε χθες επαφές στο Ιράν, μεταξύ άλλων και με τον διαπραγματ­ευτή Σαέντ Τζαλιλί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece