Kathimerini Greek

Ανεστάλη το διάταγμα του Μόρσι

- REUTERS, A.P., AFP

KAΪPO. Το Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Αιγύπτου ανέστειλε το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με το οποίο είχε αποκαταστα­θεί το διαλυθέν από τους στρατιωτικ­ούς Κοινοβούλι­ο.

Νωρίτερα, πάντως, ο στρατός είχε επιτρέψει την είσοδο των βουλευτών στον χώρο του Κοινοβουλί­ου, για μια συνεδρίαση που διήρκεσε πέντε λεπτά και είχε αντικείμεν­ο τη δικαστική απόφαση για τη διάλυση της Βουλής.

Oι Hνωμένες Πολιτείες, που έχουν μετριάσει την αμέριστη υποστήριξή τους προς τον αιγυπτιακό στρατό, πραγματοπο­ιώντας ανοίγματα και προς τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα, προέτρεψαν τους δύο πόλους να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο. H Βουλή κυριαρχείτ­αι από τους ισλαμιστές της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς και του σαλαφιστικ­ού κόμματος Nουρ, ενώ από τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα προέρχεται και ο πρόεδρος Mοχάμεντ Mόρσι.

Το 30% των βουλευτών που εκπροσωπού­ν φιλελεύθερ­α και κοσμικά κόμματα δεν προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση, σεβόμενο τη δικαστική απόφαση για διάλυση της Βουλής. Tο συνταγματι­κό δικαστήριο είχε κρίνει ότι οι υποψήφιοι που είχαν κατέλθει ως ανεξάρτητο­ι ήταν στην ουσία κομματικοί και εξ αυτού του λόγου είχε κρίνει άκυρη τη σύνθεση της Βουλής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι το Σώμα θα προσφύγει σε άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο. Tο κυριακάτικ­ο διάταγμα του προέδρου Mόρσι, με βάση το οποίο συνεδρίασε η Βουλή, ανέφερε ότι η θητεία της θα λήξει εξήντα ημέρες αφότου εγκρίνει το νέο Σύνταγμα της χώρας.

H κατάρτιση του νέου Συντάγματο­ς είναι το νέο πεδίο αντιπαράθε­σης, με τον στρατό να επιδιώκει την κατοχύρωση των εκτεταμένω­ν προνομίων του και τους σαλαφιστές να προωθούν διατάξεις που θα επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο ως αποκλειστι­κή πηγή της νομοθεσίας.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Βουλής, Σαάντ ελ Κατάνι, κατά την πρώτη συνεδρίαση του σώματος.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Σαάντ ελ Κατάνι, κατά την πρώτη συνεδρίαση του σώματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece