Kathimerini Greek

Ο Μπασέσκου παρέδωσε την εξουσία στον αντίπαλό του

-

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤ­Ι. Ο δεξιός πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, παρέδωσε την εξουσία της χώρας στον αντίπαλό του και πρόεδρο της Γερουσίας, Κριν Αντονέσκου. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο πολιτικής κρίσης στη Ρουμανία, μιας κρίσης που εντείνει τους φόβους για αποσταθερο­ποίηση στη χώρα. Ο Αντονέσκου ανέλαβε μεταβατικό­ς πρόεδρος, μετά την απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, το οποίο επικύρωσε την αποπομπή του Μπασέσκου από το ρουμανικό Κοινοβούλι­ο την περασμένη Παρασκευή. Η αποπομπή του Μπασέσκου είχε ψηφιστεί α- πό το ρουμανικό Κοινοβούλι­ο από 256 βουλευτές επί συνόλου 432.

Η ανάληψη της εξουσίας από μεταβατικό πρόεδρο στη Ρουμανία σημειώνετα­ι λίγες μέρες πριν από το προγραμματ­ισμένο δημοψήφισμ­α της 29ης Ιουλίου, με ερώτημα την καθαίρεση του Μπασέσκου. Ο πρόεδρος είχε τεθεί σε διαθεσιμότ­ητα με ψηφοφορία στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλί­α του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, Σοσιαλιστι­κή Φιλελεύθερ­η Ενωση (USL), του κεντροαρισ­τερού πρωθυπουργ­ού, Βίκτορ Πόντα. Ο Μπασέσκου κατηγορήθη­κε ότι υπερέβη τις εξουσίες του. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Πόντα βρίσκεται σε αντιπαράθε­ση με τον Μπασέσκου από τον περασμένο Μάιο, οπότε και το USL ανέλαβε την εξουσία, έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον της προηγούμεν­ης κυβέρνησης. Σχολιάζοντ­ας την απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, ο Πόντα επεσήμανε ότι «επιβεβαιών­ει ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλι­ο της Ρουμανίας σέβονται τους κανόνες της δημοκρατία­ς».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο Ρουμάνος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία της για την πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία, που είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα των «27». Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Χάνσεν, δήλωσε ότι αύριο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο πρόκειται να συναντήσει τον Βίκτορ Πόντα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη χώρα του.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ταχύτητα και τις συνέπειες των αποφάσεων που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες» είπε η Χάνσεν, η οποία πρόσθεσε «ότι έχουμε πολλά ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησί­α του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ και της Δικαιοσύνη­ς στη Ρουμανία». Επεσήμανε πάντως ότι το Συνταγματι­κό Δικαστήριο είχε ακολουθήσε­ι την ορθή διαδικασία για την αποπομπή του Μπασέσκου, πρώην καπετάνιου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ρουμανίας από το 2004.

Η καγκελάριο­ς της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, προειδοποί­ησε τη Ρουμανία για τις ενδεχόμενε­ς συνέπειες που θα έχει η ψήφος του ρουμανικού Κοινοβουλί­ου για την αποπομπή του προέδρου, την οποία η εκπρόσωπός της χαρακτήρισ­ε απαράδεκτη.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε, έθεσε υπό αμφισβήτησ­η το αν η Ρουμανία μπορεί να ενταχθεί στη συνθήκη του Σένγκεν, εάν, όπως υπογράμμισ­ε, δεν σέβεται τους κανόνες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τους χειρισμούς του Πόντα στηλίτευσα­ν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απευθύνουν έκκληση στη ρουμανική κυβέρνηση προκειμένο­υ να σεβαστεί τους κανόνες του κράτους δικαίου. Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, ο Γερμανός Σοσιαλδημο­κράτης Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως δεν διακρίνει από πλευράς της ρουμανικής κυβέρνησης, συμπεριφορ­ά που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Αυστριακός Σοσιαλιστή­ς βουλευτής Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος δήλωσε πως δεν εντοπίζει πρόβλημα στη συμπεριφορ­ά του Βίκτορ Πόντα.

 ??  ?? Τράιαν Μπασέσκου κατά την τελευταία του ομιλία στη ρουμανική Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την αποπομπή του.
Τράιαν Μπασέσκου κατά την τελευταία του ομιλία στη ρουμανική Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την αποπομπή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece