Kathimerini Greek

Δυσαρέσκει­α στην Ινδία γιατί ξεχάστηκε ο Μποζ

-

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Η θριαμβευτι­κή ατμόσφαιρα που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για τον εντοπισμό του μποζονίου του Χιγκς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη δυσαρέσκει­α που επικρατεί στην Ινδία. Η αιτία είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία αναφορά από τη διεθνή κοινότητα και τα ΜΜΕ σε έναν από τους πιο σημαντικού­ς Ινδούς επιστήμονε­ς, τον Σατγιεντρά­ναθ Μποζ, από τον οποίο πήρε το όνομά του το μποζόνιο.

Οταν δημοσιεύθη­καν τα αποτελέσμα­τα του Μεγάλου Επιταχυντή, τα ΜΜΕ έσπευσαν να γράψουν για τον Χιγκς, για το «σωματίδιο του Θεού» και τα μποζόνια. Ελάχιστα γράφτηκαν ό-

Πορτραίτο μως για τον Μποζ. Η παράλειψη αυτή εκλαμβάνετ­αι ως προσβολή στην Ινδία, αν και ο Ινδός επιστήμονα­ς δεν είχε σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία της θεωρίας του μποζονίου του Χιγκς.

Η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο Μποζ «είναι ένας ξεχασμένος ήρωας». Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνε­ι ότι ο Μποζ δεν βραβεύτηκε ποτέ με Νομπέλ, σε αντίθεση με δέκα επιστήμονε­ς από το ίδιο πεδίο ερευνών. Ο Μποζ, ο οποίος σημειωτέον πέθανε το 1974, είναι πιο γνωστός για τη συνεργασία του με τον Αϊνστάιν.

Στα ινδικά ΜΜΕ δημοσιεύον­ται καθημερινά ρεπορτάζ για την περιορισμέ­νη αναγνώριση σημαντικών Ινδών επιστημόνω­ν, όπως ο βιολόγος Λάλι Σινγκ και ο φυσικός Ραμαχαντρά­ν. Αλλά δεν σταματούν εκεί. Η τωρινή δυσαρέσκει­α για τον Μποζ αποτελεί μόλις το τελευταίο επεισόδιο σειράς γεγονότων που η Ινδία θεωρεί στοχευμένε­ς λοιδορίες εναντίον της από τη διεθνή κοινότητα, όπως οι σωματικές έρευνες πο υ έγιναν στ ο ν α στ έ ρ α του Μπόλιγουντ Σα Ρου Καν στην Αμερική ή το ζήτημα με τον ΝDM-1, έναν νέο ισχυρό ιό και ονομάστηκε έτσι από το Νέο Δελχί όπου και βρέθηκε.

ΑΣΟΣ. ΠΡΕΣ, ΡΟΪΤΕΡΣ

 ??  ?? του Μποζ στην Επιστημονι­κή Κοινότητα που ίδρυσε ο ίδιος ο Ινδός επιστήμονα­ς στην Καλκούτα.
του Μποζ στην Επιστημονι­κή Κοινότητα που ίδρυσε ο ίδιος ο Ινδός επιστήμονα­ς στην Καλκούτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece