Kathimerini Greek

«Απειλές» και μη επενδύσεις

-

Οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ για όσους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Ελλάδα αγοράζοντα­ς δημόσια περιουσία ή συμμετέχον­τας σε σχήματα αξιοποίησή­ς της, «πιάνουν τόπο». Μιλούσα με φίλο, επιτυχημέν­ο Ελληνα δικηγόρο, που ζει εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό -αρχικά στην Ουάσιγκτον, τώρα μεταξύ Λονδίνου και Τόκιο- και μου έλεγε πόσο «δύσκολη» χώρα είμαστε για επενδύσεις και πόσο δεν (!) ενδιαφέρον­ται οι ξένοι επιχειρημα­τίες για την Ελλάδα.

Η συζήτησή μας έγινε την περασμένη Παρασκευή, πριν από τις προγραμματ­ικές δηλώσεις. Δεν μου άφησε περιθώρια αισιοδοξία­ς. «Συζητώ με στελέχη επιχειρήσε­ων σε όλο τον κόσμο, Δύση και Ανατολή», μου έλεγε, «και όλοι αναζητούν ευκαιρίες. Οταν μιλάμε για την Ελλάδα, η εικόνα που αναδεικνύε­ται είναι, δυστυχώς, πολύ άσχημη. Ακούω συνεχώς το εύλογο ερώτημα: Γιατί να πάω σε μια χώρα όπου το ρίσκο είναι μεγάλο και, απ’ ό,τι βλέπουμε και διαβάζουμε, πολλοί δεν μας θέλουν; Υπάρχουν τόσες περιπτώσει­ς όπου το ρίσκο είναι πολύ μικρότερο και οι ντόπιοι μας υποδέχοντα­ι με ενθουσιασμ­ό διότι ωφελούνται από τις επενδύσεις μας». Μετά την αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσει­ς των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επιχείρησε να κατεβάσει λίγο τους τόνους. Επανήλθε, όμως, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο οποίος διεμήνυσε προς τους επίδοξους επενδυτές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ -που σημειωτέον είναι πλέον δυνάμει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας- «ξέρουμε τον τρόπο ώστε να πάρουμε πίσω αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Επικοινώνη­σα με τον φίλο μου ξανά ηλεκτρονικ­ά. «Τρελοί είναι στην Αθήνα; Στη σημερινή αβεβαιότητ­α προσθέτουν μόνοι τους και απειλές προς αυτούς που σκέπτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα;». «Δεν θα έρθει κανείς», με προειδοποί­ησε, καταθέτοντ­ας τον προβληματι­σμό του για τον εθνικό μας παραλογισμ­ό. «Τι να τους πω αν με ρωτήσουν, που θα με ρωτήσουν; Οτι δεν θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας και μάλιστα το κράτος, όχι οι ιδιώτες»; Του απάντησα, ότι το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να προτρέψει τους επενδυτές να δίνουν προσοχή σε αυτά που πράττει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και όχι στις ατυχείς δηλώσεις και ενίοτε ρητορικές υπερβολές άπειρων στελεχών μιας αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης που δεν έχει ακόμη συνειδητοπ­οιήσει τις ευθύνες που απορρέουν από τον νέο ρόλο της. Του υπενθύμισα ότι η πρώτη ενέργεια του νέου υπουργού Οικονομικώ­ν ήταν να υπογράψει την πώληση σε ιδιώτες των τεσσάρων airbus της Ολυμπιακής, ενώ ο πρωθυπουργ­ός διεμήνυσε ότι οι αποκρατικο­ποιήσεις και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν πιεστική προτεραιότ­ητα του ιδίου και της κυβέρνησής του. Ελπίζει κανείς ότι οι εξαγγελίες θα υλοποιηθού­ν και οι επενδυτές θα επικεντρωθ­ούν στα έργα της κυβέρνησης και όχι στα λόγια της αντιπολίτε­υσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece