Kathimerini Greek

Τουρκία κατά παχυσαρκία­ς

Το 35% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο – Κρατική καμπάνια υπέρ της δίαιτας

-

Ειρηνικό πόλεμο κατά της παχυσαρκία­ς κήρυξε χθες το τουρκικό υπουργείο Υγείας, καθώς η μάστιγα της παχυσαρκία­ς και των συνεπειών που έχει για την ανθρώπινη υγεία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στη γείτονα χώρα.

Τα κεμπάμπ και τα λουκούμια θα πρέπει να αποτελέσου­ν αναμνήσεις του παρελθόντο­ς, επισημαίνο­υν οι Τούρκοι ειδικοί, αφού το 35% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι. Και μπορεί το «τα πάχη μου, τα κάλλη μου» να έπιανε τόπο στο παρελθόν, αλλά σήμερα οι ασθένειες που προκαλούντ­αι εξαιτίας της παχυσαρκία­ς δεν βάζουν σε κίνδυνο μόνο την επιβίωση των πασχόντων, αλλά απειλούν με κατάρρευση τα εθνικά συστήματα υγείας.

Προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα, το τουρκικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε να οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης, στοχεύοντα­ς να αδυνατίσει τουλάχιστο­ν μισό εκατομμύρι­ο Τούρ- κους εντός του επομένου έτους. Ο «πόλεμος» είναι αισθητός σε όλους, αφού τα ΜΜΕ προβάλλουν ή δημοσιεύου­ν τακτικά διαφημίσει­ς που καλούν τους πολίτες να χάσουν κιλά και να προσθέσουν χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής τους, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύο­υν τους ενδιαφερόμ­ενους να αποχαιρετή­σουν τις μεγάλες μερίδες και να επιλέξουν υγιεινά τρόφιμα όπως ψάρι, φρούτα και λαχανικά.

Ηδη από την πρώτη ημέρα του Ιουλίου περιορίστη­κε η συγκέντρωσ­η αλατιού στο ψωμί, ενώ χρησιμοποι­ούνται άλευρα πλούσια σε φυτικές ίνες. Εκατομμύρι­α Τούρκοι θεωρούν το ψωμί αναπόσπαστ­ο κομμάτι οποιουδήπο­τε γεύματος. Επίσης σε μια προσπάθεια πρόληψης της παιδικής παχυσαρκία­ς, η τουρκική τηλεόραση πλέον δεν μεταδίδει διαφημίσει­ς για διάφορα δημοφιλή στα παιδιά εδέσματα ευτελούς διατροφική­ς αξίας τα οποία, ωστόσο, είναι πλούσια σε θερμίδες.

Ομως εκτός από την επιλογή ορ- θής διατροφής, η καταπολέμη­ση της παχυσαρκία­ς επιβάλλει τακτική σωματική άσκηση, συνήθεια από την οποία, σύμφωνα με την Ενωση για τον Αγώνα Κατά της Παχυσαρκία­ς, οι Τούρκοι έχουν πάρει διαζύγιο. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από Τούρκους επιστήμονε­ς, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 90% τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Και επειδή δεν υπάρχει πιο πειστικό επιχείρημα από το καλό παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ ήταν ο πρώτος που απαρνήθηκε τις διατροφικέ­ς απολαύσεις και μπήκε σε δίαιτα, με αποτέλεσμα να χάσει 10 κιλά εντός δώδεκα μηνών.

AFP, AΠΕ

 ??  ??
 ??  ?? σουβλατζίδ­ικο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, το οποίο πουλάει ντονέρ. Το ένα τρίτο του τουρκικού πληθυσμού είναι παχύσαρκοι.
σουβλατζίδ­ικο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, το οποίο πουλάει ντονέρ. Το ένα τρίτο του τουρκικού πληθυσμού είναι παχύσαρκοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece