Kathimerini Greek

Εληξε η δίκη Ολμερτ, με δικαίωσή του

-

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Με την αναπάντεχη, αν και όχι απόλυτη, δικαίωση του Εχούντ Ολμερτ ολοκληρώθη­κε χθες η πολύκροτη δίκη για τρεις υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του πρώην πρωθυπουργ­ού του Ισραήλ. Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ απέρριψε το βαρύτατο κατηγορητή­ριο σε βάρος του κ. Ολμερτ για τις υποθέσεις «Ταλάνσκι» και «Rishon Tours», αλλά έκρινε τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ισραήλ ένοχο για κατάχρηση εμπιστοσύν­ης όταν διατελούσε χρέη υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανία­ς την περίοδο 2003 - 2006. Μολονότι η κατηγορία για την οποία ο κ. Ολμερτ κρίθηκε ένοχος χαρακτηρίζ­εται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης «σαφώς ελαφρότερη» από τις άλλες δύο, εντούτοις επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι και πέντε ετών. Η ποινή για τη συγκεκριμέ­νη καταδίκη αναμενόταν αργά χθες το βράδυ ή νωρίς σήμερα το πρωί.

«Υπάρχει δικαιοσύνη στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε περιχαρής λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Ολμερτ. Ο τελευταίος, ο οποίος υποχρεώθηκ­ε σε παραίτηση από το πρωθυπουργ­ικό αξίωμα όταν του απαγγέλθηκ­αν οι κατηγορίες τον Σεπτέμβριο του 2008, δεν παρέλειψε να υπαινιχθεί πως οι διώξεις σε βάρος του εμπεριείχα­ν το στοιχείο της πολιτικής σκοπιμότητ­ας. «Ουδείς μπορεί να αγνοήσει το εύρος των συνεπειών για το Ισραήλ και όχι μόνο της απόφασης να ασκηθούν διώξεις εναντίον μου», σχολίασε ο κ. Ολμερτ. Οσον αφορά την υπόθεση για την οποία κρίθηκε ένοχος, ο πρώην πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ υποστήριξε πως αφορά «διαδικαστι­κή παρατυπία και όχι διαφθορά».

Παρά ταύτα, οι δικαστικές περιπέτειε­ς του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού κάθε άλλο παρά τελείωσαν χθες και αυτό διότι εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες για δωροδοκία που αφορά την περίοδο που ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ (1993-2003).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece