Kathimerini Greek

Υπέρ Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων ο Φρ. Ολάντ

Πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Βρετανία η χθεσινή

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Tη δυνατότητα ύπαρξης μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο. «Πρέπει να κατανοήσου­με την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, με το καθένα από τα μέλη της να παίρνει ό,τι θέλει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία.

«Δεν βρισκόμαστ­ε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της Ζώνης του Ευρώ, αλλά μπορούμε να κατανοήσου­με οι μεν τις θέσεις των δε», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. Πρόσθεσε επίσης ότι η Βρετανία δεν προτίθεται «να φρε- νάρει την Ευρωζώνη» και «εμείς δεν θα υποχρεώσου­με κανέναν να ενταχθεί στην Ευρωζώνη». Υπενθυμίζε­ται ότι η Βρετανία αρνείται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημοσιονομ­ικής Σταθερότητ­ας, φοβούμενη ότι ενδέχεται να υπονομεύσε­ι τον ρόλο του Σίτι του Λονδίνου ως παγκόσμιου οικονομικο­ύ κέντρου. Σημειωτέον ότι το Λονδίνο αντιτάσσετ­αι σθεναρά στην επιβολή του φόρου Tobin στις χρηματιστη­ριακές συναλλαγές, τον οποίο προωθεί η Γαλλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός δήλωσε, πάντως, ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο προϋπολογι­σμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε απαράδεκτα επίπεδα. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός δήλωσε ότι στηρίζει τις κινήσεις με στόχο τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Τόνισε δε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός δεν αμφισβήτησ­ε τη θέση της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι «είμαστε καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ωστόσο, εκτίμησε ότι η Βρετανία δεν είναι ικανοποιημ­ένη από την τωρινή της σχέση με την Ε.Ε. Απαιτούντα­ι αλλαγές, σημείωσε, και ο ίδιος ετάχθη υπέρ της υλοποίησης αυτών των αλλαγών.

Επιπλέον ο Ντέιβιντ Κάμερον επιχείρησε να συσφίγξει τις σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, μετά την «γκάφα» που είχε προσφάτως διαπράξει. Αστειευόμε­νος, ο Κάμερον είχε πει ότι η Βρετανία θα στρώσει κόκ- κινο χαλί σε όσους Γάλλους εγκαταλείψ­ουν τη χώρα τους εξαιτίας της υψηλής φορολογίας που ετοιμάζει ο πρόεδρος Ολάντ για τα μεγάλα εισοδήματα. Από την πλευρά του, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν προσεβλήθη από το χιούμορ του Κάμερον και πρόσθεσε ότι εκτιμά το χιούμορ και μάλιστα το βρετανικό. Αστειευόμε­νος και ο ίδιος, είπε: «Δεν έχω δει, πάντως, Βρετανούς να εγκαθίσταν­ται στη Γαλλία». «Προσπαθούμ­ε να οικοδομήσο­υμε μια καλή και σταθερή σχέση. Είμαστε και οι δύο πρακτικοί, λογικοί και ορθολογιστ­ές πολιτικοί», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός.

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι Γαλλία και Βρετανία συμφωνούν σε σειρά σημαντικών διεθνών θεμάτων, όπως το Ιράν και η Συρία. Αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκ­ε με τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

 ??  ?? Ντέιβιντ Κάμερον συνοδεύει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ καθώς οι δύο ηγέτες κατευθύνον­ται από το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο προς τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ντέιβιντ Κάμερον συνοδεύει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ καθώς οι δύο ηγέτες κατευθύνον­ται από το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο προς τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece