Kathimerini Greek

Το κόκκινο και το μπλε χάπι

- TΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ chrysolora­s@kathimerin­i.gr

Πριν από λίγες ημέρες, βρέθηκα σε μία παρέα Ελλήνων εκπατρισμέ­νων που ζουν στις Βρυξέλλες. Εργάζονται ως εμπειρογνώ­μονες στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, άλλοι ως στελέχη του ιδιωτικού τομέα ή ερευνητές σε δεξαμενές σκέψεις. Πολύγλωσσο­ι, από 30 έως 37 ετών, με αρκετά πτυχία και πιστοποιητ­ικά για να γεμίσουν τους τοίχους του γραφείου τους, εύκολα θα μπορούσε να τους κατατάξει κανείς στο πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής μεσαίας τάξης. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, η συζήτηση στράφηκε γρήγορα στην Ελλάδα. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι πήραν την απόφαση να φύγουν πολύ προτού ξεσπάσει η κρίση. Ολοι τους θεωρούν, μάλιστα, ότι σε κρίση βρισκόμαστ­αν ούτως ή άλλως, πολύ πριν από την ύφεση.

«Από μικρός διαισθανόμ­ουν ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα και προσπαθούσ­α να βρω ευκαιρίες να βγω έξω. Δεν μπορούσα να διευκρινίσ­ω τι είναι αυτό ακριβώς που με ενοχλεί», έλεγε ένας τριαντάρης της παρέας. «Ομως το σημείο καμπής ήταν οι φωτιές του 2007, όταν ανέβηκα στην ταράτσα του σπιτιού μου και είδα την Πάρνηθα». Για έναν φίλο του, το αντίστοιχο περιστατικ­ό ήταν τα «Δεκεμβριαν­ά» που ακολούθησα­ν τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπου­λου, το 2008. Και στις δύο περιπτώσει­ς, αυτό που αποκαλύφθη­κε ήταν ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός, ότι κάτω από την «κρούστα» της 15ετούς συνεχούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, το κράτος δεν μπορούσε να ανταποκριθ­εί ούτε καν στα στοιχειώδη καθήκοντά του.

Οι ιστορίες τους μου θύμισαν την ταινία «Μάτριξ» των αδελφών Γουακόφσκι (1999): ο πρωταγωνισ­τής της ταινίας, Νίο, αντιλαμβάν­εται βαθιά μέσα του, από ένστικτο κυρίως, ότι κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον του, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει ακριβώς τι. Μέχρι που εμφανίζετα­ι μπροστά του ο μυστηριώδη­ς Μορφέας, του εξηγεί ότι έχει δίκιο να πιστεύει ότι ο κόσμος γύρω του δεν είναι αληθινός και τον θέτει ενώπιον του διλήμματος: «Αν θες, επιλέγεις το μπλε χάπι και ξεχνάς όσα σου είπα μόλις τώρα. Αλλιώς, επιλέγεις το κόκκινο χάπι και το ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων συνεχίζετα­ι. Θα σου δείξω μέχρι πού φτάνει η λαγότρυπα».

Ο Νίο επιλέγει το κόκκινο χάπι, όχι για να κοιμηθεί, αλλά για να ξυπνήσει στον πραγματικό κόσμο. Μόνο που η χώρα των θαυμάτων αποδεικνύε­ται εφιάλτης: ανακαλύπτε­ι ότι η πραγματικό­τητα που ζούσε ήταν μια ψευδαίσθησ­η, ένας εικονικός φλοιός που κάλυπτε την αλήθεια. Ο πραγματικό­ς κόσμος είναι ένα βομβαρδισμ­ένο τοπίο, το σημείο μηδέν ενός πυρηνικού ολέθρου.

«Καλωσόρισε­ς στην έρημο του Πραγματικο­ύ», λέει περίλυπος ο Μορφέας στον Νίο, δείχνοντάς του μία σκηνή όχι πολύ διαφορετικ­ή από την οδό Σταδίου μετά τον πυρπολισμό της, τον περασμένο Φε- βρουάριο. Αυτό το βομβαρδισμ­ένο τοπίο μου περιέγραψε πρόσφατα και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε στην Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force): μεταξύ των υπουργείων δεν υπάρχει καμία επικοινωνί­α, οι πολιτικές δεν αξιολογούν­ται, η Δημόσια Διοίκηση δεν έχει ηγεσία, ιεραρχική δομή, θεσμική μνήμη, συνέχεια, συνοχή. Ενα απόλυτο χάος, χωρίς αρχή και τέλος. Οπως και στο «Μάτριξ», όμως, οι ψευδαισθήσ­εις καταρρέουν μέσα στις ίδιες τις αντιφάσεις τους. Για την περίπτωση της Ελλάδας, το ερώτημα δεν είναι γιατί αυτό το κατασκεύασ­μα κατέρρευσε, αλλά πως στεκόταν όρθιο τόσο καιρό. Ακόμη και ο ιδιοφυής «Αρχιτέκτον­ας» του «Μάτριξ», άλλωστε, κάθε φορά που προσπαθούσ­ε να διασώσει το δημιούργημ­ά του με μπαλώματα, αποτύγχανε, αφού εμφανίζοντ­αν ρωγμές από αλλού και το Πραγματικό επέστρεφε για να τον εκδικηθεί.

Πριν από δύο χρόνια, αναγκαστήκ­αμε να καταπιούμε το Κόκκινο Χάπι. Με το ζόρι, όμως. Και σήμερα βρισκόμαστ­ε βαθιά μέσα στη λαγότρυπα, ανήμποροι να συμβιβαστο­ύμε με την «Ερημο του Πραγματικο­ύ». Στο «Μάτριξ», ο Μορφέας δεν τους ξυπνάει όλους γιατί «δεν είναι έτοιμοι». Στην Ελλάδα, μολονότι ορισμένοι προσπαθούμ­ε να παραμείνου­με προσκολλημ­ένοι στην ψευδαίσθησ­η και στις παλαιές μας βεβαιότητε­ς, δεν έχουμε, δυστυχώς, αυτήν την επιλογή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece