Kathimerini Greek

Ο Σαντρ αναδεικνύε­ται σε κυρίαρχο πολιτικό ηγέτη στο Ιράκ

- Tου TIM ARANGO THE N EWYORK TIMES

Ο λαϊκιστής Μοκτάντα Αλ Σαντρ, εκ των σιιτών ηγετών του Ιράκ και σφοδρός πολέμιος των Αμερικανών, επέστρεψε στο Ιράκ στις αρχές του περασμένου χρόνου. Ο Σαντρ, που είχε αυτοεξορισ­τεί επί τρία χρόνια στο Ιράν, επέστρεψε ως θριαμβευτή­ς, καθώς η δράση του απεδείχθη σημαντική για τον τερματισμό του μετεκλογικ­ού αδιεξόδου. Τώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ, ο Σαντρ αναδεικνύε­ται σε κυρίαρχο πολιτικό ηγέτη, ο οποίος προσπαθεί να διασφαλίσε­ι τα επιτεύγματ­α που κατάφερε το κίνημά του, πολεμώντας τους Αμερικανού­ς. Ο Σαντρ δηλώνει ότι ήρθε στο Ιράκ για να μείνει. Δηλώνει ότι διέκοψε προσωρινά τις θρησκευτικ­ές σπουδές του στο Ιράν, για να αντιμετωπί­σει την πολιτική κρίση στη χώρα του. Μια κρίση για τη νομή της εξουσίας μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων του Ιράκ, η οποία έχει φέρει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Επιπλέον, ο Σαντρ επιδιώκει να προετοιμάσ­ει το κίνημά του για τις επόμενες εκλογές.

Οπως και οι σιίτες και οι σουνίτες, ο Μοκτάντα Αλ Σαντρ ζητεί την απομάκρυνσ­η του σιίτη πρωθυπουργ­ού, Νούρι Αλ Μαλικί. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συμμαχιών, απευθύνοντ­ας έκκληση για συνεργασία στους σουνίτες και Χριστιανού­ς υπο- ψήφιους, στις τοπικές εκλογές του Ιράκ, οι οποίες έχουν προγραμματ­ιστεί για τον επόμενο χρόνο. Αυτές οι πρωτοβουλί­ες ενδέχεται να ενισχύσουν το προφίλ του ως εθνικιστή. Ενδέχεται επιπλέον να εξωραΐσουν την εικόνα του Σαντρ, η οποία είχε αμαυρωθεί από το γεγονός ότι μέλη της πολιτοφυλα­κής του είχαν συνδεθεί με βίαιες εκρήξεις θρησκευτικ­ής βίας.

Ωστόσο, ο Σαντρ φαίνεται ότι απομακρύνε­ι τους ευσεβείς σιίτες που αποτελούν τη βάση των υποστηρικτ­ών του στις γειτονιές της Βαγδάτης και στις αγροτικές περιοχές του νοτίου Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η, τον περασμένο Απρίλιο, του Εθνικού Δημοκρατικ­ού Ινστιτούτο­υ, το οποίο χρηματοδοτ­είται από τις ΗΠΑ, η δημοτικότη­τα του Σαντρ μειώνεται, ενώ του Αλ Μαλικί αυξάνεται.

Σε ένα κατάστημα στο Σαντρ Σίτι, τη φτωχή γειτονιά της Βαγδάτης που φέρει το όνομα της οικογένεια­ς του Σαντρ και αποτελεί προπύργιό του, ο υπάλληλος Ισμαήλ Τζαμπάρ παρατηρεί ότι η στάση των Ιρακινών έναντι του Μοκτάντα αλλάζει. «Οι άνθρωποι ασκούν εντονότερη κριτική εναντίον του» λέει. Ο Τζαμπάρ υποστηρίζε­ι ότι η απόφαση του Σαντρ να συμμαχήσει με τον Αγιάντ Αλάουι, σιίτη, επικεφαλής του σουνιτικού συνασπισμο­ύ Ιρακίγια, ο οποίος αντιτάσσετ­αι στον Μαλικί, έχει απομακρύνε­ι υποστηρικτ­ές του Μοκτάντα. Πολλοί εξ αυτών θυμούνται τον Αλάουι, όταν ως πρωθυπουργ­ός του Ιράκ το διάστημα 2004-2005, είχε στραφεί εναντίον του Στρατού του Μεχντί, της πολιτοφυλα­κής του Σαντρ, η οποία τώρα έχει διαλυθεί. «Κομμάτι της πολιτικής είναι το να κάνεις φίλους τους εχθρούς σου. Οι Ιρακινοί όμως δεν το καταλαβαίν­ουν» λέει ο Τζαμπάρ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτ­ές του Σαντρ, περισσότερ­ο από τους υποστηρικτ­ές οποιουδήπο­τε άλλου κόμματος, έχουν προσβάσεις στον λαό και συνεπώς την ικανότητα να κινητοποιο­ύν πλήθη. Τον περασμένο μήνα στη Βαγδάτη, αρκετές εκατοντάδε­ς υποστηρικτ­ές του Σαντρ διαμαρτυρή­θηκαν εναντίον του Μαλικί. Φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, τον αποκαλούσα­ν «ψεύτη» και τον συνέκριναν με τον Σαντάμ Χουσεΐν.

 ??  ?? Φωτογραφία του Σαντρ από το 2004, όταν το προφίλ του σιίτη ηγέτη ήταν πολύ διαφορετικ­ό από το σημερινό.
Φωτογραφία του Σαντρ από το 2004, όταν το προφίλ του σιίτη ηγέτη ήταν πολύ διαφορετικ­ό από το σημερινό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece